Jocurile Olimpice amânate de COVID-19! Ce se întâmplă cu flacăra olimpică:

sursa foto: StockSnap, pixabay

Jocurile Olimpice (JO) care trebuiau să se desfășoare vara aceasta, între 24 iulie și 9 august, la Tokyo, în Japonia, au fost amânate pentru „nu mai târziu de vara anului 2021. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a confirmat, marţi, 24 martie, printr-un comunicat publicat pe site-ul său oficial, amânarea Jocurilor din cauza pandemiei de COVID-19. Decizia a fost luată la finalul unor discuţii între preşedintele CIO, Thomas Bach, şi premierul Japoniei, Shinzo Abe.

„În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale”, se arată în comunicat.

Au mai fost ediții ale JO amânate? Nu, este prima amânare din istoria de 124 de ani a JO moderne. Jocurile au fost, însă, anulate de trei ori în timpul celor două Războaie Mondiale. Probleme au mai fost și în perioada Războiului Rece, când mai multe țări occidentale, în frunte cu Statele Unite, au boicotat ediția din 1980 a JO, de la Moscova, ca răspuns la invadarea Afganistanului de către Uniunea Sovietică. La ediția imediat următoare, cea din 1984, de la Los Angeles, din Statele Unite, mai multe țări din blocul comunist au urmat exemplul Uniunii Sovietice și au boicotat la rândul lor jocurile. România, țară comunistă în acea perioadă, nu s-a alăturat boicotului și a participat, obținând un număr record de medalii.

Ce se întâmplă cu flacăra olimpică? Flacăra olimpică a fost deja aprinsă în 12 martie conform tradiției, la Olimpia, în Grecia, în cadrul unei ceremonii restrânse, din cauza riscului de contaminare cu coronavirus. Flacăra a ajuns în Japonia și va rămâne acolo până la JO de anul viitor, ca simbol al speranței. Ştafeta torţei olimpice, care ar fi urmat să înceapă joi, 26 martie, pe teritoriul Japoniei, a fost anulată. Aceasta ar fi trebuit să debuteze la centrul de fotbal J-Village din prefectura Fukushima, care a servit drept bază a operaţiunilor pentru combaterea efectelor dezastrului nuclear de acum aproape un deceniu. Traseul flăcării includea toate regiunile Japoniei.

Cum au primit japonezii vestea? Nu este pentru prima oară când Japonia are probleme cu desfășurarea Olimpiadei. JO de iarnă și de vară care trebuiau să se țină în Japonia, în 1940, au fost anulate din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda dezamăgirii și a pierderilor logistice și financiare uriașe care cu siguranță vor veni, un sondaj recent arată că aproape 70 % dintre japonezi sunt de acord cu amânarea JO. O mare dezamăgire trăiește și prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, care se baza pe succesul Jocurilor și spera că acestea vor produce un boom economic. Amânarea Olimpiadei va împinge aproape sigur economia Japoniei, a treia din lume, spre recesiune, notează reuters.com.

Ce se va întâmpla cu sportivii suspendați pentru dopaj? Amânarea pentru 2021 a JO ar putea să le permită sportivilor suspendați pentru dopaj la ediția din acest an să concureze din nou pentru medalii, a declarat pentru reuters.com șeful Agenției Americane Anti-Doping (USADA), Travis Tygart. „E un subiect apărut azi, într-o discuție pe care am avut-o cu reprezentanții a 21 de Agenții Naționale Anti-Doping”, a spus Tygart. De menționat că, în decembrie anul trecut, Agenția Mondială Anti-Doping a decis să excludă Rusia de la Olimpiada din 2020, dar și de la alte competiții sportive majore pe o perioadă de patru ani. Rusia a fost acuzată că a mușamalizat mii de rezultate pozitive la testele antidoping ale sportivilor ruși, conform dw.com.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked