Încălzirea globală ajunge în Siberia. Milioane de hectare de păduri mistuite de incendii.

Incendiile de vegetație din Siberia se extind tot mai mult, în ciuda intervenției Forțelor Aeriene Ruse, avertizează Greenpeace Rusia, transmite Euronews.

Într-un interviu oferit postului TV paneuropean de știri, Anton Beneslavski, expert al Greenpeace în ce privește incendiile, a explicat că sunt șanse foarte mici ca situația să fie adusă sub control de către echipele de intervenție.

„Incendiile vor rămâne active până la sosirea ploilor“, a subliniat Beneslavski, care a indicat drept factor agravant al situației răspunsul întârziat al autorităților în ce privește luarea de măsuri când situația era încă controlabilă privind aceste incendii din regiunea nordică a Rusiei.

Un bilanț dat publicității marți de Greenpeace indica suprafața afectată de flăcări ca având 4,5 milioane de hectare. Autoritățile federale ruse responsabile cu pădurile anunțaseră anterior că aria afectată este de doar 2,3 milioane de hectare.

Organizațiile de mediu au descris infernul focului siberian drept o catastrofă ecologică.

Imagini luate din satelit joi, 8 august, arată scara uriașă la care a ajuns dezastrul, fumul acoperind zone extrem de vaste.

Prognoza meteo nu arată îmbucurător

La 7 august, Ministerul rus al Resurselor Naturale a anunțat că echipele de intervenție lucrează pentru stingerea a 69 de incendii de pădure în Krasnoyarsk, 82 în Irkutsk, 15 în Sakha și 28 de focare în alte zone îndepărtate. Autoritățile au avertizat că prognozele privind riscul de incendii de pădure pentru perioada 7-11 august indică șanse mici de precipitații în mai multe regiuni afectate de incendii.

Mare parte din nord-estul Rusiei va fi afectată de temperaturi anormal de mari în următoarele zece zile, potrivit prognozelor Institutului pentru Schimbări Climatice al Universității din Maine.

În nord, infernul focului, în sud, inundații

În timp ce unele regiuni siberiene se confruntă cu aceste incendii devastatoare, alte zone sunt afectate de inundații. În sudul Siberiei, ploile torențiale aduse de un ciclon au dus la ieșirea râurilor din matcă și inundarea localităților din zonă. Cel puțin 25 de oameni au murit, iar alte 7 sunt în continuare dispărute. Pe 5 august, autoritățile au declarat stare de urgență în Khabarovsk, din cauza riscului ca apele umflate ale râului Amur să afecteze peste 4.000 de locuințe.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked