Germania a intervenit diplomatic pentru lucrătorii sezonieri din România!

sursa foto: Jai79, pixabay

Autoritățile române au început să ia măsuri după ce joi, 9 aprilie, aproape 2000 de lucrători sezonieri care voiau să ajungă în Germania s-au înghesuit în parcarea aeroportului din Cluj, în ciuda regulilor de distanțare impuse de epidemia de COVID-19. Tot scandalul care a urmat a condus la stabilirea unor reguli mai clare pentru cursele charter cu muncitori sezonieri. Autoritățile germane, care au o nevoie uriașă de forță de muncă în agricultură, au pregătit măsuri speciale pentru primirea lucrătorilor din Europa de Est, mai ales din România. Secretarul de stat Raed Arafat a recunoscut într-un interviu la „Marius Tucă Show” că plecarea românilor la muncă Germania este urmarea solicitărilor diplomatice venite din partea oficialilor de la Berlin.

Ministrul Transporturilor a făcut reguli mai clare. După cum a informat site-ul știrileprotv.ro, sâmbătă, 11 aprilie, autoritățile române au luat măsuri pentru ca înghesuiala de joi, din parcarea aeroportului din Cluj, să nu se mai repete. Pe aeroportul din Timișoara s-au creat culoare speciale pentru lucrătorii sezonieri, iar aceștia au păstrat distanțarea socială. Muncitorii au fost organizați în grupuri mici și, la îmbarcare, le-a fost luată temperatura. Măsuri s-au luat și la aeroportul din Cluj, în parcarea căruia s-a produs îmbulzeala de joi. Conform ordinului ministrului transporturilor, Lucian Bode, zborurile au fost programate o dată la 4 ore, iar firmele de recrutare și cele de transport nu mai au voie să-i aducă pe oameni cu multe ore înainte la aeroport și să-i abandoneze acolo. „Nu se va mai putea repeta situația care s-a întâmplat joi, aici la Cluj, să vină aproape 1.800 de oameni deodată. Conform ordinului, emis de ministrul Lucian Bode, ei pot să vină cu 3-4 ore înainte, nu mai devreme”, a declarat directorul Aeroportului Cluj pentru Știrile ProTV.

Germania a intervenit diplomatic la București. Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, a explicat, sâmbătă, 11 aprilie, că plecarea românilor la muncă Germania este urmarea solicitărilor diplomatice. Arafat a recunoscut la „Marius Tucă Show” că autorităţile au fost nepregătite pentru că nu se așteptau să fi chemaţi aproape 2.000 de lucrători într-o singură zi. „Acest lucru trebuia să se facă sub o organizare foarte riguroasă. Nimeni nu se aştepta la asta. Nu zice nimeni că au plecat brusc, asta se discută la nivel diplomatic, solicitarea de a da drumul la lucrători a venit pe cale diplomatică. Nimeni nu a crezut că vor chema 2000 de lucrători într-o singură zi”, a declarat Arafat „Marius Tucă Show”. Secretarul de stat a mai precizat și că la întoarcerea în ţară, muncitorii vor intra în carantină.  

Cum îi primesc germanii pe sezonierii români? După cum a scris bnn.de, site-ul ziarului german Badische Neueste Nachrichten, guvernul federal a relaxat condițiile de intrare în Germania, în luna aprilie, pentru 40.000 de lucrători din Estul Europei, în marea lor majoritate români. Încă 40.000 sunt așteptați în mai. Și asta la presiunile fermierilor germani, care se confruntă cu o mare criză de forță de muncă din cauza coronavirusului. Începând de joi, 9 aprilie, primele curse charter cu muncitori sezonieri au început să aterizeze pe 8 aeroporturi din Germania. Fermierii germani trebuie să le plătească acestora biletele de avion, apoi să închirieze mașini și microbuze pentru a-i duce la ferme. Lucrătorii sezonieri sunt supuși unui triaj epidemiologic încă de la sosirea pe aeroport, înainte ca poliția federală să le verifice toate actele. Un medic de la departamentul sănătății împreună cu patru ajutoare de la Crucea Roșie Germană îi consultă pe cei sosiți și le iau temperatura. Lucrătorii români vor munci apoi 14 zile în regim de carantină. Vor fi cazaţi separat de alte grupuri de muncitori şi vor lucra la distanţă de aceștia. Fermierii au pregătit anul acesta, în mod excepțional, locuinţe modulare pentru români. „Nu au contact cu alții, trebuie să folosească mănuși, să poarte mască”, au precizat autoritățile germane.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked