OUG referitoare la șomajul tehnic, modificată. Cine și ce ajutor poate primi de la stat:

Guvernul a simplificat procedura de obținere a indemnizațiilor suporate de stat pentru salariații trimiși în șomaj tehnic din cauza crizei generate de epidemia de COVID-19. Vor beneficia de ajutor și IMM-urile, și ONG-urile, dar și persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și cei cu profesii liberale. Executivul promite că banii vor fi trimiși solicitanților în cel mult 15 zile de la data depunerii documentelor. Anunțul a fost făcut vineri, 27 martie, de ministrul muncii, Violeta Alexandru, și de șeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, într-o conferință de presă comună.

Valoarea indemnizației de șomaj tehnic suportată de stat este de 75% din salariul brut de bază, dar nu mai mare de 75% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Statul acordă acești bani numai pentru perioada aferentă stării de urgență, adică pentru intervalul 16 martie-16 aprilie. Starea de urgență se poate, însă, prelungi, având în vedere creșterea îngrijorătoare a numărului de infecții cu coronavirus din România. Sâmbătă, 28 martie, numărul persoanelor infectate a ajuns la 1452, conform informațiilor oficiale prezentate de Grupul de Comunicare Strategică.

Cine beneficiază de indemnizația plătită de stat? Toți salariații cu contract individual de muncă (CIM) trimiși în șomaj tehnic de IMM-urile, firmele mijlocii și mari obligate de starea de urgență să își oprească activitatea sau de cele a căror situație financiară are de suferit din cauza crizei economice generate de epidemia de COVID-19. În cazul firmelor care au suferit pierderi financiare, s-a renunțat la prevederile OUG 30/2020 care le obligau să prezinte dovada că, în martie, le-au scăzut încasările cu 25 % față de media din ianuarie și februarie. De asemenea, s-a renunțat la prevederea că statul nu va suporta plata indemnizațiilor decât pentru 75 % din salariații trimiși în șomaj tehnic.

Guvenul a hotărât în ședința sa de joi, 26 martie, că pot primi indemnizație de șomaj tehnic și persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale, cei cu contracte de drepturi de autor și cei cu profesii liberale.

Cât de mare este indemnizația și pe ce perioadă se acordă? Îndemnizația de șomaj tehnic este 75 % din salariul brut de bază (fără sporuri) al angajatului cu CIM, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut la nivel național. Cum salariul mediu brut în acest moment este de 5429 lei, rezultă că indemnizația maximă brută plătită de stat va fi 4071 lei, respectiv 2381 lei net. Dacă angajatul are un salariu mai mare de atât, diferența o pot suporta firmele, evident, dacă își permit.

Statul plătește indemnizația de șomaj tehnic pe doar pe durata stării de urgență. În România, starea de urgență a fost decretată începând cu 16 martie și ține până pe 16 aprilie. În funcție de evoluția epidemiei, aceasta poate fi prelungită.

Ce acte trebuie să depună firmele care solicită indemnizațiile? Conform precizărilor ministrului muncii, Violeta Alexandru, firmele care solicită bani de la stat pentru plata angajaților trimiși în șomaj tehnic trebuie să depună doar o declarație pe propria răspundere cum că a avut de suferit financiar din cauza epidemiei de COVID-19 și o listă cu toți angajații cu contract de muncă trimiși în șomaj tehnic și nivelul salariilor acestora. Modelul de declarație pe propria răspundere va fi stabilit prin ordin de ministru la începutul săptămânii viitoare. Aceleași acte le vor depune atât firmele obligate de starea de urgență să își oprească activitatea cât și cele care au probleme financiare din cauza epidemiei de COVID-19.

Șeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a spus că, pentru solicitarea indemnizației de șomaj tehnic, firmele închise de autorități în urma decretării stării de urgență nu mai trebuie să depună certificatul de situație de urgență (CSU) pe care trebuiau să îl solicite ministerului economiei. CSU va fi folosit pentru alte situații: forță majoră, amânarea plății utilităților, a chiriei, etc.

Unde se depun actele pentru indemnizații? După cum a declarat ministrul muncii, Violeta Alexandru, actele se depun la Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) prin email. Va fi câte o adresă de email distinctă pentru fiecare județ. Alexandru a spus că plata banilor către firme nu va depinde de verificarea în prealabil a declarațiile pe propria răspundere. Se va merge pe bună credință, iar verificarea va fi făcută ulterior prin sondaj.

Când se depun actele și când se plătesc banii? Actele se depun în primele zile din luna aprilie pentru perioada 16-31 martie. La 15 zile de la depunerea documentelor la AJOFM, ministerul muncii, tot prin AJOFM, va plătii firmelor banii pentru indemnizațiile de șomaj tehnic, ne-a asigurat ministrul Violeta Alexandru. Firmele sunt obligate ca în 3 zile de la primirea banilor de la AJOFM să facă plata angajaților. Așadar, oamenii își vor primi banii în maximum 18 zile din momentul în care firma la care lucrează a depus actele. La începutul lunii mai se vor depune documentele pentru perioada 1-16 aprilie.

Care este procedura pentru PFA, întreprinderile individuale, pentru cei cu drepturi de autor și cei cu profesii liberale? În primul rând, aceștia vor primi o indemnizație fixă, stabilită la 75 % din salariul mediu brut pe economie, indiferent de valoarea contractelor pe care le aveau, conform declarațiilor ministrului muncii, Violeta Alexandru. Adică 2381 lei net pe lună. Toate aceste categorii de persoane vor trimite cerere și declarația pe propria răspundere la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) din cadrul ministerului muncii. Dacă au mai multe contracte și toate sunt suspendate, aceștia pot opta pentru care contract să fie trecuți în șomaj tehnic. Dacă au mai multe contracte și nu toate sunt suspendate, nu vor mai putea să primească indemnizația de șomaj tehnic.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked