Masca, obligatorie pe litoral, în zonele aglomerate, între anumite ore. În ce județe s-a mai impus măsura:

sursa foto: Gerd Altmann, pixabay

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Constanța a decis ca de sâmbătă, 1 august, să devină obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile deschise unde se formează aglomerări. Măsura este stipulată în Hotărârea Guvernului României de miercuri, 29 iulie, care modifică și completează anexele Hotărârii nr. 553/2020. Conform actului adoptat de Guvern, zonele și intervalele orare în care se impune măsura sunt stabilite prin hotărâre a Comitetului Județean / al Municipiului București pentru Situații de Urgență, la propunerea Direcției județene de Sănătate Publică (DSP). Mai multe județe care se confruntă cu un număr mare de îmbolnăviri au luat deja decizia să impună purtarea obligatorie a măștii în zonele aglomerate din aer liber.

Între ce ore este obligatorie masca în spațiile deschise de pe litoral. George-Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța, a declarat pentru Digi24 că CJSU a decis ca, la propunerea DSP Constanța, să impună purtarea obligatorie a măștii de protecție în spațiile deschise în care se formează aglomerări, unde distanța fizică de doi metri între persoane nu se poate respecta. „Vorbim despre piețe, oboare, târguri, curțile exterioare ale lăcașelor de cult, peroanele gărilor, stațiile de autobuz (…) De asemenea, pentru zonele de promenadă din județul Constanța, în toate stațiunile turistice, vorbim de zonele tradiționale unde se creează aglomerări, Eforie, Mamaia și celelalte stațiuni, se impune obligativitatea purtării măștilor de protecție în intervalul orar 18:00 – 24:00. Această decizie a fost luată în urma analizei prezentate de către DSP și în urma unei adrese primite de la IPJ Constanța în ceea ce privește valorile de trafic și fluxul de persoane în aceste intervale orare”, a precizat prefectul Județului Constanța.

Terasele, în schimb, vor rămâne deschise și după ora 23.00. „Programul teraselor și cluburilor, după cum știți, e menționat în Hotărârea de Guvern de ieri (n.r. miercuri). Acolo scrie foarte clar că programul este stabilit prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 37 și se aplică în zonele zonele în care se înregistrează un număr mare de infectări. La nivelul județului Constanța avem 27 de cazuri de îmbolnăviri, în scădere față de numărul de ieri (n.r. miercuri, 29 iulie), iar acest aspect nu a fost dezbătut în cadrul CJSU”, a spus prefectul Niculescu.

Ce spune Hotărârea de Guvern adoptată miercuri, 29 iulie. Am selectat din textul Hotărârii articolele referitoare la purtarea măștii în spațiile deschise și la programul de funcționare al teraselor:

Art. 1 – Anexele nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 16 iulie 2020 se modifică și se completează după cum urmează:

1. La anexa nr. 2, după articolul 11 se introduce un nou articol, art. 12, cu următorul cuprins:
Art. 12 – (1) În aplicarea art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.

(2) Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.

2. La anexa nr.2, articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 2 – Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 1 – 12 se urmărește de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.

3. La anexa nr.3, după punctul 3 al articolului 5 se introduc trei noi puncte, pct. 4 – 6, cu următorul cuprins:
4. Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.

5. Măsurile prevăzute la pct.4 se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.

6. Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3 au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți.

În ce județe este obligatorie masca în spațiile deschise. Tot mai multe autorități locale, în special în județele care se confruntă cu focare de infecție cu coronavirus, iau decizia ca masca de protecție să devină obligatorie inclusiv în spațiile deschise aglomerate: 

Galați. Grupul tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Galați a adoptat miercuri, 29 iulie, o hotărâre prin care impune purtarea obligatorie a măștii de protecție pentru toate persoanele de peste 5 ani în spațiile aglomerate, închise sau deschise, începând din 1 august, informează mediafax.ro. Sunt exceptate persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută. De asemenea, administratorii firmelor care organizează evenimente private (nunți, botezuri, aniversări și alte asemenea) vor reduce programul până la ora 22:00 în cursul săptămânii și până la 23:00 în zilele de sâmbătă și duminică. În plus, toate activitățile cu caracter religios se vor desfășura acum numai în aer liber, cu obligativitatea purtării măștii și a distanțării fizice.

Brașov. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis, miercuri, obligativitatea purtării măștii de protecție în piețe și târguri, dar și pe arterele pietonale și în alte zone aglomerate. Decizia intră în vigoare de sâmbătă, 1 august, de la ora 06:00.

Argeș. CJSU a impus noi restricții, precum masca în aer liber și mai puțini călători în transportul în comun. O parte dintre restricții au intrat deja în vigoare de miercuri, 29 iulie, iar polițiștii au fost trimiși în stradă, să le amintească oamenilor că trebuie să respecte noi reguli.

Dâmbovița. Masca este obligatorie, începând de joi, 30 iulie, în toate spațiile publice deschise din județ. Prefectul Aurelian Popa a declarat la Digi24 că masca va deveni obligatorie pe tot parcursul zilei în toate spațiile publice deschise: piețe, târguri, oboare. În plus, comercianții din aceste spații vor fi obligați să poarte mănuși.

Vâlcea. Masca de protecție este obligatorie în multe dintre zonele aglomerate din aer liber din județ. „Am decis purtarea obligatorie a măștii în spațiile deschise aglomerate, cum sunt târguri, piețe agroalimentare, ștranduri, piscine, gări și autogări, unde distanțarea nu poate fi respectată”, a declarat miercuri pentru mediafax.ro prefectul județului Vâlcea, Tiberiu Costea.

Iași. Masca devine obligatorie în toate spațiile deschise, inclusiv pe stradă, din 1 până în 14 august, în toate localitățile din județul Iași, potrivit deciziei de joi, 30 iulie, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Masca ar putea deveni obligatorie și în Centrul Vechi al Capitalei. O decizie finală va fi luată în cadrul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, care va fi convocat luni, 3 august.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked