Metodele prin care sunt influențate din exterior alegerile din România. Precizările unui expert SRI:

sursa foto: tookapic, pixabay

Au existat amestecuri externe în campaniile electorale din România, a declarat directorul Centrului Cyberint din SRI, Anton Rog, invitat la Interviurile Live digi24.ro. Expertul a enumerat și modurile în care acționează factorii externi pentru a influența rezultatele alegerilor și a spus că SRI a dejucat cea mai mare parte dintre tentative. Anton Rog a precizat că scopul principal al atacurilor din exterior este pierderea încrederii în instituțiile democratice și că există și vectori de imagine din România implicați în aceste atacuri.

„În unele cazuri, pe care le-am descoperit, că nu avem pretenția că le-am descoperit pe toate, statul a intervenit. (…) Eu nu știu dacă sunt ruși sau nu, dar sigur există conturi pe Twitter, pe Facebook, există mesaje pe mail, există chiar vectori de imagine din România care dau mesaje într-un sens sau altul, care, din punct de vedere legal, spun cei care aplică legea, nu sunt conforme, nu respectă legile electorale, nu respectă nimic”, a declarat Anton Rog pentru digi24.ro.

Directorul Cyberint a enumerat scenariile de influnțare a alegerilor pe care le urmărește SRI:

Influențarea votului pe rețelele sociale. „Ce înseamnă amestecurile astea externe? Dacă discutăm despre rețelele sociale, sunt companii specializate, sau sunt grupări de criminalitate cibernetică specializate care studiază sentimentul maselor largi de votanți referitor la un partid politic, la un candidat, la un fenomen șamd. Și atunci, pe baza acestui studiu, injectează în aceste rețele sociale, Facebook, Twitter, nici nu contează, mail-uri dedicate șamd, mesaje în care să radicalizeze sau să determine votul într-o anumită direcție pentru votanții respectivi. Și da, asta înseamnă un proces de ingerință într-un proces democratic și noi o sesizăm. Și ce se întâmplă? Se închid acele conturi de Facebook, se încearcă identificarea acelor entități, că or fi juridice, că or fi indivizi care stau în spatele lor, și aducerea lor în fața justiției”, a spus expertul SRI la Interviurile Live digi24.ro.

Atacul la bazele de date cu alegători. „O altă modalitate este cea care ține strict de hacking la registrul național de votanți: păi acolo dacă avem un număr mare de decedați cărora le intră cineva și le modifică data decesului și le apar că sunt vii, iar unii bagă buletine în numele lor în urnă într-o grupare din asta de criminalitate, nu cibernetică, ci organizată, în anumite zone îi declari că nu sunt decedați și votezi în numele lor, se va descoperi ulterior, sigur că se vor face confruntări cu evidența populației, dar se produce un damage de imagine, rezultatele se invalidează, trebuie renumărări în justiție, deci se perturbă grav procesul electoral. Un alt exemplu poate fi la raportarea datelor din străinătate, tehnic dacă ne gândim: interceptează pachetele, modifică niște numere în ele și când vin sacii și se fac validări, nu mai corespund. Și iarăși se poate produce o perturbare a procesului electoral”, a declarat directorul Cyberint.

Atacul la site-urile media. „Într-o dimineață, chiar în dimineața votului, se pun niște chestii, pentru 10 minute, nici nu trebuie mai mult, se pun pe site-ul de știri, pe care îl accesează foarte mulți, cu niște mesaje într-o anumită direcție care pot determina vizitatorii site-ului să voteze”, a spus expertul SRI Anton Rog. Acesta a precizat că, în acest moment, de precampanie, ingerințele din afara României nu sunt pregnante. „Dar trebuie să ne așteptăm când începe campania electorală, în special pe rețelele sociale, să apară grupuri și grupulețe care să încerce să deturneze opinia publică în favoarea unuia sau altuia. Trebuie văzut dacă sunt legale, dacă sunt corecte șamd”, a subliniat directorul Cyberint. 

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked