Nu o să mai știm vremea exactă: coronavirusul afectează prognozele meteo!

sursa foto: mjtrimble, pixabay

Exactitatea prognozelor meteorologice va avea de suferit din cauza pandemiei de COVID-19. Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citată de agenția DPA și preluată de agerpres.ro, avertizează că fluxul de date necesare pentru realizarea unor prognoze cât mai precise s-a diminuat foarte mult. Principalele cauze sunt scăderea considerabilă a traficului aerian, care ajuta la strângerea de date meteo, și reducerea numărului de măsurători efectuate la sol în țările în curs de dezvoltare.

Avioanele comerciale, care ajutau enorm la culegerea datelor despre mișcarea aerului şi temperaturile globale, stau mai mult la sol. Traficul aerian a scăzut considerabil din cauza restricţiilor de călătorie şi a reducerii drastice a numărului de pasageri cauzate de pandemia de COVID-19. „Mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică”, au precizat într-un comunicat reprezentanţii OMM, citați de DPA.

Scade precizia prognozelor meteo. Calitatea prognozelor nu a avut deocamdată mult de suferit, dar pe măsură ce va persista scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor, ba chiar se va extinde, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a preciziei previziunilor meteo, a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.

Probleme la sol, dar și în spațiu. Agerpres.ro relatează că Organizația Meteorologică Mondială a constatat o scădere semnificativă a măsurătorilor manuale realizate la sol în ţările în curs de dezvoltare, în a doua jumătate a lunii martie, odată cu extinderea pandemiei de COVID-19. De asemenea, OMM se teme că mentenanţa sateliţilor ar putea să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească. „De aceea, este esenţial ca guvernele să fie atente la capacităţile lor naţionale de observări meteorologice şi de avertizare timpurie, în pofida crizei declanşate de COVID-19″, a declarat directorul OMM, Petteri Taalas, preluat de agerpres.ro.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked