O mare nelămurire: de câte paturi ATI pentru COVID-19 dispune România.

sursa foto: gov.ro

Numărul de paturi de la Anestezie Terapie Intensivă (ATI) dotate cu ventilatoare mecanice este crucial în lupta cu coronavirusul. Pacienții în stare critică au nevoie de aceste paturi pentru a fi ținuți în viață. Practic, numărul deceselor depinde de numărul paturilor ATI cu ventilatoare pe care le are fiecare țară. Ori tocmai acest număr pare o necunoscută în România. Cel puțin așa reiese din datele făcute publice până acum de autorități și nu numai.

Joi, 19 martie, medicul specialist ATI Dorel Săndesc, președinte al asociației medicilor ATI din România și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, deci o persoană care se presupune că știe bine realitatea, a declarat, conform zf.ro, că în România există 1351 de paturi ATI cu ventilatoare. Peste 4 zile, luni, 23 martie, el a fost aproape confirmat de Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Aproape, pentru că în comunicatul GCS, preluat de toată presa, se spune că România are 1361 paturi ATI cu ventilatoare. Sigur, 10 paturi în plus puteau să apară în 4 zile, dar creșterea nu s-a oprit aici.

Joi, 9 aprilie, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că avem 1723 de paturi ATI dotate cu tot ce trebuie. Evident, și cu ventilatoare mecanice. Un plus de 372 de paturi față de când am început numărătoarea. Dar optimismul nostru s-a prăbușit total marți, 14 aprilie. Întâi, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat la Digi24 că avem 433 de paturi pentru COVID-19! Iar mai apoi, în seara aceleiași zile, într-o declarație tot pentru Digi24, ministrul Tătaru a pomenit și el de „peste 400 de paturi”! Este foarte posibil ca toți cei care au vorbit despre aceste cifre să se fi gândit la lucruri diferite atunci când au dat declarațiile. Dar, totuși, câte paturi ATI dotate cu ventilatoare mecanice, decisive în lupta cu coronavirusul, avem în România?

Ce a declarat medicul specialist ATI Dorel Săndesc? Conform zf.ro, medicul Săndesc a explicat pe 19 martie că patul ATI este un complex care include aparate de ventilaţie, monitor, defibrilator, aparate care previn escarele, elecardiografele, injectomate și aparate de dializă. „Avem 2.643 de paturi de terapie intensivă funcţionale dintre care mai mult de jumătate sunt dotate cu ventilatoare şi alte echipemente specifice. 1.292 de paturi nu au aparate de ventilaţie mecanică”, a spus Săndesc, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății. Făcând un calcul matematic simplu, rezultă că România avea la acea dată 1351 paturi ATI cu ventilatoare mecanice.

Ce cifre a prezentat Grupul de Comunicare Strategică? GCS a transmis luni, 23 martie, un comunicat în care precizează că, în spitalele din România, sunt 2.653 de paturi ATI care dispun de 1.361 ventilatoare mecanice. „La acest moment, dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. Vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor concretiza noile achiziții”, se arată în comunicatul transmis de GCS. Așadar, 1361 de paturi ATI cu ventilatoare, cu 10 mai multe decât spusese medicul Săndesc.

Ce a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru, prima oară? Într-un interviu mai amplu pe care l-a acordat pe 9 aprilie pentru Digi24, ministrul sănătății s-a referit la cât de pregătit este sistemul medical românesc să facă față luptei cu coronavirusul și, în acest context, a pomenit numărul de paturi ATI cu ventilatoare mecanice de care dispune România. „Noi suntem pregătiţi pentru fiecare pas pe care îl trecem. În funcţie de evoluţie, putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc. Noi suntem pregătiţi (…) pentru un anumit număr de cazuri critice. Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator. Suntem pregătiţi în acest moment pentru numărul de cazuri pe care îl avem, suntem pregătiţi să facem faţă. Rămâne ca evoluţia, explozia sau nu a unui număr de cazuri critice să ne arate în ce măsură sistemul sanitar vibrează sau ajunge la o saturaţie”, a declarat Nelu Tătaru pentru Digi24.

Ce a declarat secretarul de stat Horațiu Moldovan? Secretarul de stat în ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat marți, 14 aprilie, la Digi24, că în acest moment sunt ocupate jumătate din paturile ATI disponibile pentru cazurile COVID, iar dacă vârful îmbolnăvirilor nu va fi mai mare decât dublul cazurilor de acum, sistemul sanitar va face față. „ În acest moment, în România, avem peste 3000 de pacienți internați pentru coronavirus. Din aceștia 3000, se găsesc în terapie intensivă aproape 200. Din cei 200 care sunt în ATI, ventilați mecanic sunt 34. În condițiile în care dispunem de 433 de paturi de terapie intensivă destinate zonei COVID. Deci, deocamdată, am ocupat jumătate din capacitatea de terapie intensivă COVID de care dispune sistemul medical românesc. Ca atare, dacă vârful pe care îl așteptăm nu depășește dublul celui actual, putem face față fără probleme”, a declarat Horațiu Moldovan.

Ce a declarat ministrul sănătății a doua oară? În aceeși zi de marți, 14 aprilie, dar seara târziu, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a pomenit și el de peste 400 de paturi ATI complet utilate. Adică i-a dat dreptate secretarului său de stat și s-a contrazis pe sine. „În acest moment, pentru spitalele de fază 1 și fază 2, avem peste 400 de paturi complet utilate pentru terapie intensivă. După cum ați putut vedea, sunt peste 200 de cazuri la terapie intensivă, dar pe intubație avem 36. Suntem într-un registru în care putem gestiona aceste cazuri, dar trebuie să menținem acest registru”, a declarat Nelu Tătaru.

În loc de concluzie, mai multe întrebări. Așadar, ministrul sănătății a spus inițial că avem 1723 de paturi ATI cu ventilatoare. Apoi secretarul său de stat a declarat că sunt 433 de paturi ATI destinate cazurilor de COVID-19. Pentru ca ministrul să revină și să spună că sunt peste 400! Sigur, 1723 înseamnă peste 400, dar, lăsând ironia la o parte, ne întrebăm la ce fel de paturi ne referim. Din declarațiile consemnate rezultă că este vorba despre paturi ATI cu ventilatoare mecanice. Ce să deducem de aici? Că este o problemă la cei care îi raportează cifrele ministrului? Că sunt 1723 de paturi ATI cu ventilatoare, dar numai 433 sunt alocate pentru COVID-19? Restul de 1290 de paturi ATI cu ventilatoare mecanice sunt toate pentru pacienți care suferă de alte boli? Mai mult, ele sunt toate ocupate? Ce ne facem dacă, Doamne ferește, vor fi 450 de pacienți bolnavi de COVID-19 care vor avea nevoie de ventilare mecanică? Vor fi paturi pentru toți? Până la urmă, câte paturi ATI cu ventilatoare mecanice pentru COVID-19 are România?

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked