PSD a hotărât să dea jos Guvernul Orban! Ce se ascunde în spatele deciziei:

sursa foto: facebook.com/pg/Lia-Olguta-Vasilescu

Liderii PSD au decis joi, 28 mai, să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, dacă executivul nu va crește pensiile cu 40% de la 1 septembrie. Pesediștii au declarat că nu acceptă nici amânarea creșterii pentru o altă dată și nici o creștere cu mai puține procente. Suporterul numărul unu al ultimatumului PSD este liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a spus că mărirea pensiilor de la 1 septembrie va ajuta la relansarea economiei! Amenințarea PSD vine la doar o zi după ce surse de la Bruxelles au informat că UE pregătește un plan de ajutorare a țărilor lovite de epidemia de COVID-19 și că România ar urma să primească 19,6 miliarde de euro, fonduri nerambursabile. Adică bani la dispoziția guvernului. Teoretic, pentru relansarea economiei. Practic, bani pe care partidele visează să îi cheltuie după cum le dictează interesele electorale.

Guvernul PNL se codește deocamdată să ia o decizie cu privire la pensii. Prim-ministrul Orban a declarat că sigur acestea vor crește, dar încă nu a precizat și cu cât. Asemeni lui Orban este și ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a spus clar că este vorba despre o decizie strict politică. Pentru că din punct de vedere economic este o bombă, după cum a definit-o președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Miza electorală este uriașă. PSD știe că pensionarii sunt alegătorii săi cei mai disciplinați și vrea să-i motiveze pentru alegerile din toamnă. Pesediștii își doresc să poată să proclame: vi s-au mărit pensiile datorită nouă! Sau să acuze: liberalii n-au vrut să vă crească veniturile, pentru că nu le pasă de pensionari! De cealaltă parte, PNL s-a prins că, oricum ar da-o, PSD iese câștigat din toată chestiunea aceasta. Dar liberalii se gândesc că unii pensionari le vor fi, totuși, recunoscători pentru că mărirea s-a produs sub guvernarea lor. Vi se pare că din tot jocul acesta lipsesc cei care muncesc în economia privată, cei care plătesc taxe și impozite? Așa este, despre ei nu se vorbește. Și nici nu se va vorbi prea curând. Până nu vor înțelege că doar cine iese la vot contează…

PSD amenință cu moțiunea de cenzură. Biroul Politic Național (BPN) al PSD a hotărât să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban dacă acesta va modifica legea pensiilor publice prin ordonanță de urgență (OUG). Adică dacă nu va crește pensiile cu 40% de la 1 septembrie, așa cum prevede respectiva lege. „Nu pot să facă această modificare decât prin OUG iar în momentul în care o vor adopta vom începe strângerea de semnături pentru o moțiune de cenzură”, a anunțat Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii. PSD critică guvernul pentru împrumuturile făcute în acest an și susține că sunt bani pentru mărirea punctului de pensie cu 40%. „Cum Dumnezeu acum ei nu sunt în stare să găsească bani. Am tot auzit că am fost un guvern iresponsabil când am făcut această lege. Acum se acordă 7% din PIB, după ce va fi implementată legea se va ajunge la 11,7% din PIB. Iar media europeană este de 13% din PIB. (…) Aș vrea să cerem guvernului Românei să respecte legea. Ei au cerut persoanelor vârstince să respecte legea și să stea în casă. Acum e timpul să o respecte și ei”, a afirmat fostul ministru al Muncii. PSD se bazează și pe voturile Pro România și ALDE pentru susținerea moțiunii de cenzură.

Tăriceanu: mărirea pensiilor relansează economia! Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine, în ciuda avertismentelor date de economiști, că prin mărirea pensiilor cu 40%, de la 1 septembrie, economia românească ar putea fi relansată. Preşedintele ALDE afirmă că, în acest fel, s-ar încuraja consumul de mărfuri şi servicii, care duc la crearea de locuri de muncă. „Ştiu, o să fiu pus la colţ de oamenii sistemului, de politrucii Guvernului, de analiştii care îşi iau soldele de la pădure, de toţi neaveniţii care nu au creat un loc de muncă şi nu au plătit o chenzină în viaţa lor, dar realitatea este cea pe care v-o spun: mărirea pensiilor cu 40% poate fi una dintre cheile relansării noastre. Ştiu că orice om politic care, în această clipă, susţine mărirea pensiilor cu 40%, conform legii, este considerat un sinucigaş politic. Cine să aibă curajul să facă o asemenea propunere când aproape jumătate de milion de concetăţeni ai noştri şi-au pierdut locurile de muncă şi încă pe atâţia s-au întors din străinătate?”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Ce s-ar putea face cu ajutorul de la UE. 19,6 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile, și posibilitatea de a împrumuta încă 11,4 miliarde de euro cu garanția Uniunii Europene, deci la dobânzi foarte mici. În total, 31,2 de miliarde de euro. Acesta este pachetul financiar rezervat României în planul Comisiei Europene pentru relansare economică de după criza generată de pandemia de COVID-19. Cu acești bani s-ar putea construi 6.240 de kilometri de autostradă, sau 78 de spitale cu câte 1.000 de paturi sau 4.800 de școli, fiecare cu sală de sport, notează digi24.ro. Ca o comparație, pentru a susține cheltuielile din primele cinci luni ale acestui an, Guvernul Orban s-a împrumutat 12,8 miliarde de euro, conform profit.ro.

Ministrul de Finanțe: se pune în pericol bugetul. Majorarea pensiilor cu 40% pune în pericol bugetele României pe următorii doi ani, a firmat ministrul Finanțelor, Florin Câțu. „Vă spun o părere personală:este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii. Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică”, a declarat Cîţu la România TV.

Creșterea cu 40% ar fi ca un detonator! Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a explicat la Digi24 că dacă pensiile ar crește cu 40%, deficitul bugetar ar urca spre 6% în 2021 și spre 7% în 2022. Ar fi grozav să creștem pensiile dacă am avea de unde, a spus Dăianu. „Chiar și pensionarii își dau seama că nu se pot crește pensiile în condițiile care sunt în țară. Avem încasări puține. O asemenea creștere de 40% ar fi ca un detonator, sigur ne-am retrograda și în acest an avem dificultăți cu finanțarea României. Noi am pornit cu deficite mari, externe, noi nu am strâns rezerve în vremurile bune, trebuie ca cetățenii români să câștige mai bine acasă, să nu mai fie migrațiune. Activitatea economică este în declin marcant. Ar fi grozav să creștem pensiile dacă am avea de unde. Dar ce facem cu sutele de mii de oameni care nu își găsesc de lucru după ce trecem de faza complicată a acestei crize?”, a comentat Dăianu.

„La o creștere de 40% am da drumul la o bombă, iar apoi imediat va veni un program de austeritate. La un program de austeritate, cine ar fi afectat, dacă nu oamenii care au veniturile cele mai mici? Șmecherii se descurcă întotdeauna. Vreau ca toate partidele să înțeleagă! Este un an în care se va tolera un deficit mai mare, dar doar în anumite condiții. Cel puțin această temă trebuie să fie exclusă din dezbaterea politică. Este o temă foarte suculentă, sunt 5 milioane de oameni care așteaptă, dar sunt și celelalte milioane de oameni sau aproape un milion de oameni  care nu mai au salarii cum se cuvine. Sunt familii unde ambii părinți au salariile serios amputate și au copii. De ce nu discutăm și așa ceva?”, a explicat președintele Consiliului Fiscal, la Digi24.

Ce tangență au cu economia cei care se ceartă pe legea pensiilor. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universității Ecologice. Colega sa de partid, Olguța Vasilescu a terminat în 1997 Facultatea de Litere și Istorie din Craiova. Susținătorul ideii că mărirea pensiilor va relansa economia, Călin Popescu-Tăriceanu, a absolvit în 1976 Facultate de Hidrotehnică a Institutului de Construcții din București. Și a mai făcut apoi un masterat în matematică și informatică la Universitatea București. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, este licențiat în economie la Grinnell College din SUA și are un masterat, tot în economie, la Iowa State University. Daniel Dăianu a absolvit în 1975 Academia de Studii Economice (ASE) din București. A obținut doctoratul în economie tot la ASE.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked