După ce PNL ne-a amânat ratele, PSD plusează! Ce s-a votat în Camera Deputaților:

sursa foto: facebook.com/CiolacuMarcel

În timp ce populația face față din ce în ce mai greu epidemiei de COVID-19, politicienii nu uită că sunt adversari și că trebuie să-și tragă unii altora preșul de sub picioare, chiar cu prețul stabilității unei țări și așa zdruncinate serios de criza actuală. La inițiativa parlamentarilor PSD, susținuți de cei din ALDE și Pro România, Camera Deputaţilor a adoptat vineri, 3 aprilie, într-o şedinţă ținută online, un proiect de lege pentru suspendarea rambursării creditelor la bănci și un altul pentru suspendarea plății utilităților şi a contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice şi juridice afectate de criza cauzată de coronavirus.

Camera a adoptat cele două proiecte de legi în condițiile în care guvernul, controlat de PNL, adoptase deja o ordonanță de urgență privind amânarea plății ratelor la credite pentru cei ale căror venituri au fost afectate pe perioada crizei. Doar că măsurile votate de deputați sunt mult mai favorabile celor loviți de criză și mută presiunea pe buget, aflat în administrarea liberalilor. Pentru populație, legile adoptate în Camera Deputaților sună foarte bine la prima vedere. Oamenii scapă pentru o perioadă de mai multe dări, însă nimeni nu a calculat care va fi impactul asupra economiei. Și care va fi reacția băncilor, care nici cu ordonanța blândă a guvernului PNL nu erau foarte fericite. Iar guvernul trebuie să se împrumute de la ele ca să plătească pensiile și salariile bugetarilor.

Ce prevede legea de suspendare a ratelor la bănci? Legea a fost adoptată cu 214 voturi „pentru”, 86 de voturi „împotrivă” (PNL) și 26 de abțineri (USR). Și sună mult mai bine pentru cei care au rate la bănci decât sună ordonanța guvernului. Care sunt cele mai importante prevederi din lege:

  • ratele se amână la cererea debitorului prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului (a perioadei de rambursare), fără costuri suplimentare (în ordonanță se spunea doar că perioada poate fi depășită).
  • dobânda din perioada de suspendare a ratelor nu se capitalizează la soldul creditului existent (în ordonanță se spunea că dobânda se capitalizează la soldul creditului, deci se va plăti dobândă la dobândă, mai puțin la creditele ipotecare).
  • debitorii care solicită amânarea ratelor să nu aibă întârzieri la plata creditului mai mari de 90 de zile (în ordonanță se spunea că solicitanții nu trebuie să aibă restanțe).
  • orice proceduri de executare silită se suspendă pâna la 31 decembrie 2020 (în ordonanță nu se spune nimic despre cei aflați în executare silită).
  • debitorii care solicită amânarea ratelor, alții decât persoanele fizice, trebuie să trimită băncilor o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că veniturile sau încasările lor s-au diminuat cu minimum 15% față de media dintre cele două luni anterioare (în ordonanță, acești debitori trebuie să se adreseze Ministerului Economiei ca să le elibereze niște certificate de situație de urgență, iar nivelul pierderii trebuie să fie minimum 25%).

Ce prevede legea pentru suspendarea plății utilităților şi a contribuțiilor sociale? Această lege a convins și mai mulți deputați. Ea a fost adoptată cu 243 de voturi ”pentru”, 81 de voturi ”împotrivă” (PNL) și 3 abțineri. Aici PNL nu mai are o contraofertă, guvernul nu a adoptat nici o ordonanță de urgență în acest sens. Nici nu avea cum, ținând cont că legea pune o presiune foarte mare pe buget. Care sunt cele mai importante prevederi din lege:

  • la cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau ale cărui venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână virarea contribuţiilor de asigurări sociale calculate și retinute de angajator aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.
  • virarea contribuțiilor pentru cele 3 luni se va face eșalonat în următoarele 12 luni, în proporție de 50% din volumul total scadent.
  • la cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau ale cărui venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.
  • pentru a acoperi sumele neîncasate timp de 3 luni de furnizorii de utilități, Ministerul de Finanțe va pune la dispoziția acestora, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie pentru o perioadă de până la 18 luni.

Când vor intra legile în vigoare? Camera Deputaților a fost for decizional, deci legile vor merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Acesta le va analiza și, dacă va avea observații de făcut, le va trimite înapoi deputaților. Toată această procedură poate dura foarte mult. În același timp, PNL, prin vocea liderului deputaților liberali, Florin Roman, a spus că va ataca la Curtea Constituțională atât legile cât și procedura prin care deputații au votat. Şedinţa Camerei Deputaților s-a desfășurat după o procedură specială stabilită de Biroul Permanent. Deputaţii au fost apelaţi nominal prin telefon pentru votul final, dar şi pentru dezbaterile din plen. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (liderul interimar al PSD) a condus şedinţa din sala de plen de la Palatul Parlamentului, având alături doi secretari.

Care este jocul politic? Inițiatorii legilor votate azi de deputați, PSD, ALDE și Pro România, știu foarte bine că va dura mult până când acestea ar intra în vigoare. De asemenea, liderii lor, Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Victor Ponta (Pro România) știu că există și posibilitatea ca legile să fie respinse de Curtea Constituțională. Dar important pentru ei este să poată spune că s-au mobilizat și le-au votat. Și că Iohannis și PNL nu le-au vrut.

Ce este foarte important să știți? Indiferent dacă se va aplica ordonanța guvernului liberal de amânare a ratelor sau, mai puțin probabil, vor intra în vigoare legile votate în Camera Deputaților de PSD, ALDE, Pro România și, parțial, de USR, trebuie să fiți foarte precauți. Să vă calculați foarte bine posibilitățile finaciare și să vă gândiți că tot ceea ce amânați de la plată acum va trebui să plătiți după ce va trece criza sau chiar mai repede. Și că, odată cu reluarea ratelor, s-ar putea să fiți nevoiți să dați mai mulți bani pe lună. Așadar, înainte de a solicita orice amânare, calculați foarte bine ceea ce va urma de plată.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked