Margarina, supa la plic și chipsurile, interzise prin lege! De când intră în vigoare măsura:

sursa foto: Thomas B., pixabay

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți, 28 iulie, o lege extrem de importantă pentru sănătatea populației României. De la 1 aprilie 2021, vor fi interzise la comercializare produsele alimentare cu conținut mare de acizi grași trans, responsabili pentru multe tipuri de boli care afectează grav viața a numeroși oameni. Printre produsele care vor dispărea de pe rafturile magazinelor se numără margarina, supele la plic, pungile de popcorn pentru microunde și chipsurile, însă legea se aplică tuturor alimentelor care au conținut mare de acizi trans, inclusiv alimentelor livrate de restaurante și produselor alimentare cu care se aprovizionează acestea. Legea merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Ce produse riscă să dispară de pe rafturi. Proiectul de lege, inițiat de medicului Adrian Wiener, senator din partea Uniunii Salvați România (USR), implementează și în România directivele Uniunii Europene privind limitarea conținutului de acizi grași trans sintetici din alimente. „Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGT (acizi grași trans): popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, a explicat Adrian Wiener. Pentru a putea comercializa mai departe aceste produse, producătorii din industria alimentară vor fi obligați să-și modifice rețetele. Probabil că unele dintre ele vor dispărea cu totul de pe rafturi. Conținutul de AGT (acizi grași trans) nu va avea voie să depășească 2 grame/100 grame de grăsime din conținut. Legea adoptată de Parlamentul României se va aplica și pentru produsele de import.

Bolile de care sunt răspunzători acizii trans. Pentru a reduce costurile de producție, firmele care fabrică astfel de alimente folosesc masiv acizi grași trans fie sintetici, fie de origine vegetală, în locul celor de origine animală. Aceștia sunt toxici pentru corpul uman și sunt, în bună măsură, răspunzători pentru numeroase tipuri de boli care afectează grav viața oamenilor. Bolile cardiovasculare, obezitatea, diferite tipuri de cancer, Alzheimer și diabetul se numără printre patologiile declanșate de consumarea alimentelor bogate în grăsimi trans. Produsele cu acizi grași trans sunt foarte consumate în România din două motive: sunt ieftine, iar majoritatea populației n-are o educație alimentară minimă, care să-i permită să distingă între ce este nociv și ce nu.

Ce prevede legea adoptată de Camera Deputaților:

Art. 1. – Prezenta lege reglementează conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare, destinate consumului uman, pentru a asigura un înalt nivel de protecție alimentară a consumatorilor.

Art. 2. – (1) Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitățile de alimentație publică și produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.

(2) Se exclud din domeniul de aplicare a prezentei legi produsele alimentare care conțin, în mod natural, acizi grași trans în grăsimi animale.

Art. 3. – În înțelesul prezentei legi, prin acizi grași trans se înteleg acizii grași cu cel puțin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configurație trans, astfel cum sunt definiti în anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, cu modificările și completările ulterioare, denumiți în continuare AGT.

Art. 4. – Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conținut.

Art. 5. – Produselor alimentare provenite din țări terțe și din alte state membre ale Uniunii Europene li se aplică prevederile de la art. 4.

Art. 6. – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății efectuează periodic controale oficiale pentru produsele reglementate din prezenta lege.

Art. 7. – Controalele oficiale se efectuează în toate etapele lanțului alimentar, în funcție de riscuri cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și în conformitate cu programele/planurile de control oficiale din domeniul siguranței alimentelor, finanțate de la bugetul de stat.

Art. 8. – Nerespectarea prevederilor art. 4 și 5 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Art. 9. – (1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunii prevăzute la art. 8 se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății.

(2) Pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile art. 4 și 5 se dispune retragerea acestora din circuitul consumului uman.

(3) Pentru produsele care nu respectă prevederile art. 4 și 5, operatorii economici din sectorul alimentar inițiază de îndată procedurile pentru retragerea/rechemarea produsului alimentar respectiv de pe piață și informează despre aceasta autoritățile competente din domeniul siguranței alimentelor.

Art. 10. – Prevederile privind contravențiile prevăzute la art. 8 se completează cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 11. – Prezenta lege intră în vigoare la 1 aprilie 2021.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked