Lupta cu COVID-19. Pedepse grele pentru răspândirea coronavirusului:

sursa foto: Ichigo121212, pixabay

Dacă ți s-a făcut testul pentru infectarea cu coronavirus și ți-a ieșit pozitiv. Dacă ți s-a adus la cunoștință, dar, cu toate acestea, te-ai suit în avion (sau în tren, sau în autocar) și ai călătorit alături de alte persoane. Dacă, în urma contactului cu tine, mai multe dintre aceste persoane s-au imbolnăvit de COVID-19, vei fi pedepsit, începând din acest moment, cu 10 ani de închisoare. Dacă unii dintre cei infectați mor, atunci poți face 15 ani de închisoare.

Aceste pedepse, dar și multe altele au fost introduse în Legea 286/2009 privind Codul Penal printr-o ordonanță de urgență (OUG) adoptată joi, 19 martie, de Guvernul României. Modificările aduse Codului Penal țin cont de cele 58 de cazuri anchetate de procurori referitoare la răspândirea din culpă sau chiar în cunoștință de cauză a infecției cu coronavirus în România, cazuri în urma cărora s-au îmbolnăvit aproape 80 de oameni din totalul de 277 înregistrați până la momentul redactării acestui articol.

Ce s-a modificat în Codul Penal? Este vorba, în principal, de articolul 352, referitor la zădărnicirea combaterii bolilor. Articolul respectiv a avut până acum doar două aliniate: aliniatul (1), care spunea că nerespectarea măsurilor privind prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă au avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare între 6 luni și 2 ani sau cu amendă, și aliniatul (2) care prevedea pedepse mai mici dacă fapta a fost comisă din culpă.

Ce prevede Codul Penal modificat? În primul rând ține cont de situațiile concrete apărute odată cu răspândirea coronavirusului în România. Astfel, dacă refuzi să intri în carantină conform regulilor stabilite de autorități sau părăsești carantina fără sa fii vindecat, riști să faci închisoare între 6 luni și 3 ani. O altă prevedere nouă din Codul Penal se referă la cazul în care știi că ești infectat, dar nu te izolezi, ba, mai mult, intri în contact cu alți oameni punându-le în pericol sănătatea și chiar viața. Pedepsa este cea mai dură în acest caz, poți face între 2 și 7 ani de închisoare doar pentru că ai răspândit virusul.

Toate pedepsele, caz cu caz:

  • Dacă nu respecți măsurile de carantină sau spitalizare, pedeapsa  este închisoare între 6 luni și 3 ani sau amendă.
  • Dacă încalci măsurile luate de autorități pentru prevenirea infectărilor sau pentru combaterea coronavirusului, pedeapsa este între 1 și 5 ani de închisoare.
  • Dacă ai încălcat măsurile de carantină sau alte măsuri luate de autorități pentru combaterea virusului și, din aceste cauze, s-au îmbolnăvit alți oameni, pedeapsa este închisoare între 2 și 7 ani și interzicerea unor drepturi. Dacă, din aceleași cauze, au murit oameni, pedeapsa este închisoare între 5 și 12 ani și interzicerea unor drepturi.
  • Dacă știi că suferi de COVID-19, dar încalci măsurile luate de autorități pentru combaterea virusului și contribui la transmiterea acestuia, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Dacă știi că ai COVID-19 și, prin încălcarea măsurilor luate de autorități, îmbolnăvești alți oameni, pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. Dacă mor oameni din aceleași cauze, pedeapsa este închisoare între 7 și 15 ani și interzicerea unor drepturi.
  • În anumite situații de mai sus, dacă lucrurile s-au petrecut din culpă, pedepsele vor fi nițel mai mici.
  • Dacă omiți să le spui autorităților competente sau cadrelor medicale informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus, pedeapsa va fi închisoare între 6 luni și 3 ani sau amendă. Și cei care au fost în zone roșii din afara României și nu spun acest lucru pot primi aceeași pedeapsă.

Ce este carantina? Aliniatul (10) al articolului 352 modificat din Codul Penal definește carantina drept „restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a celor bolnavi sau care sunt suspecți, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării”.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked