Războiul mondial COVID-19: țările se bat efectiv între ele pentru produsele medicale!

sursa foto: enriquelopezgarre, pixabay

Nu, nu este nicio exagerare în titlu. Statele lumii greu încercate de pandemia de COVID-19 duc un război în toată regula pentru procurarea materialelor medicale. Cum producția nu face față cererii, guvernele și serviciile secrete se implică pentru a obține cele necesare luptei cu coronavirusul: măști, combinezoane, medicamente, ventilatoare. Într-un interviu pentru evz.ro, șeful Unifarm, Adrian Ionel, descrie cât de disperată este această bătălie. Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului, îi întărește spusele, vorbind despre o adevărată luptă de gherilă comercială.

Presa din Israel scrie despre implicarea Mossad-ului în lupta pentru echipamente medicale, iar ziariștii europeni relatează scene dure, cu țări care își suflă una alteia transporturile cu măști sau combinezoane. Presa americană confirmă și ea războiul: statele americane se luptă între ele, cu guvernul federal și cu celelalte țări ale lumii pentru echipamente. De fapt, pentru supraviețuire.

Ce a dezvăluit șeful Unifarm? Într-un interviu pentru evz.ro, șeful Unifarm, Adrian Ionel, a descris un veritabil război pentru materialele de protecție: „De la oră la oră, dacă nu sunt blocate și plătite în avans, și uneori chiar și în aceste condiții, stocurile cresc ca preț și sunt acaparate efectiv de traderii altor țări”. „Stocurile de acest gen se volatilizează de la oră la oră, pentru că s-a creat o isterie în masă pe acest subiect”, a declarat Ionel. Șeful Unifarm a pomenit și situațiile dificile în care s-a aflat România: „Am avut dificultăți pe drum cu tirurile care transportau materiale medicale. Am avut dificultăți cu verificarea firmelor furnizoare, am avut dificultăți cu încărcarea în avioane. Pentru deblocarea acestor situații, fie s-a creat un culoar și cu sprijinul MAI și MAE am reușit să aducem mărfurile, fie diplomația românească ne-a sprijinit în verificarea firmelor din China și obținerea autorizației pentru încărcarea și decolarea avioanelor”. Adrian Ionel a spus că am pățit-o și noi cu două tranșe de măști de protecție: „Au zburat, într-o noapte una și într-o noapte una, înspre alte țări care au plătit mai mult”. Șeful Unifarm ne asigură, însă, că România este între primii cinci actori de pe piața achizițiilor de materiale medicale. „Într-o piață cu peste 100 de țări care concurează în achiziții, am făcut ca România să conteze”, afirmă Ionel pentru evz.ro.

Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului, a declarat, la rândul său că se poartă o adevărată luptă de gherilă comercială contra-cronometru pentru fiecare cantitate de măști, combinezoane, teste PCR și ventilatoare mecanice. „Tot procesul de achiziție, contractare, transport, livrare și distribuție a materialelor sanitare și medicale necesare din această perioadă a căpătat conotațiile unui război internațional pentru resurse limitate”, a scris Dancă pe facebook.

Mossad, implicat în bătălia pentru materiale medicale. O publicație din Israel, timesofisrael.com a scris recent că Mossad, unul dintre cele mai eficiente servicii secrete din lume, s-a implicat în bătălia mondială subterană pentru obținerea de produse și echipamente medicale destinate luptei cu pandemia de COVID-19. „Folosim toate conexiunile noastre speciale pentru a câștiga cursa și a face ceea ce toată lumea încearcă să facă: să punem mâna pe stocurile comandate de alții”, a declarat un înalt ofițer al Mossad pentru emisiunea „Uvda” de pe canalul tv Channel 12, preluat de timesofisrael.com. Ofițerul a relatat o situație în care camioanele israelienilor au ajuns la poarta unei fabrici din Europa pentru a prelua echipamente medicale, dar o altă țară europeană ajunsese înainte și luase marfa. „Am avut și situația în care produsele fuseseră încărcate în avion, dar acesta nu a putut decola pentru că nu a primit permisiunea de zbor din cauza embargoului instituit de țara respectivă”, a mai povestit ofițerul, citat de timesofisrael.com. Reprezentantul Mossad a explicat că serviciile secrete din întreaga lume își folosesc expertiza ca să pună mâna pe produsele medicale neprețuite.

Cumpărători cu bani cash deturnează comenzile. Țările europene, între cele mai grav lovite de pandemia de COVID-19, trebuie să facă față și bătăliei pentru materiale medicale. The Guardian, unul dintre cele mai renumite ziare din Marea Britanie, a scris în ediția sa online că o comandă de măști din China, destinată uneia dintre zonele cele mai lovite de pandemie din Franța, a fost preluată direct de pe pista aeroportului de cumpărători care au oferit un preț de trei ori mai mare în bani cash. Informația a fost confirmată de Jean Rottner, medic și președinte al consiliului regional GrandEst. „Au venit pe pistă, au scos banii cash…va trebui cu adevărat să ne luptăm”, a spus acesta, conform theguardian.com. Oficialul francez nu a dat detalii despre cine erau cumpărătorii, dar ziariștii de la The Guardian au sugerat că ar fi fost americani. Evident, americanii au negat informațiile, catalogându-le drept false. „Guvernul Statelor Unite nu a cumpărat măști care trebuiau livrate din China în Franța”, a declarat un oficial american citat de theguardian.com.

Țările se închid tot mai mult. Ziariștii de la The Guardian au scris și despre un alt fenomen grav, care se adaugă bătăliei pentru procurarea de materiale medicale: multe țări au început să își blocheze exporturile, atât de produse sanitare, cât și de alimente. Franța, Germania și Rusia și-au limitat drastic exporturile de materiale destinate protecției împotriva coronavirusului, iar Turcia ar vrea să renegocieze mai multe contracte de vânzare de măști care deja au fost plătite, conform theguardian.com. Pe de altă parte, Kazahstanul ar fi redus exportul de făină, iar Vietnamul pe cel de orez, au mai notat ziariștii britanici.

Statele americane se luptă între ele. Ziariștii de la cotidianul american USA Today au scris recent că nevoia uriașă de produse medicale folosite în lupa cu coronavirusul a deteriorat mult relațiile dintre statele americane, dar și relațiile Statelor Unite cu restul țărilor lumii. Guvernatorii statelor americane duc adevărate lupte pentru a reuși să facă față competiției la licitațiile care se țin în lume pentru măști și alte echipamente de protecție. Dar marfa este extrem de scumpă și, de cele mai multe ori, se termină înainte să se poată ajunge la ea, a notat usatoday.com. Conform ziariștilor americani, Andy Beshear, guvernator al statului Kentucky, a declarat că statul său tocmai arajase cu niște firme să primească materiale medicale, când guvernul federal a venit și le-a luat pe toate, iar J.B. Pritzker, guvernator de Illinois, a spus că lupta pentru echipamente sanitare se duce ca în Vestul Sălbatic. Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a relatat că se înțelesese asupra unui contract pentru măști cu o companie și că după numai 20 de minute a fost sunat înapoi ca să i se spună că prețul a crescut, pentru că firma primise o ofertă mult mai bună de la alți cumpărători, a scris usatoday.com. În final, ziariștii americani au tras o concluzie alarmantă: este o luptă uriașă pentru materiale și echipamente medicale între statele americane, guvernul federal și celelalte țări ale lumii. Și viețile oamenilor depind de asta!

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked