Guvernul ar cam tăia din salariile bugetarilor. Dar știe că nu poate…

sursa foto: gov.ro

Deși peste 30 la sută din economia României este afectată de coronavirus, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că nu este adeptul măsurilor de austeritate. „S-a văzut că măsurile de austeritate nu numai că nu au  oferit o soluţie la ultima criză, ci, dimpotrivă, au întârziat revenirea economică şi poate chiar au mărit dimensiunea crizei”, a explicat Orban. Și ar fi greu să spună altceva când jumătate din partidul pe care îl conduce (partea PDL-istă) este încă bântuită de coșmarul prăbușirii electorale de după tăierea salariilor bugetarilor din 2010, din timpul guvernării Băsescu-Boc.

La 10 ani după criza economică din 2010, România este din nou în criză. Una mult mai gravă, medicală și economică deopotrivă. Și tot cu cei care se proclamă de dreapta la putere. Așa că, din inerție, lumea așteaptă încă o tăiere. O tăiere pe care și bugetul, găurit pe toate părțile în ultima perioadă, o cere. E mare nevoie de bani, pentru toate materialele și echipamentele sanitare vitale în aceste zile, pentru tratamentul și testarea miilor de bolnavi și de suspecți de COVID-19, pentru susținerea sutelor de mii de oameni trimiși în șomaj tehnic, pentru menținerea în viață a unei economii care se chinuie, la rândul ei, să susțină bugetul.

Cum a stârnit fiori reci ministrul de finanțe? Având insomnii din cauza cifrelor bugetului, ministrul de finanțe, Florin Cîțu, și-a spus oful într-un interviu pentru hotnews.ro. El a declarat că, din punctul său de vedere, costul actualei crize trebuie suportat de toată lumea, însă decizia o va lua guvernul. „Eu vă spun doar o părere personală: este clar că trebuie ca acest cost al acestei crize să fie suportat de toată lumea, trebuie să fim solidari. Ce măsuri vor fi, cum vor fi luate, dacă vor fi luate, aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia Guvernul, nu o iau eu singur. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să fim solidari cu toții în acest moment, indiferent de domeniul din care provenim. Repet, este o părere personală”, a spus Cîțu. S-a ferit să pronunțe cuvântul tăiere, deși ziariștii au insistat cu întrebările despre salariile bugetarilor.

Cum a încercat să risipească temerile? Chiar dacă în sinea lui știe că soluțiile pentru a face rost de bani sunt extrem de puține, iar tăierea salariilor bugetarilor este cea mai la îndemână, Cîțu n-a ieșit din linia partidului. Și a încercat să șteargă rapid urma de îndoială pe care o lăsase cu o zi înainte. Într-o intervenție la Digi24, ministrul de finanțe a declarat că guvernul nu ia în calcul scenariul tăierii de salarii sau pensii, în contextul crizei economice care se întrevede. De asemenea, el a mai precizat că nici despre restructurări în sectorul bugetar nu se discută în acest moment. „Nu sunt luate în calcul tăieri de salarii și pensii”, a declarat Cîțu. Și a adăugat: „în acest moment nu ne uităm la o restructurare a aparatului public”.

De ce a ieșit însuși premierul ca să nege tăierile? Clarificările ministrului de finanțe nu au fost, însă, suficiente. Întrebat la Digi24 despre situația la zi, prim-ministrul Ludovic Orban a spus că peste 30 la sută din economie este afectată de coronavirus, că sunt probleme mari cu bugetul de stat, cu cel al asigurărilor sociale, dar că el nu este adeptul măsurilor de austeritate. „S-a văzut că măsurile de austeritate nu numai că nu au  oferit o soluţie la ultima criză, ci, dimpotrivă, au întârziat revenirea economică şi poate chiar au mărit dimensiunea crizei. Eu cred că trebuie menţinută o putere de cumpărare a populaţiei, cred că trebuie să existe un cosum, o cerere care să fie asigurată”, a spus Orban.

Două sunt motivele pentru care guvernul nu ia în calcul tăierea salariilor bugetarilor. Primul, după cum a sugerat și Ludovic Orban, coșmarul măsurilor de austeritate luate de tandemul Băsescu-Boc în 2010, care i-au făcut pe cei din PDL (parte a PNL-ului de azi) să se prăbușească electoral și să nu-și mai revină niciodată. Al doilea, realitatea de pe frontul de luptă cu coronavirusul. Cei aflați în prima linie a bătăliei sunt toți bugetari: medici, asistente, polițiști, jandarmi, militari.

Ce s-a întâmplat în 2010? Din cauza crizei economice mondiale care a afectat și România, Guvernul Boc a luat măsura de a tăia salariile tuturor bugetarilor cu 25% și pensiile cu 15%. Decizia nu a fost anunțată de șeful guvernului, ci de Președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, ceea ce i-a făcut pe mulți să afirme că a fost luată la Cotroceni și nu la Palatul Victoria. Curtea Constituțională a respins tăierea pensiilor, astfel că singura reducere a fost cea a salariilor bugetarilor cu 25%. Deși, înainte de acea măsură, PDL, partidul lui Băsescu și Boc, stătea la aproape 40% în sondaje, el a intrat într-o erodare puternică și a pierdut guvernarea la inceputul lunii mai 2012. În decembrie 2012, a pierdut drastic alegerile parlamentare, obținând un scor puțin peste 16%.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked