Epidemia de COVID-19. Sute de mii de români în șomaj tehnic. Cum îi ajută statul:

sursa foto: Manuel Alvarez, pixabay

Într-o ședință ținută prin videoconferință, care s-a întins de miercuri, 18 martie, de la ora 17 și până joi, 19 martie, ora 03, Guvernul României a adoptat, printre alte măsuri, o ordonanță de urgență (OUG) care stabilește cum și cât vor fi plătiți cei care sunt trimiși în șomaj tehnic din cauza epidemiei de COVID-19 (boala dată de coronavirus). Șomajul tehnic va afecta între 500.000 și 1.000.000 de persoane, după cum a estimat ministrul de finanțe Florin Cîțu, citat de presa centrală.

Măsura adoptată de guvern prevede că statul va suporta plata unei indemnizații în valoare de maximum 75 % din salariul brut al angajatului trimis în șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară. Valoarea salariului mediu brut este de 5429 lei, ceea ce înseamnă că suma maximă pe care o va acoperi statul pentru un salariat este de 4071 lei brut.

Cine va beneficia de banii plătiți de stat? În primul rând firmele afectate direct de măsurile restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacol, etc.) prin suspendarea activității pe perioada stării de urgență. Abia apoi vor urma firmele care nu au fost  afectate direct de măsuri restrictive, dar a căror activitate a avut, totuși, de suferit în urma epidemiei de COVID-19. Marii angajatori din industria auto, Ford Craiova sau Dacia Mioveni, care au anunțat deja că trimit aproape 20.000 de angajați în șomaj tehnic, se încadrează în a doua categorie. Asta dacă guvernul nu va lua măsuri punctuale în ceea ce le privește.

În ce condiții vor primi firmele banii? Dacă la prima categorie de firme, cele obligate să închidă pe perioada stării de urgență, lucrurile sunt clare, la cele din a doua categorie situația nu e atât de limpede. Primul-ministru Ludovic Orban a spus, într-o conferință de presă ținută joi, 19 martie, că aceste firme trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25% din cauza epidemiei de COVID-19. Tot joi, într-un comunicat citat de agerpres.ro, Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că angajatorii din a doua categorie pot beneficia de banii de la stat pentru cel mult 75% dintre angajații care au contract individual de muncă.

De unde vin banii? O parte din bugetul pentru șomaj aflat în administrarea Ministerului Muncii, adică din contribuțiile plătite de toți angajatorii și angajații din România. O altă parte provin din fonduri europene nerambursabile după cum a precizat, tot joi, Ministerul Fondurilor Europene. De aceea, pentru a susține măsura de plată de către stat a indemnizațiilor românilor trimiși în șomaj tehnic, este nevoie ca toate firmele și toți angajații fără probleme în derularea activității să își plătească dările către stat. Într-o declarație pentru B1TV, ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a atras atenția că deja începe să se vadă o reducere a veniturilor încasate la budget și a făcut apel la toate companiile care nu au fost afectate de epidemia de COVID-19 să-și plătească la timp impozitele și taxele.

Cât va putea statul să plătească șomajul tehnic? Prim-ministrul Orban a vorbit despre 30 de zile, adică atât cât va dura starea de urgență. Deocamdată. Depindem total de evoluția epidemiei. Ministrul de finanțe Cîțu a declarant la B1TV: „suntem pregătiți pentru mai multe scenarii, dar, deocamdată, mergem pe acest scenariu, starea de urgență e standardul, și poate încă 30 de zile după, ca să permitem o revenire”. Poate…

Ce înseamnă șomaj tehnic? Șomajul tehnic este definit în articolul 53 din Codul Muncii: „Pe durata reducerii și/sau întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.” Foarte importantă precizarea „salariul de bază”. Dacă vă apucați să faceți socoteli, țineți cont că sporurile, de orice fel, nu sunt luate în calcul.

Este bine să știți:

  • În mod normal, angajatorul este cel care plătește indemnizația pentru șomaj tehnic. În situația de acum, pentru anumiți angajatori, o plătește statul. Conform Codului Muncii, indemnizația e minimum 75% din salariul de bază, guvernul a decis că va acoperi o parte și nu se spune nicăieri că angajatorul nu poate să mai adauge, în funcție de posibilități, la suma asigurată de stat. Întrebarea este: ce se întâmplă dacă angajatorul nu poate da nimic, iar suma de la stat nu acoperă măcar 75% din salariul de bază?
  • Doar cei care și-au întrerupt total activitatea sunt în șomaj tehnic, nu și cei care lucrează cu program redus.
  • Conform avocat.net, salariatul aflat în șomaj tehnic are dreptul la demisie, însă va fi obligat să respecte termenul de preaviz, în sensul că se află la dispoziția angajatorului (în caz că se reia lucrul) în acest termen.
  • Tot conform avocat.net, salariatul trimis în șomaj tehnic are dreptul la concediu medical și la indemnizație de asigurări sociale de sănătate. Concediul medical va suspenda șomajul tehnic, iar indemnizația de șomaj tehnic va fi înlocuită de cea pentru concediu medical.
Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked