Primarii au un rol esențial în lupta cu COVID-19. Explicațiile lui Alexandru Rafila:

sursa foto: facebook.com

Măsura carantinei locale trebuie explicată oamenilor de autoritățile locale, care trebuie să dea și propriul exemplu, a spus la Digi24 Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Declarația lui Rafila a venit la scurt timp după ce autoritățile locale dintr-o comună din Prahova au contestat în instanță caratinarea localității și au cerut despăgubiri de 500.000 de euro de la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat. Medicul Alexandru Rafila a precizat că măsura carantinării unei localități mici și-a dovedit eficiența în cazul orașului Țăndărei, din județul Ialomița.

Alexandru Rafila a explicat că instituirea carantinei într-o localitate mică este o măsură care ar putea să descurajeze comportamentul unor oameni care nu respectă măsurile de prevenție, cu o condiție: să fie explicată. Iar explicațiile trebuie date de autoritățile locale. „Explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Sunt cei care își cunosc concetățenii”, a spus Rafila.

„Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative. Din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității. Inclusiv exemple personale ale autorităților locale privind respectarea măsurilor de carantină cred că sunt esențiale”, a explicat reprezentantul României la OMS. „Trebuie să li se explice oamenilor: această măsură e pe timp limitat, o iau pentru două săptămâni, depinde de voi să reluăm activitățile cât mai repede. Trebuie să existe un impuls motivațional pentru oameni, care să fie participativi la această decizie”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

O comună contestă carantina și cere daune de 500.000 de euro! Autorităţile comunei Gornet, din județul Prahova, au atacat recent în instanță ordinul de carantinare a satului Gornet, care aparține comunei, şi i-au cerut şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zona respectivă, a informat agerpres.ro. Primarul comunei este Nicolae Negoițescu, din partea PSD, iar Consiliul Local este compus din 11 consilieri: șapte de la PSD, unul de la ALDE și trei de la PNL. Potrivit unui comunicat emis, sâmbătă, 25 iulie, de avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă Primăria Gornet, autorităţile locale i-au solicitat şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP. De asemenea, autorităţile din Gornet au introdus în instanţă o acţiune de anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet și cer ca DSU să fie obligat să plătească suma de 500.000 de euro, echivalent în lei, către comuna Gornet cu titlul de daune morale/daune interese, în condiţiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii comunei nu sunt primiţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolaţi şi chiar „apostrofaţi”, a scris digi24.ro.

Tonul l-a dat șeful CJ Prahova: carantinarea este un abuz! Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Bogdan Toader (șeful PSD Prahova), care este şi vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), a declarat încă de miercuri, 22 iulie, că decizia de impunere a carantinei zonale în satul Gornet este un abuz, susţinând că rata de infectare luată în calcul pentru astfel de decizii este mult prea mică şi că în mod cert vor mai fi cazuri similare în judeţ. „Sunt elemente abuzive luate în calcul pentru o asemenea decizie. Trei la mie este o cifră mult prea mică, iar perioada de două săptămâni care este monitorizată în acest sens este prea mare, pentru că, în acest timp, multe cazuri se pot negativa. De exemplu, la Gornet au fost 15 cazuri în două săptămâni, dar opt dintre cei infectaţi sunt deja negativi”, a declarat Toader pentru agerpres.ro. Județul Prahova a înregistrat sâmbătă, 25 iulie, 108 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, fiind pe locul doi pe țară, după București, care a avut 118 cazuri noi.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked