Pensiile vor crește cu 10%. PSD și aliații negociază să dărâme Guvernul Orban.

sursa foto: facebook.com/CiolacuMarcel

România a scăpat deocamdată de retrogradarea ratingului de țară de către agenția Standard and Poor’s (S&P), care a decis, vineri, 5 iunie, să îl mențină la BBB-. Ceea ce înseamnă că perspectivele asupra economiei României nu sunt chiar atât de pesimiste. Agenția crede, însă, că guvernul va renunţa la majorarea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie, cât prevede legea promovată de PSD, și va merge pe o creștere cu aproximativ 10%. Această informație dă de înțeles că cei de la S&P au primit astfel de asigurări din partea executivului, notează hotnews.ro.

PSD a decis în urmă cu zece zile că, dacă Guvernul Orban nu va mări pensiile exact cu procentul trecut în lege, va depune moțiune de cenzură. Aliatul PSD, Călin Popescu-Tăriceanu a confirmat că în prezent sunt discuții avansate între partidele de opoziție pentru căderea guvernului. După apariția deciziei de vineri a S&P, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu a atacat dur guvernul pentru politica sa economică.

Ce spune S&P despre creșterea pensiilor. Standard and Poor’s estimează că economia României se va contracta cu 5,5% în 2020, după ce anterior previzionase un avans de 3,5%, şi se aşteaptă ca guvernul să revizuiască planificata majorare a pensiilor din acest an, scrie digi24.ro. S&P crede că efectele negative fiscale induse de pandemia de COVID-19 vor furniza guvernului contextul politic pentru a reduce costul majorărilor de pensii prevăzute în septembrie 2020. Dar, având în vedere că vin alegerile, agenţia estimează că nu se va renunţa de tot la majorare și că pensiile vor creşte cu aproximativ 10%, ceea ce va adăuga aproximativ 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021. S&P recunoaşte statutul României de membru al UE ca o ancoră politică-cheie, care este în beneficiul cadrului instituţional al ţării şi care va aduce probabil sprijinul financiar din fondurile structurale extraordinare alocate pentru acest an. Deci, ne ajută banii de la UE spre care privesc cu jind partidele politice.

Tăriceanu confirmă negocierile pentru căderea Guvernului Orban. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus la România TV că ALDE, PSD şi Pro România negociază formarea unei coaliţii care să participe la următoarele alegeri locale şi parlamentare și că aceste partide vor să depună și o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. „Discutăm şi despre depunerea unei moţiuni de cenzură, având în vedere neputinţa şi incompetenţa acestui guvern. Cei de la PSD au pus problema, după părerea mea foarte corect, că, dacă PNL nu va respecta legea referitoare la majorarea punctului de pensie cu 40%, acesta este un motiv suplimentar de depunere a unei moţiuni de cenzură”, a precizat Tăriceanu. El a susţinut că, după ce va trece moțiunea de cenzură, următorul guvern, indiferent de formula sa, monocolor, coaliţie sau de uniune naţională, ar avea o viaţă foarte scurtă şi menirea de a organiza alegerile din această toamnă.

Ciolacu atacă dur guvernul după decizia S&P. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a criticat în termeni duri Guvernul Orban și a afirmat că singurul motiv pentru care țara noastră nu a fost retrogradată de Agenția de rating Standard & Poor’s este eficiența social-democraților din perioada în care a fost la Guvernare. „Cele mai negre previziuni s-au adeverit: NEGATIV – asta definește Guvernarea PNL! Toate minciunile guvernării PNL au fost spulberate de Standard&Poor’s care reconfirmă, din păcate, că România rămâne acolo unde a bagat-o PNL – pe NEGATIV! Și cu perspectivă de înrăutățire! Unde este măreața creștere economică în fapt inexistentă?! Unde sunt tonele de bani netipăriți de la Bruxelles cu care PNL se împăunează deja? Unde sunt investițiile străine care, de fapt, fug din România?!”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook. „Singura performanță a PNL este viteza cu care îndatorează România la dobânzi uriașe: 1000 euro/secundă. În 7 luni au luat 80 de miliarde. Dar în economie au ajuns doar 3. UNDE SUNT BANII?? Guvernarea PNL-PDL a aruncat țara în haos, austeritate și șomaj. Este nevoie urgent de un plan coerent și sustenabil de măsuri pentru redresarea economiei!”, a afirmat liderul interimar al PSD.

De ce este importantă evaluarea Standard & Poor’s. S&P este considerată una dintre cele mai conservatoare agenții din lume. Faptul că nu a retrogradat ratingul de țară transmite mesajul că România nu trece, totuși, printr-o criză atât de serioasă și nu suntem pe marginea acelei prăpastii pe care o anticipau economiștii, scrie digi24.ro. O eventuală retrogradare în sectorul de „junk” ar fi însemnat începutul unei crize serioase pentru România, pentru că ar fi avut dificultăți din ce în ce mai mari de a-și finanța deficitul bugetar. În luna decembrie 2019, S&P a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală. De la începutul lunii martie 2020, S&P a revizuit ratingurile a 90 de ţări, peste două treimi din cele pe care le evaluează, şi fie a retrogradat, fie a înrăutăţit perspectiva în aproape jumătate din cazuri.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked