MAI și Biserica au decis ce avem voie de Paște. Ministrul sănătății spune că riscul e mare!

sursa foto: pixabay

În plină epidemie de COVID-19, ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat marți, 14 aprilie, că a fost semnat un acord între MAI și Patriarhia Română care prevede că lumina de Înviere va fi distribuită de voluntarii parohiilor și de echipajele de ordine publică aflate în misiune în noaptea de sâmbătă spre duminică. Credincioșii vor putea ieși în proximitatea locuinței, fie că este casă sau bloc, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să evite formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. Dar este greu de presupus că regulile se vor respecta întocmai, ținând cont că foarte mulți oameni vor dori să iasă din casă ca să primească lumină. Ministrul sănătății spune că riscul unei transmiteri accentuate a virusului este mare!

În cazul scărilor de bloc cu foarte multe apartamente, pentru a evita aglomerația, acordul prevede ca 2 sau 3 locatari din scara respectivă să ia lumina de la voluntari și să o distribuie apoi tuturor vecinilor. Aceasta presupune, însă, ca oamenii să se organizeze foarte bine dinainte și este foarte greu de crezut că nu vor exista multe încălcări ale regulilor. Mai ales a regulii de distanțare socială. De aceea, este important ca fiecare să aibă grijă de sănătatea proprie și să evite situațiile în care poate fi în pericol de infectare. Nu uitați că suntem în mijlocul unei epidemii cumplite, care până marți, 14 aprilie, a omorât 351 de români și a îmbolnăvit 6.879.

Cei care distribuie lumina trebuie să poarte mască și mănuși. În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și voluntarilor. Aceștia vor purta mască și mănuși de protecție. Echipajele de polițiști și jandarmi din posturile fixe cât și cele de la punctele de frontieră vor oferi lumina sfântă persoanelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera. Polițiștii și jandarmii aflați în misiune în noaptea de Înviere vor distribui lumina spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.

Cum se vor distribui sfintele paști? Pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, între orele 07.00 și 17.00 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locurile special amenajate de către personalul bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție, exact ca la magazinele comerciale. În declarație, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea sfintelor paști” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență. Forțele de ordine vor asigura ordinea publică pe toată perioada împărțirii sfintelor paști. Pentru credinciosii bolnavi și cei peste 65 de ani, paștele va fi distribuit la domiciliu, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de Paște, cu respectarea măsurilor de protecție. 

Ce spune ministrul sănătății despre acordul MAI-Patriarhie? Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Digi24 că el militează pentru continuarea izolării și menținerea distanțării. ”Este un moment deosebit, un moment religios, dar și un moment al marilor provocări, de luptă cu un inamic nevăzut, fără un tratament, fără un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufletești, cât și cele de sănătate. Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanțare socială”, a spus Tătaru. Ministrul sănătății a atras atenția că, dacă nu respectăm măsurile de distanțare socială, putem avea o transmitere locală accentuată, putem avea un număr de cazuri în săptămâna următoare care să forțeze sistemul sanitar. Întrebat ce să facă românii de Paște, ministrul a spus: „Recomand izolarea la domiciliu, recomand distanțarea socială, evitarea locurilor aglomerate, recomand liniște sufletească și recomand niște sărbători mai altfel pentru a avea la anul niște sărbători deosebite”.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked