Lumea ne ia în serios. Cât de aproape e România de găsirea unui vaccin împotriva COVID-19:

sursa foto: facebook.com/profpaunescu

Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, a avut o discuție telefonică miercuri, 13 mai, cu profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului de Terapii Genice și Celulare, Oncogen, centru care se ocupă de dezvoltarea unui vaccin pentru combaterea COVID-19, a anunțat ambasada britanică. Andrew Noble și-a oferit sprijinul pentru efortul românesc de a găsi un vaccin împotriva COVID-19. Sâmbătă, 9 mai, cu 4 zile înainte de telefonul ambasadorului, conducerea Spitalului Judeţean Timişoara, care are în subordine Institutul Oncogen, a anunțat că face o anchetă internă după ce Virgil Păunescu a scris pe Facebook că a creat un vaccin împotriva COVID-19, pe care şi l-a şi administrat. Profesorul Virgil Păunescu a fost timp de 8 ani consilier prezidențial în mandatele lui Traian Băsescu.

Imediat după ce Virgil Păunescu a începu să discute public despre posibilitatea de a crea un vaccin anti-COVID-19 la Institutul Oncogen, ziariștii au căutat informații depre cariera acestuia. Și au găsit că aceasta se împarte între medicină și politică. Înainte de a fi consilier prezidențial, profesorul Păunescu a fost director și secretar de stat în Ministerul Sănătății, iar în 2016 a candidat la Senat din partea PNL. După ce a anunțat că institutul pe care îl conduce e pe cale să descopere vaccinul pe care îl așteaptă o omenire întreagă, s-a plâns însă că tocmai guvernul PNL refuză să-l ajute. Prin urmare a luat decizia să îl testeze chiar pe el. Presa a scris că, de-a lungul timpului, Virgil Păunescu a mai anunțat iminența descoperirii unor vaccinuri, dar că acestea se lasă așteptate.

Ambasada Marii Britanii ne-a luat în serios. Într-un comunicat făcut public după convorbirea telefonică dintre ambasadorul Noble și profesorul Păunescu, ambasada britanică a spus că s-a oferit să facă legatura între cercetătorii români și cei britanici pentru ca aceștia să își poată discuta și prezenta descoperirile unii celorlalți, relatează digi24.ro. „Știm că încercarea de a găsi un vaccin împotriva COVID-19 înseamnă trecerea prin multe provocări, dar ea trebuie să fie un efort de colaborare care să includă guverne, sectorul farmaceutic și comunitatea științifică din toată lumea”, a precizat ambasada Marii Britanii la București. Apoi, ambasada ne-a îndeamnat să fim mândri pentru că în România a început dezvoltarea unui vaccin: „pentru România trebuie să fie o mândrie faptul că a început dezvoltarea unui vaccin, această cercetare contribuind la cunoașterea mai bună a virusului în lumea academică. Finanțarea adecvată a cercetării în domeniul vaccinului și distribuirea în comunitatea științifică a descoperirilor este singurul mod sigur prin care putem învinge acest virus.”

Virgil Păunescu testează vaccinul pe el însuși. Într-o postare publicată pe 8 mai pe pagina sa de Facebook, medicul Virgil Păunescu, a anunţa că a dezvoltat un prototip de vaccin împotriva COVID-19 pe care şi l-a şi administrat. El a acuzat autoritățile române că nu au sprijinit financiar dezvoltarea vaccinului, deși acesta a fost recunoscut de OMS ca unul dintre vaccinurile-candidat împotriva coronavirusului la nivel global. „Rezultate testelor preclinice au fost foarte încurajatoare. Așa cum mă și așteptam. Vaccinul nu conține particule virale și nici material genetic viral. Nu există nici un pericol de infectare. (…) Când toate resursele noastre s-au epuizat (repet banii au fost foarte puțini și primiți din sponsorizări) am realizat că riscăm să intrăm într-un blocaj total. Mi-am dat seama atunci că, pentru a continua cercetările și a nu rămâne prea mult în urma celorlalte centre și companii care trecuseră deja la studiile clinice de fază I (vaccinarea unui număr limitat de voluntari), trebuie să iau o hotărâre neobișnuită pentru a continua cercetările. Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin”, a scris Păunescu pe Facebook.

Spitalul Județean din Timișoara face o anchetă. Conducerea Spitalului Judeţean Timişoara a început o anchetă internă după ce Virgil Păunescu a anunţat că a creat un vaccin împotriva COVID-19, pe care şi l-a şi administrat. Managerul Spitalului, Raul Pătraşcu, a declarat pentru News.ro că riscul este ca toată cercetarea să fie declarată nulă. „Demăram o anchetă internă cu privire la cele declarate de domnul profesor Virgil Păunescu. Ancheta nu are scopul de a-l discredita pe acesta, dimpotrivă. Vom verifica cele spuse de domnul profesor si proiectul derulat având în vedere contextul epidemiologic actual şi considerăm că anumite abordări trebuie făcute riguros. Când se fac declaraţii nu putem menţiona că este vorba de un vaccin, cu atât mai mult cu cât cu certitudine nu există un vaccin. Vom declara care sunt paşii, dacă şi-a administrat, ce şi-a administrat, dacă există documente. Riscul este ca toată această cercetare să fie declarată nulă. Ne-am bucura ca aceşti primi paşi să fie făcuţi la Timişoara, dar nu în felul acesta”, a declarat Raul Pătraşcu.

Cine este Virgil Păunescu. Prof. univ. dr. Virgil Păunescu s-a născut în 1961 (59 ani) comuna Șerbănești, județul Olt. Edupedu.ro scrie că Păunescu a devenit doctor în științe medicale în 1996 la Universitatea din Timișoara, apoi în ianuarie 1997 a ajuns în Ministerul Sănătății, unde a condus ca director adjunct și apoi ca director plin Direcția de Resurse Umane și Formare Profesională în perioada mandatului ministrului Ştefan Drăgulescu (PNȚCD). A ajuns șef de lucrări în 1997 și conferențiar universitar în 1999. În anul 2000 a fost președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru scurt timp. După revenirea la Timișoara, a fost decorat în 2002 de Ion Iliescu cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler”. În anul 2003 a devenit profesor universitar. În tot acest timp (din 1992 până în 2006) rectorul UMF Timișoara a fost chiar Ștefan Drăgulescu (care era și senator din partea PNȚCD între 1996-2000). Virgil Păunescu a revenit în Ministerul Sănătății în 2005, ca secretar de stat în Guvernul Tăriceanu. Din 2006 și până în 2014 a fost consilier prezidențial în mandatele lui Traian Băsescu. În 2009, Băsescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Cavaler”. În 2016 a candidat la alegerile parlamentare pentru Senat din partea PNL București. Edupedu.ro noteză că în baza de date Web of Science – de referință pentru activitatea științifică a unui cercetător – Virgil Păunescu are un H-index de 14, ceea ce îl plasează în media cercetătorilor cu activitate reală din România.

Alte vaccinuri și tratamente anunțate de Păunescu: Edupedu.ro scrie că, de-a lungul timpului, Virgil Păunescu a mai vorbit despre descoperirea unor vaccinuri:

  • Noiembrie 2009 – vaccin AH1N1 – mediafax.ro (spunea că există deja 1,3 milioane de doze şi că vor face 5 milioane la Institutul Cantacuzino)


Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked