OMS combate răspândirea miturilor. Ce cred oamenii despre coronavirus:

sursa foto: Gerd Altman, pixabay

În plină pandemie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a studiat cele mai frecvente întrebări despre COVID-19 pe care le pun oameni din lumea întreagă. Specialiștii OMS, aflați în legătură cu medici și cercetători de pe tot globul, au documentat o serie de răspunsuri care desființează practic miturile despre actualul coronavirus. OMS atenționează că informațiile greșite, vehiculate drept adevăruri de oamenii ignoranți sau chiar rău intenționați, pot face la fel de mult rău ca pandemia însăși. 

Aveți mai jos răspunsurile specialișilor la întrebările oamenilor, așa cum au fost postate ele pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății:  

Coronavirusul îi infectează mai ales pe bărâni? Oameni de toate vârstele pot fi infectați de actualul coronavirus (SARS-COV-2). Bătrânii și cei care suferă și de boli cronice (astm, diabet, boli de inimă) par să fie mult mai vulnerabili la formele severe ale COVID-19. Iar acest lucru se întâmplă pentru că sistemul lor imunitar este deja slăbit.

Cât privește infectarea persoanelor tinere, statisticile din 21 și 22 martie din România, postate pe pagina de facebook a Ministerului Sănătății, sunt extrem de relevante. Din totalul celor 367 raportați ca infectați sâmbătă, 21 martie, 241 aveau vârstele cuprinse între 20 și 49 de ani. Deci partea cea mai activă a populației, cea mai în putere, cum se spune. Duminică, datele au stat exact la fel: 282 din totalul de 433 infectați erau oameni cu vârstele între 20 și 49. Ca o completare care confirmă răspunsul OMS, primele două persoane infectate și decedate în România duminică, 22 martie, sunt doi bătrâni care sufereau și de alte boli cronice.

Vremea rece și zăpada omoară coronavirusul? Nu există nici un motiv să credem că vremea rece poate omorî coronavirusul sau alți viruși. Indiferent de temperatura și de vremea de afară, temperatura normală a corpului uman se menține la 36,5-37 de grade. Iar virușii stau în corpul uman și doar foarte puțin afară, căutâdu-și rapid un nou corp.

Coronavirusul se transmite și în zonele cu vreme caldă și umedă? Conform tuturor datelor referitoare la răspândira COVID-19, coronavirusul se transmite în toate zonele, inclusiv în țările cu climă foarte caldă. Dacă nu aveți încotro și trebuie să călătoriți într-o țară, nu țineți cont de climă, ci de dinamica îmbolnăvirilor din acea zonă și de măsurile adoptate de autorități.

O baie fierbinte previne infectarea cu coronavirus? Baia fierbinte nu previne îmbolnăvirea de COVID-19. După cum spuneam, temperatura normală a corpului uman este de 36,5-37 de grade, indiferent de câte grade are apa cu care faceți baie sau duș. Cea mai eficientă masură ca să vă protejați de coronavirus este spălatul frecvent al mâinilor cu apă și săpun. Așa îndepărtați virușii de pe mâini și evitați infectarea când vă duceți mâinile la gură, nas sau ochi.

Coronavirusul se transmite prin mușcăturile de țânțari? Până în prezent nu există informații care să ducă la concluzia că infecția cu coronavirus poate fi transmisă de țânțari. Actualul coronavirus este un virus respirator, care se transmite prin stropii împrăștiați de o persoană infectată atunci când tușește sau strănută. Sau prin eliminarea secrețiilor nazale. Evitați contactul apropiat cu persoane care tușesc sau strănută.

Uscătoarele de mâini omoară coronavirusul? Nu, uscătoarele cu aer cald nu omoară coronavirusul, indiferent cât de puternic și fierbinte este jetul de aer. Spălatul frecvent al mâinilor cu apă și săpun este cea mai eficientă metodă de prevenire a infectării.

Scanerele termice depistează coronavirusul? Scanerele termice (aflate în special pe aeroporturi) sunt eficiente în depistarea persoanelor care au febră. Iar febra este printre simptomele celor infectați cu coronavirus. Dar ele nu-i pot depista pe cei infectați, dar asimptomatici. Aceasta din cauză că durează între două și zece zile până ce persoanele infectate se vor îmbolnăvi și vor face temperatură.

Vaccinul contra pneumoniei te protejează de coronavirus? Nu, nu te protejează. Actualul coronavirus este atât de nou și diferit încât are nevoie de propriul vaccin. Cu toate acestea, vaccinurile existente create împotriva bolilor respiratorii trebuie făcute. După cum am văzut, orice boală slăbește mult organismul uman, făcându-l mult mai vulnerabil la COVID-19.

Tratamentul regulat cu picături cu apă de mare previne COVID-19? Nu, nu există nicio dovadă științifică în acest sens. Există doar confirmări că tratamentul regulat cu picături cu apă de mare ajută la recuperarea oamenilor care au răceli ușoare. Nu ajută și la prevenirea infecțiilor respiratorii.

Usturoiul previne infecția cu coronavirus? Nu, nu o face. Usturoiul este un aliment sănătos care are câteva proprietăți antimicrobiene, dar nu vă protejează împotriva coronavirusului.

Antibioticele tratează infecția cu coronavirus? Nu. Antibioticele nu au eficiență împotriva virușilor, ci doar contra bacteriilor. Iar actualul coronavirus este, așa cum îi spune și numele, un virus. Cu toate acestea, este posibil ca dacă sunteți spitalizați pentru că suferiți de COVID-19 să vi se administreze și antibiotice. Asta deoarece organismul slăbit de infecția cu coronavirus se poate infecta ușor și cu o bacterie.

Există un medicament anume care previne sau tratează COVID-19? Până la acest moment, nu există. Tratarea celor infectați se realizează sub supravegherea medicilor și aceștia decid ce medicamente să le administreze în funcție de simptomele și reacția fiecăruia. Mai multe tratamente specifice sunt în perioada de testare în mai multe țări, iar OMS sprijină activitatea de cercetare pentru găsirea unor medicamente eficiente.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked