Guvernul, cu spatele la zid: spune că nu poate dubla alocațiile. PSD a promis că îl mătură!

sursa foto: facebook.com/CiolacuMarcel

Guvernul Orban va majora alocațiile pentru copii cu un procent cuprins între 10% și 20%. Decizia ar urma să se ia în ședința Executivului de săptămâna acesta, au precizat surse politice pentru digi24.ro. Procentul este, însă, departe de ceea ce au cerut cei de la PSD, care au amenințat că vor da jos Guvernul fără să țină cont de starea de alertă. Pe 15 iulie, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a amenințat că social-democrații vor depune moțiune de cenzură dacă Guvernul PNL nu dublează alocațiile pentru copii de la 1 august. Declarația lui Ciolacu venea imediat după ce Curtea Constituțională (CCR) a respins sesizarea Guvernului Orban privind dublarea alocațiilor. CCR a decis că este constituțională legea prin care Parlamentul a respins Ordonanța Guvernului de amânare a dublării alocațiilor până la 1 august.

Proiectul Guvernului Orban ia în calcul o majorare progresivă anuală a alocațiilor pentru copii, în funcție de cât va permite bugetul. Este de așteptat să se ajungă la dublarea acestora într-un termen cuprins între doi și cinci ani, informează digi24.ro. Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunța că va propune Guvernului o creştere a alocaţiilor dar că procentul va fi unul sustenabil pentru buget. Ministrul adăuga că promisiunile de dublare fără o sursă de finanţare nu sunt responsabile. „A dubla peste noapte fără să spui de unde, a face gesturi dublu, triplu, nu este o abordare responsabilă. (…) Da. Vor creşte alocaţiile. Sunt pregătită pentru săptămâna viitoare să intru în Guvern cu o creştere în privinţa alocaţiilor, dar o vom face cu siguranţă cât să fie sustenabilă în buget”, spunea ministrul Muncii. „Este clar, sincer vă spun, că nu avem posibilitatea să dublăm alocaţiile. Am dublat alocaţiile în 2019, la Legea bugetului. În momentul în care s-a adoptat legea nu erau prevăzute sursele de bani”, spunea în urmă cu o săptămână și prim-ministrul Ludovic Orban.

„Nu dublați alocațiile, vă măturăm guvernarea”. Pe 15 iulie, imediat după ce Curtea Constituțională a comunicat că legea care respingea ordonanța de amânare a dublării alocațiilor este constituțională, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a amenințat Guvernul Orban cu moțiunea de cenzură. „Am un singur mesaj pentru Iohannis și Orban: nu dublați alocațiile, vă măturăm guvernarea! Sunteți un pericol pentru viitorul țării! Președintele Iohannis nu mai poate amâna dublarea alocațiilor pentru copii. Curtea Constituțională demonstrează prin decizia de azi că PNL n-a avut, practic, argumente, ci a vrut doar să blocheze aplicarea legii. Pentru milioane de românii cu copii, această măsură initiată de PSD este o mare gură de oxigen pentru bugetul lunar al familiei. De ceea, îi solicit președintelui să promulge legea în regim de urgență, iar Guvernului Orban să o aplice de la 1 august. Dacă nu fac asta, depunem moțiunea de cenzură în august, indiferent că România va fi sau nu atunci în stare de alertă. O guvernare care se opune cu toate forțele creșterii veniturilor a milioane de copii nu poate construi vreun viitor pentru România!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Care este istoria dublării alocațiilor. Pe 18 decembrie 2019, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă a PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. În 14 ianuarie 2020, președintele Klaus Iohannis a promulgat această lege, care urma astfel să intre în vigoare. Guvernul Orban, însă, a emis pe 16 ianuarie o Ordonanță de Urgență pentru amânarea termenului de majorare a alocațiilor până la 1 august. În 3 iunie, Camera Deputaților, ca for decizional, a respins prin lege Ordonanţa, iar Guvernul Orban a atacat la CCR această lege de respingere a amânării măsurii de dublare a alocațiilor. Prim-ministrul Ludovic Orban susținea, în 22 iunie, că Guvernul dorește să crească alocațiile, dar că acest lucru va fi posibil doar progresiv. „În baza raportului semestrial privind starea economiei, vom stabili cu cât vom putea crește alocațiile. Ne dorim creșterea. Vom stabili un grafic de creștere progresivă, astfel încât, să reușim creșterea cum a fost votată în Parlament, dar nu din primul moment”, declara Orban. El preciza atunci că dublarea alocațiilor implică un efort financiar de 7 miliarde de lei.

Cât ar trebui să fie alocațiile. Legea adoptată de Parlament în decembrie 2019 stabilește majorarea alocațiilor pentru copii astfel:

  • 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani;
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked