Noi măsuri de relaxare anunțate pentru 15 mai. Discuții aprinse despre ce se întâmplă cu virusul vara.

sursa foto: gov.ro

Guvernanții au început să se întreacă între ei cine anunță cele mai multe măsuri de relaxare a restricțiilor. Plus cine le dezvăluie mai repede. Data pare să rămână bătută în cuie: 15 mai. După președintele Klaus Iohannis, care a vorbit primul despre relaxare, și după ministrul de interne, Marcel Vela, care s-a grăbit să le dea vestea bună bătrânilor, prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat și el, vineri, 24 aprilie alte măsuri ce ar putea fi luate începând cu jumătatea lunii mai. De reținut că toate măsurile de relaxare sunt, deocamdată, ipotetice, pentru că nimeni nu știe cum va evolua epidemia de COVID-19 săptămâna viitoare, când specialiștii se așteaptă la un vârf în România. Între timp, americanii reaprind discuția despre ce se întâmplă cu coronavirusul vara, când cresc temperatura și umiditatea.

Până acum, președintele ne-a spus că vom circula liberi după 15 mai, dar că vom fi obligați să purtăm mască în transportul în comun și în spațiile închise. Ministrul Vela a spus că persoanele peste 65 de ani vor avea voie să circule și în alte intervale orare decât cel de până acum. Prim-ministrul Orban a vorbit despre reluarea școlilor, despre dechiderea hotelurilor, despre reluarea activității în multe companii și deschiderea parcurilor. Toate acestea, însă, cu respectarea, în continuare a măsurilor de distanțare socială și de igienă.

Ce spune premierul că se deschide? Șeful guvernului a ieșit destul de optimist după ședința Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României. A declarat că este foarte probabil ca după 15 mai să fie deschise hotelurile, parcurile și să fie permis pescuitul sportiv individual! De asemenea a dat de înțeles că multe companii își vor relua activitatea, cu condiția ca salariațiilor să li se ia temperatura când vin la serviciu. Foarte posibil să se reia și școala, dar elevii și studenții vor trebui să poarte măști, iar activitatea școlară să fie organizată astfel încât să fie mai puțini în clasă. Restaurantele și cafenelele vor rămâne închise, pentru că nu poți să mănânci și să bei cu masca pe figură, a explicat premierul.

Ce măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor se vor lua? „S-au discutat foarte multe idei și menționez că mi se par idei bune. De exemplu, posibilitatea realizării unui triaj la locul de muncă, la școală, prin intermediul termometrelor electronice. E nevoie de o dotare a companiilor, a instituțiilor publice, astfel încât să se poată lua temperatura, zilnic, când vine omul la locul de muncă. În cazul în care persoana are o temperatură de peste 37 de grade, să nu i se permită accesul la muncă și să fie supusă unei evaluări medicale, inclusiv posibilitatea unei testări de COVID”, a spus prim-ministrul Ludovic Orban. Șeful guvernului a mai spus că purtarea măștilor va fi obligatorie în școli și universități, iar Guvernul le va asigura tuturor celor care nu vor avea posibilitatea să și le procure.

S-a reaprins discuția despre ce se întâmplă cu virusul vara. Noul coronavirus, cauza pandemiei de covid-19, slăbeşte într-o atmosferă caldă şi umedă şi sub razele soarelui, arată un studiu al Guvernului american, prezentat la Casa Albă, relatează AFP, preluată de news.ro. „Observaţia noastră cea mai izbitoare de până acum este efectul puternic pe care pare să-l aibă lumina soarelui în uciderea virusului, atât pe suprafeţe, cât şi în aer”, a declarat joi, 23 aprilie, un reprezentant al Departamentului Securităţii Interne, Bill Bryan. Expertul a spus că vara ar putea să creeze „un mediu în care transmiterea poate fi redusă”. Însă acest lucru nu înseamnă că agentul patogen este eliminat în întregime. Iar rezultatele acestui singur studiu nu pot justifica o ridicare a măsurilor de distanţare socială aflate în vigoare în Statele Unite, a avertizat el.

Nimic nu e sigur deocamdată. Un nivel mai scăzut al răspândirii pandemiei în ţările din emisfera de sud, unde a început toamna, iar vremea este în continuare caldă, pare să susţină teoria experților americani. Australia, de exemplu, a înregistrat aproximativ 6.600 de contaminări cu noul coronavirus şi 75 de morţi, un bilanţ mult mai mic decât al ţărilor din emisfera nordică. Pe de altă parte, coronavirusul a provocat foarte multe îmbolnăviri în locuri ca Singapore, în ciuda temperaturilor de vară, ceea ce pune la îndoială o legătură între comportamentul virusului şi factorii de mediu. În luna martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) preciza că toate datele referitoare răspândirea coronavirusului arată că acesta se transmite peste tot, inclusiv în țările cu climă foarte caldă și umedă. OMS îi avertiza pe cei care vor să călătorească să nu țină cont de climă, ci de dinamica îmbolnăvirilor din acea zonă și de măsurile adoptate de autorități.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked