Măsurarea temperaturii devine problemă națională. A intervenit și Avocatul Poporului.

sursa foto: leo2014, pixabay

Măsurarea temperaturii la intrarea în instituții și în magazine a devenit problemă națională, după ce multă lume a început să își pună întrebări referitoare la urmările acesteia. Într-o emisiune de la Digi24, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că a primit mai multe petiții pe această temă și că le analizează. Weber a spus că problema cea mai mare o reprezintă consecințele pe care le poate avea constatarea unei anumite temperaturi și a dat ca exemplu situația elevilor, care, dacă au o temperatură de 37,4 grade în dimineața examenelor nu vor mai fi primiți în concurs. Pe de altă parte, judecătorul Cristi Danileț a explicat că măsurarea temperaturii oamenilor atunci când intră în instituții sau în magazine nu ridică probleme din punct de vedere legal. Din contră, a spus Danileț, se asigură un drept al protejării sănătății oamenilor. Avocatul Ștefan Boboc, specializat în legislația GDPR, a explicat la Digi24 în ce condiții luarea temperaturii corporale poate fi considerată dată cu caracter personal.

Ce a spus Avocatul Poporului. În emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Renate Weber a declarat că a primit petiții, inclusiv de la medici, în care se precizează că scanarea temperaturii e un act medical care nu trebuie făcut fără consimțământul persoanei. „Problema cea mai mare, cred eu, este în legătură cu consecințele pe care le are constatarea unei anumite temperaturi”, a spus Weber. Ea a subliniat că o persoană poate avea febră din multe motive și a dat ca exemplu situația elevilor, care, dacă au o temperatură de 37,4 grade în dimineața examenelor, poate de la emoții, poate pentru că au învățat toată noaptea, nu vor mai fi primiți în concurs. „Elevii aceia, dacă vor fi excluși, dacă nu vor fi primiți în sala de examen, strict pentru că au avut în dimineața aceea 37,4 grade, o fi normal? Adică, din punctul acesta de vedere, eu cred că trebuie să ne gândim un pic mai bine. Consecințele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri”, a precizat Avocatul Poporului. Renate Weber a spus însă că „nu are bază legală” pentru a face contestație la CCR.

Scandal cu cei care au refuzat să li se ia temperatura. Toată disputa a plecat de la un scandal izbucnit marți, 19 mai, la un hipermarket din sectorul 5 al Capitalei după ce trei persoane au refuzat să le fie luată temperatura la intrarea în magazin. A fost o adevărată luptă corp la corp între polițiști și persoanele implicate. „La data de 19 mai, prin apel 112 a fost sesizat un scandal în derulare, într-un centru comercial din sectorul 5. La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Secţiei 24 Poliţie, care au identificat trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, care se manifestau violent, pe motiv că nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat termoscanarea”, s-a menționat într-un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti, citat de digi24.ro. Persoanele au fost sancţionate contravenţional pentru refuz de legitimare, provocare de scandal şi împiedicarea intervenţiei poliţiştilor în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu. Ulterior, adevărul.ro a scris că persoanele respective au regizat întregul scandal cu scopul de a crea vâlvă.

Măsurarea temperaturii la intrarea în magazin e obligatorie. Măsurarea temperaturii la intrarea în supermarket sau în firmele cu peste 50 de angajați face parte dintre măsurile obligatorii impuse de starea de alertă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că nu există nicio problemă de legalitate și că măsurarea temperaturii nu înseamnă că oamenilor li se iau datele sau „CNP-ul de pe frunte”, așa cum se arată în informații false distribuite pe rețelele sociale, a informat digi24.ro. Arafat a avertizat că societățile comerciale care nu măsoară temperatura la intrare riscă amendă. El a adăugat că atât instituţiile statului, cât şi grupuri de voluntari încearcă să combată ideile false care sunt răspândite pe reţelele sociale în ceea ce priveşte COVID-19.

Diferența dintre măsurarea temperaturii și termoscanare. La intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura, a declarat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. „Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată. Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane. Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii”, a explicat Rafila.

Nu este ilegal să ni se măsoare temperatura. Judecătorul Cristi Danileț a explicat la Digi24 că, din punct de vedere legal, nu este nicio problemă cu luarea temperaturii oamenilor atunci când intră la locul de muncă, instituții sau supermarketuri. Din contră, se asigură un drept al protejării sănătății oamenilor. „M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislația cu privire la sănătate, la drepturile pacientului și constat că mulți vorbesc, dar puțini cunosc. În legislația cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenție medicală și în ce unități se desfășoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operațiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituțiile publice. Așadar, avem o lege pe care cu toții trebuie să o respectăm. Este o lege care obligă angajatorii să măsoare temperatura angajaților în momentul intrării în unitate ca un mijloc de prevenire. Nu stă nimeni să stabilească dacă ești bolnav sau nu, dacă suferi de COVID sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii. Pur și simplu este o măsură de precauție, prevăzută în lege, care trebuie respectată atât timp cât este în vigoare. (…) Vă asigur ca jurist că nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului. Din contră, cred că noi ceilalți avem dreptul să pretindem să fim protejați și a ni se respecta sănătatea”, a spus judecătorul Danileț.

Măsurarea temperaturii încalcă protecția datelor personale? Avocatul Ștefan Boboc, specializat în legislația GDPR, a explicat la Digi24 în ce condiții măsurarea temperaturii corporale poate fi considerată dată cu caracter personal. „Teoretic, temperatura este o dată cu caracter personal, însă doar în situația în care, dacă o combini cu o altă, poți identifica persoana respectivă. Simplul fapt că iei temperatura unei persoane nu înseamnă că intri sub incidența datelor cu caracter personal, necoroborând această informație cu alt tip de date“, a declarat Ștefan Boboc la Digi24. Avocatul a spus că măsurarea temperaturii la intrarea în magazin nu trebuie asociată cu numele sau fotografia persoanei, ci pur și simplu este un filtru la intrarea într-un spațiu public închis. „O problemă poate să apară atunci când acel operator reține datele, le stochează și ulterior le folosește în alte scopuri“, a mai precizat avocatul.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked