Ministerul Sănătății, anunț important despre măștile chirurgicale:

sursa foto: Tumisu, pixabay

În ultimele zile, internetul s-a umplut de anunțuri despre vânzarea măștilor de protecție împotriva coronavirusului fabricate manual. Facebook a fost invadat de oferte de măști din diferite materiale, în diferite culori și cu forme felurite. Pe youtube, o mulțime de oameni îndemânatici au urcat filmulețe în care îți arată pas cu pas cum să-ți fabrici singur, cu ce găsești prin casă, o mască de protecție. Pare un fenomen amuzant, dar nu este. Într-un comunicat postat vineri, 20 martie, pe pagina sa de facebook, Ministerul Sănătății din România atrage atenția că măștile confecționate manual din pânză, bumbac sau tifon nu protejează împotriva infecției cu coronavirus.

De ce este diferită o mască chirurgicală? În comunicatul Ministerului Sănătății se explică foarte clar că masca chirurgicală trebuie să fie o barieră împotriva microbilor. Tocmai de aceea, ea nu este o simplă pânză, ci conține un filtru special care reține virușii și permite, în același timp, o respirație corectă. Poate nu e cel mai adecvat exemplu, dar gândiți-vă că este ceva asemănător filtrului de la aspirator care rețin praful. Fără filtru, masca nu va avea nicio eficiență.

Pe cine protejează masca chirurgicală? Gândiți-vă pentru cine a fost creată. Chirurgii nu merg cu măștile pe față pe stradă. Ei le folosesc în spitale, în sălile de operație, acolo unde intră în contact apropiat cu bolnavii. Acolo, măștile chirurgicale au un dublu rol: să îi protejeze pe medici, pentru scurt timp, de un bolnav infectat, dar și să oprească transmiterea diverșilor microbi de la chirurgi (fiecare om are microbii lui în organism) către pacienții aflați pe masa de operație, unde totul trebuie să fie steril.

Ministerul Sănătății precizează în comunicatul de vineri că masca chirurgicală este mult mai eficientă atunci când o poartă un om deja infectat sau suspect de infecție cu coronavirus. În acest caz, masca reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur. Când un om bolnav vorbește, tușește sau strănută, masca oprește particulele ieșite din gura acestuia să se împrăștie rapid în aer. Pe de altă parte, Ministerul spune că nu există dovezi științifice că un om sănătos va fi mai protejat de coronavirus dacă poartă mască.

Cum trebuie folosită masca chirurgicală? Dacă un om sănătos a ales, totuși, să își pună o mască chirurgicală, trebuie să fie foarte atent cum o manevrează. Acționând ca un filtru, masca reține microbii pe parte ei din afară. Institutul Național de Sănătate Publică atenționeză că, atunci când e dată jos, masca nu trebuie atinsă sub nici o formă pe partea care a stat spre exterior. Dacă ați pus totuși mâna pe acea parte, trebuie ca, înainte de orice, să vă spălați pe mâini cu apă și săpun. De asemenea, Institutul precizează că, atunci când e purtată, masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia. În timpul folosirii, masca nu trebuie atinsă cu mâna, așa cum au tendința foarte mulți oameni. Măștile de unică folosință nu trebuie, sub nicio formă, să fie reutilizate.

Masca poate deveni periculoasă? În primul rând, măștile fabricate manual din tot felul de cârpe nu protejează împotriva infecțiilor. Nu au filtru, nu rețin virușii, e ca și cum nu ar fi. Cel mai mare pericol este să te crezi protejat de o astfel de mască și, cu ea pe față, să încalci avertismentele autorităților crezând că nu o să pățești nimic.

Nici măștile chirurgicale nu oferă protecție dacă nu sunt folosite și manevrate corect. În plus, folosirea lor trebuie dublată obligatoriu de respectarea unor reguli de prevenire și igienă. Măștile și-au dovedit eficiența în spitale, însă folosirea lor pe scară largă nu prea ajută, sunt de părere mai mulți virusologi de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, citați de telegraph.co.uk. Aceștia spun că, în spitale, măștile vin în completarea unei igiene mai riguroase. Un om obișnuit nu se spală pe mâini la fel de des ca un chirurg într-un spital și nici nu schimbă masca după trei-patru ore de folosire. Purtată mult timp, masca devine, dintr-un echipament de filtrat aerul, unul plin de germeni. Probabilitatea ca un virus să treacă în sistemul respirator printr-o mască purtată trei-patru ore este ridicată.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked