Nu mai e de glumă: localități din România băgate în carantină. E monitorizat și un mare municipiu!

sursa foto: facebook.com/www.politiaromana.ro

În ziua în care s-au înregistrat 1.030 de noi îmbolnăviri de COVID19, cele mai multe de la debutul epidemiei în România, autoritățile au început să instituie carantina în localități unde situația riscă să scape de sub control. Primele vizate de această măsură au fost două sate, unul din județul Giurgiu și unul din județul Prahova, dar sunt monitorizate mai multe localități din alte câteva județe. Între acestea, județul Argeș, unde numărul de noi infectări a explodat în luna iulie. Autoritățile urmăresc cu atenție evoluția epidemiei în 12 localități argeșene, inclusiv în Pitești, municipiul reședință de județ.

Sat din Giurgiu, în carantină din cauza unei petreceri pe litoral. Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat, miercuri, 22 iulie, că se instituie carantina zonală pentru 14 zile în satul Cartojani din comuna Roat de Jos, județul Giurgiu, după ce au fost înregistrate 32 de persoane infectate cu noul coronvirus în aceaastă localitate. De asemenea, în urma anchetei epidemologice efectuate la fața locului, au fost identificate 37 de persoane care au intrat în contact direct cu unul dintre cazurile menționate anterior. 

În Cartojani este permisă intrarea, respectiv ieşirea din localitate, pentru transportul de marfă, materii prime şi resurse necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi pentru aprovizionarea populaţiei pe baza documentelor justificative care să indice scopul şi destinaţia transportului. De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, sanitar veterinar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilităţi publice, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor.

Prefectul județului Giurgiu, Aneta Matei, a declarat pentru Știrile Pro TV că, din primele informații, se pare că focarul din Cartojani ar fi fost declanșat de două persoane care au participat la o petrecere pe litoral. „La o petrecere privată pe litoral. Primele două persoane se pare că de acolo s-au infectat. Nu știu când au fost, primele persoane au fost confirmate în data de 13 iulie, și din 13 până în 20 au ajuns la 32 de cazuri. Iar acele 32 de cazuri mai au încă vreo 50 de contacți, din datele pe care le avem până în acest moment. Vă dați seama că e în evoluție, ancheta epidemiologică e în desfășurare”, a spus prefectul la Știrile Pro TV. Reprezentantul Guvernului a precizat că nu toți cei care au fost depistați pozitiv cu Covid-19 în localitatea Cartojani au fost internați în spitale, deoarece unii au refuzat.

Sat băgat în carantină în Prahova, șeful CJ spune că e un abuz. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a decis miercuri, 22 iulie, instituirea carantinei zonale în satul Gornet, comuna Gornet. În ultimele două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de COVID-19, potrivit agerpres.ro. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader (PSD), consideră decizia un abuz. Măsura carantinei va fi instituită pentru 14 zile, cu posibilitatea de prelungire, în funcţie de evoluţia răspândirii comunitare a noului coronavirus SARS-CoV 2, potrivit datelor comunicate de Prefectura Prahova. „Măsura carantinării nu este egală cu închiderea unei localităţi, ci vine în sprijinul cetăţenilor care nu sunt infectaţi şi asigură o mai bună gestionare a combaterii răspândirii bolilor. (…) Intrarea/ieşirea în/din satul Gornet, judeţul Prahova, este permisă doar prin căile deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale”, a precizat comunicatul Prefecturii.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Bogdan Toader (șeful PSD Prahova), care este şi vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), consideră un abuz decizia de impunere a carantinei zonale în satul Gornet, susţinând că rata de infectare luată în calcul pentru astfel de decizii este mult prea mică şi că în mod cert vor mai fi cazuri similare în judeţ. „Sunt elemente abuzive luate în calcul pentru o asemenea decizie. Trei la mie este o cifră mult prea mică, iar perioada de două săptămâni care este monitorizată în acest sens este prea mare, pentru că, în acest timp, multe cazuri se pot negativa. De exemplu, la Gornet au fost 15 cazuri în două săptămâni, dar opt dintre cei infectaţi sunt deja negativi”, a declarat Toader pentru agerpres.ro.

Mai multe localități din Argeș, monitorizate, inclusiv municipiul Pitești. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Argeş s-a întrunit miercuri, 22 iulie, în şedinţă extraordinară, în condițiile în care numărul de cazuri din județ a crescut foarte mult în ultimele două săptămâni. Douăsprezece localități din județ sunt sub monitorizare și luni, 27 iulie, se va decide dacă intră sau nu în carantină locală, a anunțat prefectura Argeș. Este vorba despre localitățile Pitești, Mioveni, Ștefănești, Costești, Bălilești, Bascov, Brăduleț, Buzoești, Davidești, Micești, Stâlpeni și Vulturești. CJSU Argeș a anunțat de asemenea măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii epidemiei. Astfel, administratorii piețelor și magazinelor vor monitoriza permanent dacă se păstrează distanța, dacă vânzătorii și clienții poartă măști și, în cazul personalului, și mănuși. Au fost suspendate toate târgurile, bâlciurile și evenimentele publice, ca și activitățile de agrement în piscine, până în 8 august. Terasele se vor închide la ora 22.00 în timpul săptămânii și la 23.00 în weekend.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked