Naționala U21 la momentul adevărului. Unde au ajuns „briliantele” României:

De la Adrian Mutu încoace, fotbalul românesc n-a mai produs „briliante”. Asta până în 2019, când Naționala de tineret antrenată de Mirel Rădoi a uluit lumea fotbalului și s-a calificat în semifinalele Campionatului Europen U21 din Italia și San Marino. A uluit-o, așa am crezut noi, microbiștii români cei mult prea greu încercați de înfrângerile Naționalei mari din ultimii 20 de ani. Fără să mai avem contact cu marea performanță, am văzut în tinerii lui Rădoi viitoare stele ale fotbalului mondial. Și am început, ziariști, oameni de fotbal și suporteri să-i visăm jucând la marile cluburi ale lumii.

Cum stau lucrurile de fapt acum, la două luni de la încheierea Campionatului European U21 ? Unde au ajuns „briliantele” Ionuț Radu, Alex Pașcanu, Alex Cicâldău, Ianis Hagi, Florinel Coman și George Pușcaș ? Vă povestim în analiza care urmează. Cu speranța că, totuși, într-un final, va fi nițel mai bine decât atât.

Ionuț Radu, tot pe loc, pe loc, pe loc…

Cu mențiunea că se mai pot întâmpla minuni până încep toate campionatele puternice din Europa, vă informăm că talentatul portar și căpitan al Naționalei U21 este tot la Genoa, unde a fost și în sezonul trecut. Adevărat, este în Serie A și, tot atât de adevărat, după ce Internazionale Milano l-a cumpărat de la Genoa la 12 iulie 2019 pentru 12 milioane de euro (conform transfermarkt.com). Dar împrumutat imediat aceleiași Genoa până la 30 iunie 2020.

Optimiștii vor spune că este, totuși, jucătorul lui Inter, chiar și așa, împrumutat, că joacă într-un campionat puternic, că va fi, probabil, titular și că valorează 15 milioane de euro (tot conform transfermarkt.com). Pesimiștii vor remarca, însă, că Genoa nu e un club mare. Nu se poate compara cu Juventus, Inter, AC Milan sau AS Roma. Nici măcar cu Sampdoria (rivala din același oraș, Genova), Lazio sau Napoli. Genoa a câștigat ultima oară titlul în Italia în sezonul 1923-1924 (pe când apărea Rapidul în România) și de atunci a fost și prin Serie B. În sezonul 2018-2019, cu Radu în poartă, a terminat pe locul 17 în Serie A. Bine măcar că nu a retrogradat.

Alex Pașcanu și „speranța” Gigi Becali

Alexandru Pașcanu, stâlpul apărării Naționalei U21 este, în acest moment, încă jucătorul lui Leicester U23 până la 30 iunie 2020 (conform transfermarkt.com). Sigur, numele echipei sună englezește. Ba chiar este o echipă englezească, dar din campionatul de tineret-speranțe, intitulat Premier League 2. Pașcanu joacă așadar la echipa de tineret a clubului Leicester City din Premier League, care a terminat sezonul 2018-2019 pe locul nouă. E adevărat, a fost și campioană a Angliei în 2015-2016, când toată lumea fotbalului vorbea despre „minunea” de la Leicester. Dar care, ca orice minune, a durat doar un sezon.

Tabloidul The Sun ne-a dat ceva speranțe nouă, suporterilor visători din România, și a scris la 25 iunie 2019 că Pașcanu e dorit de cinci echipe din Premier League. Știrea a fost, însă, la fel de serioasă ca acelea date de site-urile de sport din România cum că CFR Cluj și FCSB se bat să-l cumpere pe Alex. Suporterii FCSB-ului s-au rugat chiar pentru sănătatea patronului Gigi Becali, dar, în momentul în care ne-am documentat pentru acest articol, Alex Pașcnu era tot la echipa de speranțe a lui Leicester. Și, văzând ce debandadă e la FCSB, putem spune că a avut, totuși, noroc.

Alex Cicâldău, la Craiolguța, via Franța și Italia

Despre Alex Cicâldău s-a spus în timpul Campionatului European U21 că este noul Gică Popescu. Ba chiar că o să-l depășească pe cel care a fost cândva căpitanul Barcelonei. Doar că, momentan, îl poate întrece pe Popescu doar la meciuri jucate pentru Craiova, unde Cicâldău  este legitimat și în prezent. Speranțe, însă, mai sunt, Alex e un jucător talentat, chiar dacă a început noul sezon tot în tricoul lui CSU.

În timpul turneului de tineret U21, sport.ro scria că Lyon și Lille din Franța îl monitorizau atent pe Cicâldău. Apoi digisport.ro a scris că era în atenția lui Sassuolo din Serie A. N-a fost să fie, dar parcă nici prea rău nu ar trebui să ne pară, atât timp cât CSU Craiova sună mai cunoscut decât Sassuolo. Și a mai scris telekomsport.ro în iulie că Genk, campioana Belgiei, l-ar fi vrut pe Cicâldău pentru 7 milioane de euro. Dar am rămas doar cu scrisul și Alex a jucat recent în echipa Craiovei care s-a cam făcut de râs acasă, în preliminariile Europa League, pierzând cu 2-0 în fața lui AEK Atena. Sigur, nici CSU Craiova nu este Știința, echipa care juca o semifinală de Cupa UEFA acum mulți ani, ci doar o clonă la realizarea căreia a contribuit decisiv fostul primar și ministru pesedist Lia Olguța Vasilescu.

Ianis Hagi, fiul „regelui” în Regatul Belgiei

Dacă Hagi a fost „rege”, conform uzanțelor Ianis ar trebui să fie „prinț”. Oricum, evoluțiile lui de la Campionatul European U21 spre concluzia asta ne îndreaptă: e „prinț”, dar încă nu e „monarh”. Trebuie să mai exerseze și să se mai întărească. Și are șansa să o facă în Belgia, întâmplător o țară regat. Dintre toți jucătorii Naționalei de tineret, despre Ianis s-a vorbit/scris cel mai mult. Sigur, a contat enorm și valoarea de marketing a numelui tatălui. Dar și valoarea fotbalistică a lui Ianis. Presa de sport din România l-a „transferat” pe Hagi jr cu o frenezie rar întâlnită încă din timpul turneului european din Italia și San Marino. Frenezie alimentată, trebuie spus, de oameni din anturajul jucătorului, care au crezut că zvonurile îi vor ajuta la negocieri.

Ziariștii l-au „plimbat” pe Ianis la Barcelona, Ajax, Marseille, Spartak Moscova și înapoi la Barcelona, Ajax, Marseille, Spartak Moscova. Cum-necum, după tot traseul ăsta, Hagi jr a făcut haltă în Belgia și acolo a rămas. În Belgia, la Genk. Mai precis la KRC Genk. Tatăl său ne-a explicat că l-a transferat la Genk, pe bani mai puțini decât spera toată România, dar cu promisiunea belgienilor că Ianis va prinde echipa și va juca. Deocamdată e la început, însă de intrat pe teren am văzut că intră tot ca în Naționala lui Contra, adică pe final de meci. Sperăm să fie doar o perioadă de acomodare.

Pentru noi, suporterii români, Genk nu înseamnă nimic. Am auzit, eventual, de Anderlecht, Standard Liege sau Club Brugge. Totuși, în sezonul 2018-2019, Genk a câștigat campionatul Belgiei și acum se pregătește de grupele Champions League. A mai jucat în grupe în sezonul 2011-2012 și a pierdut la niște scoruri pe care orice suporter belgian ar vrea să le uite: 0-5 cu Chelsea și 0-7 cu Valencia. Să sperăm că Ianis nu va trăi o asemenea rușine în sezonul de Champions League ce stă să înceapă.

Singurul lucru care ar mai fi de spus despre plecarea lui Ianis Hagi la Genk e că suma de transfer nu se știe exact. Transfermarkt.com spune că suma este de 4 milioane de euro, site-urile super-optimiste de sport de la noi vorbesc de sume între 8 și 10 milioane.

Florinel Coman, „nestemata” inestimabilă

După ce a marcat de două ori în poarta Naționalei de tineret a Angliei și a adus victoria României cu 4-2, din „Mbappe de România” nu era scos. A fost comparat cu cei mai mari atacanți ai lumii din toate timpurile, iar Gigi Becali, patronul FCSB, a făcut turul televiziunilor și s-a lăudat singur ce geniu al afacerilor este pentru că îl are pe Florinel Coman în echipă. A fost întrebat, firește, și cu cât l-ar vinde pe atacant. Convins că vor curge ofertele, Becali a spus că Florinel este inestimabil !

Nu vrem să facem trimitere la cele biblice când judecăm atitudinea patronului FCSB, un credincios declarat, dar cert este că, astăzi, Coman e încă la vicecampioana României. N-a ajuns nici la Real, nici la Barcelona, nici la Liverpool, ci se antrenează în continuare în Berceni. Firește, undeva la începutul lui iulie, văzând că nu se întâmplă ce spera el, Gigi Becali a declarat (conform digisport.ro) că are o ofertă de 15 milioane de euro pentru Coman, dar că nu îl vinde. Inestimabilul începuse să aibă preț.

Din păcate, cel care pierde cel mai mult în prezent este Florinel și, odată cu el, pierde și fotbalul românesc. Pentru că FCSB nu e nici pe departe ce era cândva Steaua. Actualul sezon a început foarte prost, iar rezultatele din preliminariile Europa League au început să rărească serios numărul suporterilor care mai vin la stadion să-și susțină echipa. Doar 2-1 acasă cu Milsami, 2-3 cu armenii de la Alashkert și 0-0 cu cehii de la Mlada Boleslav nu prea îi dau speranțe lui Florinel Coman, care declara resemnat după atâtea oferte inventate sau refuzate că obiectivul lui rămâne să intre cu FCSB în grupele Europa League.

George Pușcaș, noroc că s-a inventat internetul

Dacă nu ați putea să căutați rapid pe internet, câți dintre voi ați ști ce înseamnă Reading ? Așa, cu ajutorul google, aflăm că este, totuși, o echipă de fotbal, locul unde a fost transferat golgheterul României de la Campionatul European U21, George Pușcaș. Devenit titular și în Naționala mare, Pușcaș părea jucătorul cu cele mai mari șanse să ajungă la un club important. El era jucătorul unui club important, Inter Milano, dar de-a lungul timpului fusese împrumutat la o grămadă de alte echipe, mai puțin cunoscute și fără rezultate notabile în fotbalul european. Bari, Benevento, Novara, Palermo. Pe la toate cluburile astea a trecut Pușcaș.

Sigur, important este că a jucat și că a ajuns la un nivel la care nu ar fi ajuns dacă evolua în Liga I la echipe precum…și aici nu dăm nume pentru că ar trebui să le înșirăm aproape pe toate. După prestația solidă de la Europeanul de tineret, Inter l-a chemat pe Pușcaș în lotul lărgit cu care a plecat în pregătirea de vară. A fost introdus pe teren (e drept, puțin) și în câteva amicale, așa că speranța că va juca în tricoul lui Inter măcar tot atâtea meciuri câte a ajucat și Adrian Mutu prindea contur.

Dar a venit anunțul din 7 august. Clubul din Milano l-a vândut pe George Pușcaș la Reading FC, în Anglia, pentru suma de 8 milioane de euro (conform transfermarkt.com). Contractul este valabil până la 30.06.2024. Reading FC joacă în Championship, echivalentul Ligii a II-a din România, și în sezonul trecut, 2018-2019, s-a clasat pe locul 20 ! Asta da performanță. Tot ce ne rămâne este să sperăm că Pușcaș va fi titular la echipa asta, că nu îi vor rupe englezii din Liga a II-a picioarele și că va avea măcar norocul ca în Cupa Angliei să aibă ca adversar un club mare.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked