Guvernul se joacă cu inimile noastre: ba are bani la buget, ba nu are!

sursa foto: gov.ro

Declarațiile prim-ministrului și ministrului de finanțe despre banii din bugetul României ne-au făcut să trecem, în doar trei zile, de la extaz la agonie și înapoi. Cel care a început a fost domnul Florin Cîțu de la Finanțe. Care a spus marți, 21 aprilie, că e optimist, pentru că economia românească stă mai bine decât se aștepta. Mulți au pus optimismul său pe seama influenței Paștelui, când cu toții devenim mai buni. Și nu s-au înșelat foarte tare, pentru că după numai o zi, pe 22 aprilie, același domn Cîțu ne-a tras căciula peste ochi. Pot fi probleme cu plata salariilor și pensiilor, a declarat ministrul. În sfârșit, cercul s-a închis joi, 23 aprilie, când domnul Ludovic Orban, șeful domnului Cîțu, a afirmat că șomajul tehnic pentru bugetari nu mai este de actualitate. Semn că sunt bani la buget.

Domnul Florin Cîțu optimistul. Aventura banilor din buget a început, după cum spuneam, în a doua zi de Paște. Atunci, ministrul de finanțe a făcut niște afirmații care ne-au umplut sufletele de bucurie. „Până acum, rezultatul arată că impactul (n.r. al crizei coronavirusului) asupra economiei și a sănătății românilor a fost mai mic decât în alte țări. Economia României va ieși din această criză mai bine decât ne așteptam. M-am uitat la ce s-a întâmplat în ultima lună, la cum au răspuns companiile mari după acel apel de a-și plăti taxele dacă au bani în cont și se vede în aprilie că se plătesc taxele. (…) Au răspuns foarte bine și am încredere în economia României că va fi o economie mai puternică”, a declarat domnul Cîțu la Digi24. Mai că ni s-au umezit ochii de emoție…

Domnul Florin Cîțu pesimistul. Doar 24 de ore a ținut bucuria națională. Miercuri, 22 aprilie, ministrul de finanțe a spus la Realitatea Plus că pot apărea probleme cu plata salariilor și pensiilor dacă execuția bugetară nu e bună! Păi cu o zi înainte tocmai ce economia României era pe cale să devină mai puternică, iar firmele își plăteau taxele… „Toate cheltuielile au un semn de întrebare asupra lor”, a spus ministrul miercuri seară. Întrebat dacă pensiile vor fi majorate în septembrie, domnul Cîțu a răspuns: „Totul depinde de execuţia bugetară. Vom vedea cum va fi situaţia atunci. Acum două luni nu ştiam că o să avem un deficit de 6,7% în această perioadă.” Se pare că nici cu o zi în urmă nu știa…

Domnul Ludovic Orban închide cercul. Prim-ministrul a tranșat dilema domnului Cîțu joi, 23 aprilie, într-un mod indirect. Întrebat, după o vizită la Institutul Cantacuzino, ce se mai întâmplă cu proiectul intrării în șomaj tehnic pentru bugetari, domnul Orban a răspuns că nu mai este de actualitate, pentru că oricum ne apropiem de finalul stării de urgență. Deci, înțelegem că banii din buget nu mai sunt o problemă. Reamintim că bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar fi urmat să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Proiectul a fost pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, de la începutul lunii aprilie, dar nu a fost adoptat. Atunci, prim-ministrul declara că toți trebuie să preia din greutatea crizei provocate de epidemia de coronavirus.

În loc de concluzii. Drept consecință a pandemiei de COVID-19, suntem în criză economică. Nu numai noi, România, ci toată planeta. Ne este greu, o să ne fie și mai greu. Tocmai de aceea, nu avem nevoie de alte senzații tari. Guvernanții ar trebui să lase deoparte calculele electorale, gen de la ăștia nu tăiem deloc, pe ăștia îi mai amânăm puțin. Trebuie să vină cu cifre și cu informații reale. Și, mai ales, cu soluții. Vrem să știm câți bani s-au strâns la buget și pe ce sunt cheltuiți!…așa scapă și domnul Cîțu de dubla personalitate care-l încearcă.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked