Misterul vaccinului rusesc anti-COVID. Ce a declarat Virgil Păunescu, cel care lucrează la vaccinul românesc:

Vladimir Putin a anunțat, marți, 11 august, că Ministerul Sănătății din Rusia a aprobat folosirea primului vaccin pentru COVID-19 din lume, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, la mai puțin de două luni de la începutul testelor pe oameni. Putin a afirmat că, până acum, 20 de țări au solicitat livrarea a mai mult de un miliard de doze. Managerul Institului OncoGen din Timișoara, Virgil Păunescu, cel care, împreună cu Institutul Cantacuzino lucrează la vaccinul românesc anti-COVID, a declarat la Digi24 că nu poate judeca vaccinul anunțat de Putin, pentru că rușii nu au oferit niciun fel de date. Cercetătorul român susține că nu știe nimic despre Institului Gamaleya din Moscova, unde s-a dezvoltat vaccinul. Iar opinia lui Păunescu nu este singulară. Experți din întreaga lume, inclusiv cei de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au spus că vaccinul anunțat de Putin ridică foarte multe semne de întrebare.
Ce a spus Virgil Păunescu despre vaccinul rusesc. Imunologul Virgil Păunescu, managerul Institutului OncoGen, a declarat pentru Digi24 că problema cea mai mare este că nu au fost făcute publice nici măcar date generale despre vaccinul rusesc. „Adică noi nu știm nici când au început aceste cercetări, nici în ce constă tehnologia acestui vaccin, nici dacă conține material genetic, nici dacă nu conține material genetic. Nici măcar nu știm care este calea de administrare sau numărul de doze. Așadar nu putem face aprecieri asupra lui pentru că nu știm nimic”, a spus Păunescu. „În locul unei colaborări pentru dezvoltarea la nivel mondial a unuia sau a mai multor vaccinuri, am asistat la o competiție între diversele colective de cercetare, dar care în general reflectă o competiție între marile puteri economice și tehnologice ale lumii. Am știut că rușii lucrează la un vaccin. Ei au anunțat odată cu noi la OMS, un laborator din Sankt Petersburg care se ocupă de dezvoltarea unui vaccin, dar nu aveam niciun fel de date referitoare la ce se întâmplă acolo. Restul țărilor au fost ceva mai transparente, și ceva date inclusiv din China avem”, a adăugat managerul OncoGen.
Cercetătorul român susține că nu știe nimic despre Institului Gamaleya din Moscova, unde s-a dezvoltat vaccinul: „dacă l-aș cauta pe internet aș găsi totul scris în limba rusă și nu aș înțelege nimic”. „Problema este că nu-l putem judeca, viteză, neviteză nu avem elemente să-l judecăm. Nu am elemente să vă spun nimic despre acest vaccin decât că el va fi primit cu suspiciune și oarecare îndoială pentru că nu se cunosc elementele. Un vaccin nu este o chestiune simplă, nu este o joacă. Un vaccin poate genera reacții secundare și poate crea probleme serioase chiar și atunci când este foarte, foarte bine testat. Doar în timp se văd efectele secundare. (…) Se va ajunge la situația în care populația nu va mai avea încredere în vaccinuri. Nu există un vaccin care să nu aibă și efecte secundare. Nu există un produs ideal. În spatele acestei de competiții de orgolii se ascunde un lucru foarte grav”, a precizat Virgil Păunescu.
Ce părere au experții internaționali. Experți din întreaga lume au spus că vaccinul rusesc ridică foarte multe semne de întrebare. „Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației”, a declarat Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie. O astfel de aprobare, pe repede-înainte, poate însemna că posibilele efecte adverse ale vaccinului nu pot fi detectate. Acestea, deși ar fi rare, ar putea fi grave, a avertizat Ayfer Ali. Francois Balloux, expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, a spus că este „o decizie nesăbuită și nechibzuită”. „Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică. Orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”, a spus Balloux. Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE
Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. „Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat reprezentantul OMS.
Vaccinul rusesc testat pe una dintre fiicele lui Vladimir Putin. Ministerul Sănătății rus a aprobat folosirea primului vaccin pentru COVID-19 din lume, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, la mai puțin de două luni de la începutul testelor pe oameni, a anunțat Vladimir Putin, marți, 11 august, citat de agenția Reuters. Prin aprobarea folosirii vaccinului, Rusia poate începe inocularea în masă, deși testele clinice de siguranță și eficacitate sunt încă în desfășurare. „Un vaccin împotriva coronavirusului a fost înregistrat pentru prima dată în lume în această dimineață. Știu că funcționează și că este eficient, formează imunitate stabilă”, a declarat Putin. Președintele rus a dezvăluit, de asemenea, că una dintre fiicele lui a luat vaccinul și că ar fi avut o ușoară temperatură după injecție, însă acum se simte bine. Rusia nu a făcut publice rezultatele științifice ale testelor clinice pentru vaccin, astfel că presupusa sa eficacitate nu poate fi verificată.
Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.
Nu există comentarii