Formula corectă de calcul pentru scenariile roșu, galben și verde. La câte infecții noi stau elevii acasă:

sursa foto: gov.ro

Ministerul Sănătății i-a trasmis greșit Președintelui României formula de calcul a numărului de îmbolnăviri în funcție de care se stabilește dacă elevii vor merge la școală sau vor învăța online de acasă, începând cu 14 septembrie. Administrația Prezidențială a transmis joi seară, printr-un comunicat, că președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul conferinței de miercuri, 5 august, în baza unor informații greșite, transmise incorect de reprezentanții Ministerul Sănătății. Președintele și-a cerut public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate. La ședința de la Palatul Cotroceni pe tema educației, Ministerul Săntății a fost reprezentat de ministrul Nelu Tătaru.

„În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Care este formula corectă. Potrivit Președinției, informația corectă este următoarea: „criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile verde, galben sau roșu este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află școala”. În conferința de presă de miercuri, 5 august, președintele făcea referire la media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile. „Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Ministrul Tătaru se încurcă în explicații. Joi, 6 august, ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, a încercat din nou să explice trendul epidemiei de COVID-19 în România, după ce profesorul Alexandru Rafila a izbucnit în râs când a fost rugat, la o emisiune, să comenteze o declarație a ministrului referitoare la evoluția numărului de îmbolnăviri. „Nu am discutat cu profesorul Rafila în ultimele zile. Noi avem un Comitet științific care ne prezintă zilnic evaluările pe care le raportează și Comitetul pentru Comunicare Strategică. Cred că dumnealui și-a dat seama, poate după emisiune, și va încerca să explice tocmai explicațiile pe care eu le-am dat privind evoluția pe trendul ascendent, dar ascendentul manifestându-se de la o zi la alta cu un număr mai mic de cazuri, chiar dacă este în creștere progresivă. Mă repet, am pretenția de la cei care înțeleg mesajul să-l poată transpune pe înțelesul tuturor dacă eu nu am reușit”, a declarat ministrul Tătaru. Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a fost marți, 4 august, invitatul emisiunii „Marius Tucă Show” și a fost rugat să comenteze afirmațiile lui Nelu Tătaru. „Suntem pe acel trend crescător, dar scăzând ca și intensitate a creșterii numărului de cazuri de la o zi la alta. Nu suntem în scădere, suntem în momentul în care, dacă respectăm în următoarele săptămâni niște lucruri, ar trebui să ajungem la un platou. (…)”, a fost prima declarație la care Alexandru Rafila a început să râdă. „Încă este primul val, dar noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe. Putem face o a doua cocoașă care poate fi mai violentă decât prima, în condițiile în care dacă atunci acționa un instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare este dat la o parte de concetățenii noștri”, a fost a doua declarație a lui Nelu Tătaru, la care Alexandru Rafila a râs.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked