Este clar: alegerile nu se amână! Război total între PSD și PNL.

sursa foto: presidency.ro

Armistițiul politic impus de nevoia de gestionare a epidemiei de COVID-19 s-a încheiat. PNL și PSD au ajuns la concluzia că pe ambele le avantajează organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie și au repornit luptele. Miercuri, 29 iulie, președintele Iohannis a reluat atacul la PSD pe care l-a acuzat că a tergiversat legea carantinei, lucru care a dus la miile de îmbolnăviri de COVID-19 din ultima vreme. Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, care parcă aștepta atacul, a replicat imediat: Klaus Iohannis minte pentru Guvernul PNL. S-au deschis și alte două fronturi de luptă: dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor. Președintele a spus că acestea se vor mări, dar nu cu cât prevăd legile votate de PSD, pentru că nu sunt bani. Social-democrații declaraseră nu cu mult timp în urmă că, dacă alocațiile nu vor fi dublate, iar pensiile nu vor crește cu 40% în septembrie, vor depune moțiune de cenzură și vor mătura guvernarea PNL.

Sunt întrunite, așadar, toate condițiile pentru o bătălie politică totală între cele două mari partide. O bătălie în care formațiunile din eșalonul doi, gen USR PLUS sau Pro România, își vor face foarte greu loc. De aici pleacă și calculul PNL și PSD. Ele știu că nucleele lor dure de alegători, mobilizate de militanții pe care îi au în fiecare localitate din țară, vor merge la vot. Cu cât restul alegătorilor vor fi mai convinși să stea acasă, cu atât mai bine pentru ele.

Președintele pune în cârca PSD agravarea epidemiei. Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 29 iulie, că lupta cu epidemia a fost bine gestionată în timpul stării de urgență, dar că în starea de alertă au intervenit decizii CCR și modificări legislative care au împiedicat autoritățile să combată eficient răspândirea virusului. „O etapă care mi s-a părut negativă a fost disputa în Parlament pe legea carantinei. Proiectul a fost elaborat în regim de urgeță de Guvern, trimis în Parlament, unde PSD a tras de timp cu un cinism inimaginabil. S-a cristalizat impresia că lucrurile nu sunt grave, au apărut politicieni care au incitat deschis la nesupunere, inducând în public impresia că lucrurile nu sunt grave. În acele săptămâni, persoane infectate au părăsit spitalele. PSD a tergiversat adoptarea acestei legislații, în această perioadă situația epidemiologică s-a agravat. Așa am ajuns la 1200 de cazuri zilnice și din păcate aceasta va mai dura”, a spus Președintele.

PSD: Guvernul PNL trebuie să plece. Marcel Ciolacu, liderul PSD, i-a răspuns lui Klaus Iohannis la foarte scurt timp după conferința de presă susținută miercuri de șeful statului, unde acesta i-a acuzat pe social-democrați de tergiversarea Legii izolării și carantinei în timpul stării de alertă. „Președintele Iohannis minte pentru Guvernul său. Degeaba! Guvernul PNL tot prost și corupt rămâne. De asta trebuie să plece! Jenant moment! Să vezi cum Puterea dă vina pe Opozitie pentru că ea, Puterea, a stat două săptămâni pentru a scrie o lege. O lege proastă, aberantă, care tranforma România în dictatura pilelor numite în funcții publice. O lege care nu respecta drepturile cetățenilor simpli, dar dădea putere de Dumnezei unor funcționari parașutați de PNL în funcții pentru care nu au nicio calitate. (…) Parlamentul a corectat, cât a putut în acest timp foarte scurt, mizeria trimisă de Guvern! Să invoci la nesfârșit laitmotivul PSD e cel puțin penibil, domnule președinte! Dar să și minți pentru un guvern prost și corupt, e de-a dreptul scandalos”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Alte două fronturi de luptă: pensiile și alocațiile. Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că și-ar dori ca dublarea alocațiilor pentru copii și mărirea pensiilor cu 40% să devină realitate, dar că în acest moment nu sunt bani pentru creșteri atât de mari. „Ne găsim într-o situație foarte complicată. Ne dorim sincer să creștem și alocațiile și pensiile. De la dorință sinceră la putință e o cale mai lungă. Veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ. În loc de un deficit de 3%, vom avea un deficit considerabil mai mare. Deja acum am depășit deficitul calculat pentru întregul an. În aceste condiții, când ne luptăm să revigorăm economia românească, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate inițial să fie făcute. Pur și simplu nu sunt bani. Totuși am rugat guvernul să vină cu măsuri, atât cât putem să ne permitem în momentul acesta”, a precizat președintele.

„PNL a fost primul care a propus anul trecut dublarea alocațiilor și s-a obținut acest lucru. PSD probabil că a vrut să copieze măsura și a venit cu o dublare care în acest moment nu va fi posibilă de azi pe mâine. Și eu și guvernul ne dorim ca această dublare să devină realitate. Poate devine posibilă în etape, pas cu pas. Primul pas va putea fi făcut destul de repede și așteptăm guvernul să vină cu un calcul. (…) „Un lucru similar vă pot spune și despre pensii. O creștere de 40% nu este posibilă, nu sunt bani. Este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor, nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă, pensionarii, să plătească costul recesiunii sau a contracției economice. Pensiile vor crește. Vă spun clar: pensiile vor crește. Guvernul va calcula cu cât”, a adăugat Președintele. O declarație care dă motive PSD să atace Guvernul, inclusiv printr-o moțiune de cenzură. Pe 28 mai, Olguța Vasilescu declara că social-democrații vor depune moțiune dacă Guvernul Orban nu mărește pensiile cu 40% de la 1 septembrie. Ceva mai recent, pe 15 iulie, Marcel Ciolacu amenința că PSD va mătura guvernarea PNL, dacă Executivul nu dublează alocațiile copiilor.

Armistițiu politic din 9 până în 29 iulie. Pe 9 iulie, într-o zi cu număr record (la cea dată) de noi infectări cu coronavirus, Președintele României făcea un apel la politicienii din toate partidele să lase la o parte disputele și orgoliile și să colaboreze pentru protejarea sănătății românilor. Klaus Iohannis i-a solicitat atunci Parlamentului să voteze în regim de urgență legea privind carantina și izolarea. „În spiritul Constituției, fac un apel la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieții românilor și protejarea cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă țară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute. (…) Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor”, declara pe 9 iulie Președintele Iohannis. Armistițiul politic a durat până miercuri, 29 iulie, când Președintele a acuzat PSD că a tergiversat legea carantinei, lucru care a dus la miile de îmbolnăviri de COVID-19 din ultima vreme.

Alegerile locale se pot ține în septembrie. Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, dacă epidemia nu se agravează, alegerile locale pot fi organizate pe 27 septembrie. „Personal, cred că, dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri stricte și specifice, se pot organiza alegerile. Actul de votare se poate organiza în condiții bune, nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la hipermarket sau în magazin să-ți cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanțare, de siguranță, de igienă”, a precizat Președintele.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked