Prelungirea stării de urgență depinde de votul PSD. Ce prevede decretul emis de președinte:

sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți, 14 aprilie decretul de prelungire a stării de urgență pe teritoriul României cu încă 30 de zile. Decretul conține prevederi referitoare la funcționarea școlilor, siguranța alimentară a populației, prețurile utilităților, prețurile medicamentelor, posibilitatea demiterii celor cu funcții de conducere din sistemul sanitar și la funcționarea furnizorilor de servicii de comunicații electronice (în special internet). Decretul va fi publicat în Monitorul Oficial, dar are nevoie și de votul Parlamentului. Dacă Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea, conform legii 453/2004.

Legislativul a anunțat că se va reuni joi, 16 aprilie, pentru a vota prelungirea stării de urgență până pe 14 mai. Parlamentarii PNL, partidul care dă guvernul, vor vota decretul președintelui. La fel au anunțat că vor face și parlamentarii USR, UDMR și PMP. În schimb, liderii Pro România și ALDE, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, au declarat că parlamentarii lor vor vota împotriva prelungirii stării de urgență. PSD, partidul cu cei mai mulți parlamentari, încă nu a luat o decizie. Miercuri, 15 aprilie, social-democrații vor discuta într-o ședință a Comitetului Executiv (forul lor de conducere) care va fi mandatul parlamentarilor. Practic, prelungirea stării de urgență depinde de votul PSD.

Pericolul nu a trecut. Stați acasă! În declarația de presă în care a anunțat prelungirea stării de urgență, președintele Iohannis a spus că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării încă de acum o lună a unor măsuri de distanțare socială fără precedent, prin instituirea stării de urgență. „Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar. Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea  un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare”, a avertizat președintele.

Școlile rămân închise, guvernul trebuie să ne asigure securitatea alimentară. Șeful statului a declarat că școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online. Conform decretului de prelungire a stării de urgență, guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară a cetățenilor prin continuarea aprovizionării, producției, procesării, transportului și furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate.

Se pot plafona prețurile la medicamente și alimente. Pe durata stării de urgență, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanți. În decret există o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale. În acest caz, Guvernul va trebui să ia măsuri pentru ca aceste scăderi să se reflecte în prețul plătit de consumator.

Cei cu funcții de conducere din sistemul sanitar pot fi demiși mai ușor. În decretul emis de președinte se menține măsura ca, pe durata stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, să se poată lua măsuri de urgență, până la demitere, împotriva celor care ocupă funcții de conducere în unități sanitare, direcții de sănătate publică, case de asigurări de sănătate, servicii de ambulanță, precum și autorități și instituții publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor. Decretul menționează explicit și posibilitatea ca, pe durata stării de urgență, managementul unităților sanitare publice civile să poată fi asigurat de către personalul detașat din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

Se suspendă preavizul în cazul demisiei cadrelor medicale. Decretul emis de șeful statului menționează că, în perioada stării de urgență, termenele de preaviz în cazul demisiei personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială, de asistență medico-socială și în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale se suspendă pe întreaga durată a stării de urgență.

Căminele de copii și bătrâni nu se pot închide. În perioada stării de urgență, este interzisă încetarea sau suspendarea activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private. Este însă permis ca aparținătorii sau reprezentanții legali ai beneficiarilor acestor servicii să îi poată transfera la propriul lor domiciliu sau reședință, dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora, se menționează în decretul președintelui Iohannis.

Furnizorii de internet să prevină întreruperea traficului. Decretul de prelungire a stării de urgență prevede și că furnizorii de servicii de comunicații electronice au obligația să asigure integritatea rețelelor de comunicații electronice și să evite posibilele situații de întrerupere a traficului în rețelele publice de comunicații electronice. În domeniul transporturilor și infrastructurii, guvernul va stabili condițiile specifice de asigurare a serviciilor de transport, de călători și de marfă, astfel încât să fie asigurată cu prioritate protecția populației și a bunurilor. 

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked