Ministerul Educației îi ține calzi pe elevi ca să nu discute de înghețarea anului școlar.

sursa foto: edu.ro

În lipsa oricăror certitudini privind reluarea școlilor în plină epidemie de COVID-19, Ministerul Educației încearcă să îi țină în priză pe elevi. Luni, 30 martie, ministerul a publicat pe site-ul Centrului Național de Evaluare și Examinare (rocnee.eu) noi modele de subiecte pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Ministerul le numește „un prim set de resurse de antrenament pentru elevii care vor susține examenele naționale”. Cât despre datele la care se vor susține aceste examene, încă nu se spune nimic. Ministrul educației, Monica Anisie, a declarat că trebuie să mai avem puțină răbdare.

De ce să facă elevii testele? În condițiile în care școlile sunt închise, iar mulți dintre profesori încă experimentează cursurile online, elevii și părinții se întreabă dacă aceia care ar trebui să termine în vară clasele a 8-a și a 12-a vor putea cu adevărat să susțină niște examene atât de importante cum sunt cele de Evaluare și Bacalaureat. Însă nimeni nu vrea să ia în calcul repetarea acestui an școlar, ci doar amânarea examenelor pentru mai târziu. În acest context, ministerul a transmis luni, 30 martie, un comunicat în care spune că obiectivul testelor este acela de a exersa și de a continua efortul în vederea obținerii unor rezultate bune la viitoarele examene. Baremele de evaluare și de notare vor fi publicate pe același site (rocnee.eu) vineri, 3 aprilie. În cadrul emisiunilor Teleșcoala, de la TVR, vor fi prezentate unele soluții ale acestor teste de antrenament, cu toate explicațiile necesare, se precizează în comunicatul Ministerului Educației.

Testele pentru Bacalaureat se găsesc aici: https://rocnee.eu/testeantrenament/30-03-2020-bac.html

Testele pentru Evaluarea Națională se găsesc aici: https://rocnee.eu/testeantrenament/30-03-2020-en8.html

Când se vor susține examenele? Faptul că Ministerul Educației lansează teste pentru examene ne face să ne gândim că ia în calcul ca ele să se țină, chiar dacă mai târziu decât erau planificate. Întrebată de edupedu.ro când vor afla elevii, părinții și profesorii decizia cu privire la desfășurarea anului școlar 2019-2020 și la datele când vor avea loc examenele de Evaluare și de Bacalaureat, ministrul Monica Anisie a declarat că mai este de așteptat. “Toate deciziile pe care le vom lua în cadrul Ministerului Educației vor fi corelate cu ceea ce se întâmplă în evoluția epidemiei de COVID-19. Ceea ce vreau să înțeleagă toată lumea este că îmi doresc ca niciun elev sau cadru didactic să nu fie infectat. Vom reveni la cursuri atunci când siguranța lor este posibilă”, a precizat Anisie pentru edupedu.ro.

Ce a fost mai devreme? Mai devreme, respectiv săptămâna trecută, a fost un adevărat scandal național provocat de declarațiile vicepremierului Raluca Turcan referitoare la soarta acestui an școlar. Cei mai mulți au înțeles atunci că guvernul ia în calcul înghețarea anului și repetarea lui. Ceea ce a provocat un val de indignare din partea asociațiilor elevilor, părinților, a sindicatelor din învățământ și a adversarilor politici. Ca să tempereze spiritele, Ministrul Anisie a declarat la momentul respectiv că nu ia în calcul înghețarea anului școlar.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked