Putin, țarul Rusiei până la adânci bătrâneți! Opoziția contestă referendumul.

sursa foto: DimitroSevastopol

Ruşii au validat în proporţie de 77,92% revizuirea Constituţiei, ceea ce îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, când va avea 84 de ani, informează AFP, citată de agerpres.ro. Opoziția din Rusia a spus despre rezultatul referendumului că este o mare minciună, iar Golos, o asociaţie independentă pentru apărarea drepturilor alegătorilor, a acuzat o fraudă masivă. Uniunea Europeană a cerut Rusiei să investigheze neregulile „grave” de la referendum.

După numărarea a 100% din voturi, împotriva revizuirii Constituției s-au pronunțat doar 21,27% dintre cei care s-au prezentat la urne, conform cifrelor oficiale ale Comisiei electorale. Participarea la vot a fost în jur de 65%. Votul, prevăzut iniţial pentru luna aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru a evita o prea mare afluenţă la birourile de votare, el s-a desfăşurat în decurs de o săptămână, până miercuri, 1 iulie, şi alegătorii au fost nevoiţi să se echipeze cu măşti de protecţie şi cu mănuşi. Nu au existat niciodată îndoieli cu privire la rezultatul său: reforma fusese deja aprobată de Parlament la începutul anului, iar noul text al Constituţiei este deja în vânzare în librării.

O enormă minciună! Opozantul rus, Aleksei Navalnîi, a calificat rezultatul votului de la referendumul pentru revizuirea Constituției drept „o enormă minciună”, invitându-şi susţinătorii să se mobilizeze pentru viitoarele alegeri regionale din septembrie. Potrivit criticilor Kremlinului, puterea şi-a înmulţit manevrele pentru a-şi asigura un succes răsunător şi o participare electorală substanţială, organizând și o loterie cu cadouri pentru participanţi şi bonuri de cumpărături pentru cei care doreau să voteze online.

Acuzații de vot multiplu. Asociația Golos a enumerat în susținerea acuzațiilor sale de fraudare a referendumului „votul multiplu, umplerea urnelor de vot şi încălcarea confidenţialităţii votului”. Zeci de milioane de alegători nu şi-au putut exprima votul pe teren neutru. „Un număr semnificativ de voturi au fost adunate prin votări organizate direct la întreprinderi şi instituţii, de fapt sub controlul conducerii lor”, susține organizația. Rezultatele au fost și ele „falsificate”, a adăugat asociaţia de monitorizare, citată de agerpres.ro. Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitaţi de guvernul rus pentru a monitoriza procesul de vot.

UE cere Rusiei să investigheze neregulile. Uniunea Europeană a cerut, joi 2 iulie, Rusiei să investigheze reclamațiile privind neregulile de la referendumul de modificare a Constituţiei. „Avem cunoştinţă că există reclamaţii privind nereguli”, a declarat joi Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. „Aşteptăm ca aceste reclamaţii să facă obiectul unei anchete adecvate, deoarece este vorba de nereguli grave”, a subliniat oficialul UE, conform mediafax.ro.


Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked