Noi îmbolnăviri în primul județ liber de COVID-19. Cazurile reaprind disputa locală dintre PSD și PNL.

sursa foto: facebook.com/PrimariaBraila

Brăila, primul județ liber de COVID-19 din România se confruntă cu noi îmbolnăviri. Patru angajaţi ai Primăriei Brăila, condusă de primarul Viorel Marian Dragomir (PSD), au fost confirmați cu coronavirus, potrivit informaţiilor furnizate, sâmbătă, 23 mai, de prefectul Brăilei, Cătălin Boboc (PNL), informează Agerpres. Prefectul îl acuză pe primar că nu a anunțat autoritățile competente despre caz și că testele s-au făcut într-un laborator privat. Reamintim că în urmă cu două săptămâni, pe 9 mai, liderii politici locali anunțau cu mândrie că Brăila este primul județ din România care nu mai are niciun bolnav de COVID-19. Atât prefectul Boboc, cât și primarul Dragomir au explicat atunci că minunea a fost posibilă datorită măsurilor luate de autorități. Ce nu au pomenit nici prefectul și nici primarul Brăilei este că liderii politici ai județului au refuzat să primească, în Spitalul Județean din Brăila, bolnavi din alte județe, mai greu încercate de epidemie.

Cum au apărut noile cazuri de infectare cu coronavirus. Primul caz nou de COVID-19 din Primăria Brăila a fost confirmat joi, 21 mai, în urma unui test făcut de un angajat al Direcţiei de Strategii într-un laborator privat, cazul fiind făcut public de primarul municipiului, Viorel Marian Dragomir.
Primarul a susținut, pe Facebook, că procedura de limitare a răspândirii de COVID-19 a fost respectată pentru că, la primul posibil simptom, colegii au mers acasă şi au anunţat medicul de familie, iar birourile au fost dezinfectate preventiv. Prefectul judeţului, Cătălin Boboc, spune însă că testarea s-a făcut la cererea pacientului, într-un laborator privat, care a „omis” să notifice DSP despre recoltarea acestor probe, aşa cum ar fi fost obligatoriu, și îl acuză pe primar că, în loc să anunţe autorităţile competente, a preferat să comunice despre acest caz prin intermediul canalelor „neoficiale”.

Ce spune ancheta epidemiologică. Ancheta epidemiologică făcută la Direcţia de Strategii a Primăriei Brăila arată că 17 persoane au fost izolate la domiciliu, împreună cu familiile şi au fost recoltate, iniţial, probe de la cinci pacienţi, patru având rezultat pozitiv, iar unul negativ. Ca urmare a confirmării în cazul primilor patru, au mai fost recoltate alte trei probe.

Au refuzat să primească 20 de bolnavi din Vrancea. În data de 8 mai, cu doar o zi înainte să anunțe că Brăila nu mai are bolnavi de COVID-19, autorităţile locale au refuzat să primească la Spitalul Județean 20 de oameni infectați cu coronavirus de la spitalul din Adjud, judeţul Vrancea (unde numărul bolnavilor de COVID-19 ajunsese duminică, 10 mai, la 452). Discuţiile au apărut în urma unei dispoziţii a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei din cadrul MAI, din data de 8 mai. Imediat, autorităţile brăilene au luat atitudine, anunţând că refuză transferul de pacienţi. Atunci, primarul municipiului, Viorel Marian Dragomir, l-a acuzat pe prefectul Cătălin Boboc (care i-a fost contracandidat la alegerile locale) că a știut de cei 20 de pacienți ce urmau să ajungă în Brăila, dar a ținut totul secret. „De ce au respectat brăilenii regulile? Ca să aduceți voi virusul în Brăila pe ascuns? Ce să spunem? DEMISIA sau SĂ VĂ FIE RUȘINE? Spuneți domnule prefect de ce s-a ascuns transferul bolnavilor ? De ce am aflat „pe surse” de acest document după ce pacienții erau deja pe drum? Ca să nu vă putem bloca la timp ca data trecută când s-a intenționat aducerea lor de la Galați?,” a scris primarul pe pagina sa de Facebook. După protestul autorităților din Brăila, reprezentanţii Prefecturii Vrancea au decis să nu-i mai mute pe pacienţi.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked