Politica în vremea pandemiei. Cum au tratat autoritățile demisiile din spitale.

sursa foto: presidency.ro

În plină criză provocată de pandemia de COVID-19, zeci de cadre medicale, medici și asistente, din spitale răspândite în toată țara, și-au dat demisia sau au amenințat că și-o dau. Motivele? Lipsa echipamentelor de protecție din spitale și/sau frica omenească de coronavirus. Câțiva lideri de opinie cunoscuți au taxat dur cazurile respective, comparând demisiile cadrelor medicale cu dezertarea unor soldați în plin război. Sensibili la curentele de opinie, politicienii au reacționat și ei. Au început prin a-i amenința pe demisionari cu retragerea dreptului de a mai practica medicina în România și au sfârșit prin a le promite câte 500 de euro celor aflați în prima linie a luptei cu pandemia.

Ce au spus unii lideri de opinie? Cunoscut pentru părerile sale tranșante, gazetarul Cristian Tudor Popescu a fost primul care a pomenit despre reatragerea dreptului de a mai practica medicina pentru cei care își dau demisia în plină criză sanitară. Într-o intervenție la Digi24, Popescu a spus: „Au dreptul să-și dea demisia medicii. Da, au dreptul. În armată nu ar avea. În armată, pentru dezertare pe timp de război poți să ajungi în fața Curții Marțiale. În domeniul medicinei, nu. Poți să-ți dai demisia. E în regulă, dă-ți-o. În Italia văd că se ia o măsură foarte corectă. Și acolo pot să-și dea demisia medicii, din ce motive cred ei, fie că li se face frică, fie consideră că nu pot să meargă mai departe profesional în acele condiții. Li se acceptă, nu sunt în niciun fel urmăriți de autorități pentru asta, dar nu li se mai permite să practice profesia tot restul vieții. Pot să facă altceva, se recalifică. Dar mi se pare foarte corect pentru că tocmai au dovedit că nu aveau ce căuta în meseria de medic. Nu există în fișa postului frica și lașitatea la medici”.

Tot într-o intervenție la Digi24, politologul Cristian Pârvulescu a vorbit și el despre retragerea dreptului de liberă practică. „Într-un asemenea context nu cred că opinia publică privește pozitiv un astfel de gest (demisia medicilor – n.r.). Sunt țări unde s-a reglat problema. În Franța nu se poate lua concediu în această perioadă, iar cei care se retrag din activitate o fac definitiv. Gândiți-vă, soldați care își dau demisia din armată în plin război!”

Mult mai dur a fost ziaristul Lucian Mândruță. Într-un editorial de pe digi24.ro, Mândruță vorbește despre lașitatea cadrelor medicale care și-au dat demisia: „Da. E lașitate. Și să mă scutiți cu explicația: dacă mă îmbolnăvesc ca medic, dau și altora. N-ai cui să dai, ăilalți de care va trebui să ai grijă vor avea și ei tot Covid! Văd în New York medici și asistente care și-au facut protecție din saci de gunoi. La noi îsi fac scuze și fug! Da, e risc mortal pentru tot personalul din spitale. Dar cei mai mulți vor scăpa. Acum trebuie să aleagă: vor scăpa ajutând alți oameni. Sau vor scăpa ascunzându-se.”

Ce au spus politicienii? Într-o declarație pentru Europa FM, prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat că guvernul analizează două variante pentru a rezolva problema medicilor ce își înaintează demisia în contextul extinderii pandemiei de coronavirus: fie retragerea dreptului de liberă practică, fie prelungirea perioadei de preaviz. Dar a precizat că nu ar vrea să o aleagă pe cea mai dură dintre ele. „Vom opta pentru o variantă. Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătăţii. Personal, nu aş opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România. Eu le-aş da dreptul să se mai gândească, adică aş prelungi perioada de preaviz”, a declarat Orban. Prim-ministrul a spus că opțiunea sa e motivată și de lipsa de cadre medicale pe care o are România.

Cel care a susținut varianta retragerii dreptului de a mai practica medicina, a fost Remus Borza, consilierul onorific al lui Ludovic Orban, fost, pentru scurt timp, și consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă. „Statul nu poate rămâne indiferent la dezertarea medicilor de pe frontul luptei cu COVID-19. Suntem în stare de urgență decretată de președintele republicii. Într-o situatie excepțională se impun măsuri excepționale. Demisia este un act unilateral. Statul ca angajator poate doar să ia act de demisia angajatului, în cazul nostru, medic. Ca măsură de retorsiune și de a preveni demisia în bloc a personalului medical se impune modificarea legislației prin introducerea sancțiunii pierderii dreptului de liberă practică pentru cadrul medical care înțelege ca în plin război cu virusul ucigaș să părăsească frontul”, a scris Borza pe remusborza.ro. 

Fiind el însuși medic și confruntându-se cu toate neajunsurile sistemului medical românesc, actualul ministru al sănătății, Nelu Tătaru, a înclinat balanța spre măsurile mai blânde. Întrebat la Digi24 dacă există un ordin de ministru care să sancționeze cadrele medicale care își dau demisia, Tătaru a declarat: „nu există ordin de ministru. Au fost propuneri, dar nu un ordin de ministru face un cadru medical să rămână, să lupte in prima linie. Asigurarea cu echipament dă încredere oamenilor să rămână și să lupte. Nu vreau să mă gândesc că se creează un precedent”.

Soluția lui Klaus Iohannis. Într-o asemenea luptă de opinii, soluția nu putea veni decât de la președintele României. În cadrul videoconferinței în care s-a discutat situația critică de la spitalul din Suceava, președintele i-a solicitat prim-ministrului Ludovic Orban ca medicii care lucrează cu pacienți infectați cu noul coronavirus să primească un bonus lunar de 500 de euro. „Personalul medical, medicii noștri sunt linia noastră de apărare împotriva epidemiei. Avem încredere în ei, ne punem speranțele în ei, dar trebuie să fim foarte conștienți că pentru ei este o situație de stres major, este un pericol suplimentar la care se expun, avem aștepări mari de la ei și atunci, în consecință, cred că este corect să recunoaștem această situație și să recunoaștem, evident, că este nevoie și de un pic mai mult decât de cuvinte furmoase. Deci, am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID. Și vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID ar fi un bonus onorabil”, a conchis președintele Iohannis.

Ce a fost mai devreme? În tot acest context, nu putem să nu amintim că demisia cea mai răsunătoare a unui medic în plin război cu pandemia de COVID-19 a fost cea a fostului ministru al sănătății, Victor Costache. Acesta a renunțat să mai fie ministru taman după ce anunțase că populația Bucureștiului urmează să fie testată în masă. E drept, informații din culise apărute în presă spun că, de fapt, Costache nu a plecat de bunăvoie, ci forțat de șeful său, Ludovic Orban, din motive politice. Victor Costache nu și-a pierdut, însă, dreptul de liberă practică în politică și este consilier onorific al actualului ministru al sănătății, Nelu Tătaru.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked