Elevii pun presiune ca să afle cum va fi școala din toamnă! Ce le-a răspuns Ludovic Orban:

Reprezentanții elevilor au protestat luni, 3 august, în fața Guvernului din cauza incertitudinii care planează asupra noului an școlar. Asociațiile elevilor reclamă că, deși mai sunt doar câteva săptămâni până la redeschiderea şcolilor, autorităţile nu au prezentat încă un plan concret privind modul în care se va desfășura anul şcolar 2020-2021. Ca reacție la acest protest, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că școala va începe, dar că nu poate da un răspuns concret despre cum se va întâmpla asta, deoarece este încă în desfășurare o analiză, care ține cont de evoluția epidemiologică. „Când se vor finaliza analiza și toate scenariile, le vom prezenta public. Suntem în 3 august”, a spus Orban.
Anterior, pe 29 iulie, șeful Guvernului declarase că presiunea pentru a oferi informații despre noul an școlar este legată de inițiativa „demagogică” a PSD, care l-a chemat în Parlament să prezinte planurile Guvernului referitoare la epidemie, școală și alegeri. Până în prezent, Ministerul Sănătății a propus patru variante pentru deschiderea școlilor din 14 septembrie: două sub-scenarii hibride (prezența la ore plus online), un scenariu de revenire integrală la școală și altul de ore exclusiv online.
Elevii, nemulțumiți că nu există încă un plan clar. Elevii sunt nemulțumiți că, deși nu mai e mult până la începerea noului an școlar, autoritățile nu au prezentat încă un plan clar. Alex Rădulescu, președintele Asociației Elevilor București-Ilfov, a declarat pentru Digi24 că trebuie descentralizate măsurile și că toți elevii trebuie să aibă acces la dispozitive mobile și la internet. Orele nu se pot desfășura doar fizic, scenariul privind învățământul hibrid sau exclusiv online va fi fezabil doar dacă aceste condiții vor fi îndeplinite, a spus Rădulescu. El a adăugat că li s-a promis participarea la o discuție pe această temă la Ministerul Educației, dar nu au mai fost chemați. Și Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor Constanța, a declarat la Digi24 că elevii nu au fost consultați suficient. „Suntem în momentul martie, când tot ce primeam erau scenarii, fără o decizie concretă. Suntem în august, ar trebui să avem un plan concret. Optăm pentru soluție descentralizată, unde sunt cazuri puține să se meargă fizic la școală, unde sunt multe să se opteze pentru școala online în totalitate. (…) Scenariul în care să vină la școală copiii din clasele I – IV și cei din anii terminali este bun în condițiile în care se respectă măsurile de distanțare fizică și condițiile de igienă sunt respectate”, a declarat Sabina Spătariu.
Scenariile propuse de Ministerul Sănătății. Potrivit primului scenariu, toţi copiii ar urma să revină în bănci la toamnă şi să respecte distanţa fizică de cel puţin un metru între ei. În prima variantă a scenariului cu numărul doi, Ministerul Sănătăţii propune revenirea la şcoală a tuturor copiilor de grădiniţă şi a celor din învăţământul primar. În ceea ce-i priveşte pe elevii de gimnaziu şi liceu, ar trebui să fie prezenţi la școală doar jumătate dintre cei care alcătuiesc o clasă și să facă rotație, la o săptămână sau două, cu jumătatea care a stat acasă. În varianta a doua a scenariului cu numărul doi, toți elevii, indiferent de clasă și ciclu școlar, pot reveni în bănci, dar se vor roti jumătățile de clasă după principiul de mai sus. Al treilea scenariu spune că orele se vor ţine exclusiv online, pentru toţi elevii, indiferent de ciclul de învăţământ. Potrivit documentului realizat de Ministerul Sănătății și obținut de edupedu.ro, Inspectoratele Școlare Județene, DSP-urile și conducerile școlilor sunt cele care decid care este scenariul care se aplică în fiecare școală în parte, iar pentru hotărârea finală este nevoie și de aprobarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).
Prim-ministrul spune că e încă devreme. Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, 3 august, ca reacție la protestele elevilor, că școala va începe, dar că nu poate da un răspuns concret despre cum se va întâmpla asta, întrucât este încă în desfășurare o analiză, care ține cont de evoluția epidemiologică. Școala va începe în condițiile pe care ni le va permite evoluția epidemiei. Există un grup de lucru interministerial coordonat de Raluca Turcan, care face analize extrem de serioase, evaluarea infrastructurii, a cadrelor didactice, distribuția posibilă a elevilor în clase, studiază inclusiv sistemul mixt. (…) Când vom avea toate datele, pentru a furniza o informație corectă care să permită elevilor, profesorilor, părinților să se pregătească pentru noul an școlar. Când se vor finaliza analiza și toate scenariile le vom prezenta public. Suntem în 3 august”, a spus Ludovic Orban.
Orban e convins că e mâna PSD. Anterior, pe 29 iulie, șeful Guvernului declara că presiunea pentru a oferi informații despre noul an școlar este legată de inițiativa „demagogică” a PSD, care l-a chemat în Parlament să prezinte planurile Executivului despre redeschiderea școlilor. „Presiunea pentru a furniza informații despre deschiderea școlilor acum e rezultatul inițiativei demogogice a PSD, care m-a chemat să vorbesc cu el despre deschiderea școlilor, câte-n lună, câte-n stele. Trebuie să facem analiza infrastructurii școlare, la toate tipurile de localități, să facem evaluarea infrastructurii, a cadrelor didactice, a accesului. Am alocat 250 milioane de lei pentru tablete. Sunt lucruri în analiză, vom stabili scenariile, vor fi trei-patru scenarii. Când vom fi pregătiți, vom comunica. Totul depinde de evoluția situației epidemiologice”, a spus Ludovic Orban.
PSD i-a cerut socoteală prim-ministrului. Președinții celor două Camere, Robert Cazanciuc și Marcel Ciolacu, ambii de la PSD, i-au cerut pe 27 iulie lui Ludovic Orban să vină în Parlament și să prezinte planul pentru gestionarea pandemiei, începerea școlilor și organizarea alegerilor. „În contextul lipsei de predictibilitate a politicilor Guvernului pe care îl conduceți, a declarațiilor contradictorii ale miniștrilor dumneavoastră cu privire la măsurile pe care urmează să le luați pentru limitarea impactului economic și social al epidemiei cu SARS-CoV-2 și a stării de incertitudine care caracterizează viețile tuturor românilor pe perioada acestei guvernări, în temeiul art. 107, alin. (1). teza finală din Constituție, vă solicităm să prezentanți un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindeți pentru limitarea răspândirii virusului. De asemenea, vă solicităm să precizați care este planul de măsuri concrete pentru organizarea, în bune condiții, a alegerilor pentru administrația publică locală, dar și pentru deschiderea noului an școlar 2020 – 2021”, s-a precizat în scrisoarea semnată de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Robert Cazanciuc și Marcel Ciolacu. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a scris ulterior pe Facebook că prim-ministrul Ludovic Orban Orban trebuie să prezinte țării un plan detaliat pentru gestionarea pandemiei, începerea școlii și organizarea alegerilor, pentru că „doar vorbele nu mai ajung”.
Asociației Elevilor, în război de mult timp cu Ministerul Educației. Asociația Elevilor, cea care a organizat protestul din fața Guvernului de luni, 3 august, a început lupta cu autoritățile încă din timpul examenului de Evaluare Națională. Pe 15 iunie, Asociația Elevilor din Constanța a acuzat, într-o postare pe Facebook, Ministerul Educației că a blocat dreptul unei eleve la educație. „O elevă din Constanța a fost singurul candidat de la Evaluarea Națională care nu a trecut de triajul epidemiologic, având temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius. Eleva nu era infectată cu COVID-19, dar avea febră din cauza unei infecții la nivelul tractului digestiv. Aceasta a ales să meargă la examen și să îl susțină alături de colegii ei, dar condițiile impuse de autorități au făcut imposibil acest lucru. Fără a ține cont de decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și recomandarea Avocatul Poporului prin care condiția unei temperaturi maxime să fie eliminată, Ministerul Educației și Cercetării a blocat încă o dată dreptul la educație”, a scris Asociația Elevilor din Constanța pe pagina de Facebook. Comunicatul Asociației nu conținea numai acuze la adresa autorităților pentru cum au acționat în cazul elevei respective, ci și pentru felul în care gestionează întregul sistem de educație. „Acum, mai mult ca niciodată, este momentul în care putem vorbi de o reformă reală a educației, pentru că am văzut gravitatea problemelor. Un sistem educațional care, pe lângă elevii cu capacități academice, să livreze cetățeni corecți, responsabili și bine informați. După o perioadă de criză, în care sute de mii de elevii nu au beneficiat de dreptul la educație, examenul final susținut de către autorități a fost picat”, a scris Asociația Elevilor din Constanța.
Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.
Nu există comentarii