Luna iulie 2019, cea mai călduroasă din istoria meteorologiei.

Luna iulie 2019 a fost cea mai călduroasă la nivel planetar, din istoria înregistrărilor meteorologice, potrivit unui raport prezentat de către Serviciul pentru schimbări climatice Copernicus (C3S) al Uniunii Europene. Recordul anterior fusese stabilit în luna Cuptor a anului 2016.

„Iulie este, de obicei, cea mai fierbinte lună a anului pe glob, dar, potrivit datelor noastre, această lună (iulie 2019, n.r.) a fost și cea mai caldă înregistrată vreodată la nivel global“, depășind cu puțin recordul anterior stabilit de luna iulie a anului 2016, a explicat Jean-Noel Thepaut, șeful C3S.

„Ținând cont de emisiile continue de gaze cu efect de seră și de impactul acestora asupra temperaturilor la nivel global, recordurile vor continua să fie bătute în viitor“, a avertizat cercetătorul într-un comunicat dat publicității de C3S și preluat de AFP.

Valuri de căldură pârjolitoare au făcut ca, luna trecută, recordurile de temperatură să fie depășite de-a lungul și de-a latul Europei, valori neobișnuit de mari atingându-se chiar și în interiorul Cercului Polar Arctic.

Media temperaturilor din luna iulie a fost mai mare comparativ cu valoarea de referință din perioada 1981-2010, în regiuni precum Alaska, Groenlanda, Siberia, Asia Centrală, Iran și zone largi din Antarctica.

Incendii de vegetație fără precedent ca întindere și intensitate au avut loc în regiuni vaste din Siberia și Alaska, eliberând peste 100 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, în timp ce calota glaciară a Groenlandei a pierdut miliarde de tone de gheață.

Și Africa și Australia au înregistrat temperaturi medii mai mari la nivel continental.

Iunie 2019, cea mai fierbinte lună iunie din istorie

La nivel planetar, iulie 2019 a fost luna cea mai călduroasă, cu foarte puțin – 0,04 grade Celsius – peste recordul anterior, deținut de luna Cuptor a lui 2016.

Noul record este cu atât mai notabil cu cât recordul stabilit în 2016 a urmat unei puternice manifestări a El Nino, care ridică media globală a temperaturii dincolo de efectul pe care îl are exclusiv încălzirea globală.

El Nino este un fenomen natural ciclic, care se manifestă la fiecare 3 până la 7 ani și care este declanșat de încălzirea periodică a apelor din estul Oceanului Pacific.

Până la această dată, fiecare lună a anului 2019 se clasează în top patru cele mai calde înregistrate vreodată pentru fiecare în parte (de exemplu, ianuarie este în top patru cele mai calde luni ianuarie). Luna iunie a acestui an este cea mai caldă lună iunie din istoria înregistrărilor meteorologice, potrivit unui comunicat al C3S. Cele mai vechi înregistrări corecte ale temperaturilor datează din secolul al XIX-lea, începând cu 1880.

Sistemul Copernicus al UE este prima rețea de sateliți de monitorizare a climei care a publicat informații despre temperatura medie înregistrată în luna iulie. Valoarea cu care recordul anterior de temperatură medie pentru iulie a fost depășit este foarte mică, ceea ce înseamnă că alte rețele de monitorizare, precum cea a Administrației Naționale pentru Ocean și Atmosferă a guvernului SUA (NOAA), ar putea raporta temperaturi egale sau puțin mai mici decât recordul stabilit anterior.

Europa, două valuri de căldură extremă

Fiecare an al secolului al XXI-lea, cu excepția unuia, s-a aflat porintre cei mai călduroși din istorie, un fapt clar care nu poate fi explicat fără a lua în considerare efectul încălzirii globale care are loc ca urmare a activității umane. Europa s-a confruntat în ceastă vară cu doua valuri de căldură extrem de dure, în decurs de numai câteva săptămâni.

Recordurile au fost depășite pe teritoriul Franței, valoarea maximă fiind înregistrată pe 28 iunie, la Verargues, în sudul țării, unde mercurul a urcat în termometre până la 46 de grade Celsius. Recordul anterior fusese stabilit în 2003, când meteorologii au măsurat 44,1grade Celsius.

Al doilea val de căldură a lovit în iulie, când la Paris, pe 25 iulie, s-au înregistrat 42,6 grade Celsius, cu două grade mai mult decât recordul anterior pentru capitala franceză, stabilit în urmă cu mai bine de 70 de ani.

Germania, Belgia și Olanda au înregistrat, de asemenea, recorduri de temperatură.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked