Opoziția folosește starea de urgență ca să se lupte cu guvernul. Ce îi impută:

sursa foto: facebook.com/CiolacuMarcel

Pentru că epidemia de COVID-19 a cam tras cortina peste scena politică, lăsând loc doar pentru comunicările lui Arafat, Rafila și Tătaru, pentru starea de urgență și declarațiile lui Iohannis, pentru ordonanțele militare ale lui Vela și pentru ședințele video de guvern ale lui Orban, liderii PSD, Pro România și ALDE au hotărât să iasă la atac. Profitând de faptul că prelungirea stării de urgență anunțată deja de președinte trebuie să fie aprobată de parlament, Ciolacu, Ponta și Tăriceanu și-au unit forțele, luni, 13 aprilie, și au redactat o scrisoare în care îi solicită prim-ministrului să îi consulte atunci când mai ia decizii și dă ordonanțe de urgență.

Ciolacu a fost mai ferm la început. Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a fost primul care a scris luni pe pagina sa de facebook că prelungirea stării de urgență ar fi o inconștiență totală fără existența unui plan de măsuri concrete pentru prevenirea dezastrului economic. Ciolacu a cerut ca prelungirea să fie însoțită, obligatoriu, de transparentizarea deciziilor și achizițiilor guvernului, de un plan de acțiune pentru testarea populației pentru infecția cu coronavirus, de proiecte de investiții majore demarate de guvern și de măsuri pentru limitarea secetei și asigurarea hranei pentru populație.

Ponta, și mai dur decât Ciolacu. La două ore după actualul lider al PSD, a scris pe facebook și un fost lider al social-democraților, Victor Ponta. Din postura de șef al Pro România, Ponta a fost chiar mai direct decât Ciolacu și a spus că parlamentarii din partidul său vor vota prelungirea stării de urgență doar dacă președintele Iohannis și guvernul le răspund favorabil unui număr de 15 solicitări. Niciuna mai puțin. Între cele 15 solicitări: starea de urgență să fie prelungită doar până la 1 mai și să existe un plan de repornire a economiei, să fie redefinite și limitate situațiilor în care se dau amenzi celor care încalcă ordonanțele militare, România să solicite mai mulți bani de la UE ca ajutor financiar.

De la amenințări, s-a ajuns la o scrisoare. Peste câteva ore, atenționați probabil de consilieri că pot fi acuzați că nu le pasă de sănătatea populației, Ciolacu și Ponta au semnat o scrisoare adresată prim-ministrului Orban în care tonul a fost mult mai împăciuitor. Ei i-au solicitat guvernului să discute permanent cu partidele parlamentare și să le consulte în luarea deciziilor atât de importante care vor urma. Ceea ce, până la urmă, este firesc. Scrisoarea a mai fost semnată de Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, Kelemen Hunor, liderul UDMR, și Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităților naționale. Conform unui sondaj IRES, realizat telefonic în perioada 7-8 aprilie, 83% dintre români sunt de acord cu prelungirea stării de urgență. IRES este coordonată de sociologul Vasile Dâncu, membru al grupului de la Cluj și fost ministru din partea PSD.

Ce se spune în scrisoarea celor cinci? În scrisoare făcută publică luni, în jurul orei 18.30, cei cinci lideri s-au declarat deopotrivă responsabili pentru modul în care autoritățile răspund provocărilor pe care le generează epidemia de COVID-19. Ei au spus că starea de urgență obligă forțele politice la consens cu privire la obiective și metodele de acțiune și i-au amintit lui Ludovic Orban că guvernul a fost instalat, în special, cu votul parlamentarilor lor. Cei cinci s-au arătat îngrijorați de lipsa informațiilor despre planurile guvernului în domeniul medical-sanitar. De asemenea, au declarat că vor să evite situațiile în care guvernul emite ordonanțe de urgență, iar parlamentul votează legi care le modifică sau chiar le anulează. Cel mai recent exemplu aici este ordonanța guvernului de amânare a ratelor bancare. Parlamentul a votat, la inițiativa PSD, o lege care prevede și ea amânarea, însă în alte condiții decât cele din ordonanță. În final, cei cinci lideri îi solicită prim-ministrului Orban să organizeze întâlniri și consultări periodice cu liderii partidelor parlamentare. Nu se mai pomenește nimic despre condiționarea votului pentru prelungirea stării de urgență.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked