Petrecerea din Herăstrău a îngropat speranțele patronilor de localuri: terasele rămân închise!

sursa foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică, 17 mai, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), că terasele vor rămâne deocamdată închise. Premierul a explicat că articolul 8 din legea pentru starea de alertă votată de Parlament (legea 55/2020) prevede posibilitatea acestei măsuri. Decizia vine mai ales după ceea ce s-a întâmplat sâmbătă seara în Parcul Herăstrău din București, când foarte mulți tineri (zeci după unele televiziuni, sute după altele) au încins o adevărată petrecere, încălcând toate măsurile de distanțare socială din perioada stării de alertă. Două societăți comerciale care au și terase în parc, închise din cauza epidemiei de COVID-19, au oferit tinerilor mâncare și băutură la pachet, iar un DJ a pus muzică. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a spus la Digi24 că vina aparține exclusiv proprietarilor de terase, pe care i-a numit „șpăgari” și „jupâni”, care au influență asupra autorităților pentru că de-a lungul anilor „au dat să mănânce o masă unor procurori sau polițiști”.

Ce spune legea votată de Parlament despre terase. Legea 55/2020 privind instituirea stării de alertă se referă în mod expres la terase în Articolul 8. La aliniatul (1) se spune că: Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora. Doar că articolul are și un aliniat (2), care precizează: Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară. Deci aliniatul (2) lăsa o posibilitate ca terasele să fie deschise dacă respectă măsurile de protecție. Numai că formularea „poate fi permisă” nu fac această reglementare obligatorie.

Ministrul Sănătății: o parte dintre restricții ar putea reveni! Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit la Digi24 despre petrecerea din Parcul Herăstrău, spunând că măsurile de relaxare din timpul stării de alertă au fost aprobate și de către agenții economici, iar cei care nu le vor respecta ar putea să aibă parte de anumite restricții, inclusiv de funcționare. „De două săptămâni noi discutăm și cu agenții economici, cu asociații profesionale, cu sindicate, o anumită relaxare. (…) Dacă am dat o perioadă de relaxare, aceasta a venit în contextul unor reguli, care au fost de comun acceptate, pentru a putea evalua în 14 zile efectele acestei relaxări, putând merge cu alte măsuri de relaxare, dacă evoluția era favorabilă. Dar dacă evoluția este nefavorabilă ne gândim și la restricționare, să nu uităm și avertismentul președintelui Klaus Iohannis”, a spus Nelu Tătaru.

Primăria le-a suspendat autorizațiile de funcționare. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat că a suspendat autorizaţiile de funcţionare pentru terase în cazul celor două societăţi comerciale din Parcul Herăstrău, unde numeroşi tineri s-au adunat în noaptea de sâmbătă spre duminică. Bădulescu a adăugat că aceste unităţi nu puteau să comercializeze în regim de „take away”, deoarece nu erau autorizate să vândă mâncare la pachet. „Le-am suspendat autorizaţia de funcţionare pentru terasă, deci nu mai pot desfăşura activităţi afară din restaurant, ca să nu mai spună că dânşii au vândut take away. Ce take away? Ele nu sunt autorizate să vândă mâncare la pachet. Aceste două localuri sunt autorizate pentru vânzarea de alimente în salon sau pe terasă”, a spus viceprimarul Capitalei pentru Agerpres. Suspendarea autorizaţiei este însă valabilă doar pentru perioada stării de alertă.

Viceprimarul Bădulescu i-a acuzat pe patroni. Într-o intervenție pe care a avut-o sâmbătă seara la Digi24, viceprimarul Aurelian Bădulescu a afirmat că vina pentru ce s-a întâmplat în Herăstrău aparține exclusiv proprietarilor de terase din zonă, pe care i-a numit „șpăgari”. „Ce putem noi la momentul acesta să criticăm este atitudinea acestor fericiți ai sorții, care de-a lungul timpului, după anul 1990, s-au comportat cum au vrut ei doar pentru că au dat să mănânce o masă unor procurori sau a tot felul de polițiști, care le-au permis să aibă acele terase pe salba de lacuri a Herăstrăului, dar vă garantez eu că de mâine, acești șpăgari care ne-au disperat cu aceste terase o să aibă un alt regim și alt tratament!”, a declarat Bădulescu pentru Digi24. „Trebuiau să aibă bunul simț să-și țină vesela și mesele puse deoparte. (…) Se consideră niște oameni care au influență asupra autorităților, dar vă garantez eu că n-o să mai aibă de mâine, că le retrag toate autorizațiile”, a subliniat viceprimarul Capitalei.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked