Războiul testelor rapide pentru COVID-19: cum s-a împotmolit ofensiva Chinei.

sursa foto: Daniel Roberts, pixabay

China este în plină ofensivă pentru a-și repara imaginea după izbucnirea pandemiei de COVID-19. Infecțiile cu coronavirus au pornit din orașul chinez Wuhan și s-au răspândit în întreaga lume, iar țările occidentale au acuzat conducerea comunistă de la Beijing că nu a furnizat la timp date pentru a lupta eficient cu pandemia. După ce au reușit, prin măsuri dure de izolare, să stopeze răspândirea infecției în țara lor, liderii chinezi au pornit acum o adevărată ofensivă politică, diplomatică și economică pentru a ocupa locul de țară care rezolvă problemele lumii. Locul a rămas liber după ce președintele Donald Trump a decis ca, în această perioadă, să țină departe Statele Unite de rolul lor tradițional de lider mondial, notează bloomberg.com.

China folosește rezultatele ei în lupta cu coronavirusul ca să pună în mișcare o mare ofensivă diplomatică, profitând și de starea de paralizie care a cuprins principalele puteri occidentale (greu încercate de pandemia de COVID-19), comentează Tim Huxley, director executiv pentru Asia al Institutului Internațional pentru Studii Strategice, citat de bloomberg.com. Concret, în această perioadă, puterea comunistă de la Beijing încearcă să câștige simpatia multor țări europene prin livrarea de ajutoare medicale. Iar în topul acestor ajutoare se află testele rapide de depistare a infecției cu coronavirus.

Cât de eficiente sunt testele rapide chinezești? Precizia testelor rapide lasă de dorit, iar ofensiva chineză de câștigare a simpatiei lumii are probleme. Mai multe țări care au cumpărat teste rapide pentru COVID-19 din China și-au exprimat nemulțumirea față de eficiența lor, scrie bloomberg.com, menționând Slovacia, Cehia, Spania și Turcia. Spania a retras din uz sute de mii de teste rapide pentru coronavirus cumpărate din China, iar în Slovacia, cele 1,2 milioane de teste rapide chinezești s-au dovedit inexacte. „Ar trebui să le aruncăm direct în Dunăre”, a spus premierul slovac, Igor Matovic, potrivit bloomberg.com. China susține că Slovacia le-a folosit incorect. Problema există, însă, și în Cehia, unde autoritățile sanitare au anunțat că testele rapide chinezești au funcționat doar dacă pacienții erau infectați de minimum 5 zile, iar o treime din ele au fost defecte, susține bloomberg.com. Care notează că și Turcia s-a confruntat cu aceeași problemă: precizia primelor teste chinezești cumpărate a fost sub 35%.

Ce fel de teste se fac în România? Spitalele românești folosesc, în acest moment, cea mai sigură și mai modernă tehnică de testare pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus, susține medicul specialist Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, citat de hotnews.ro. Medicul Cătălin Apostolescu, de la același institut, a descris, pentru hotnews.ro și cum se face testarea la noi: „Este cea mai sigură și cea mai modernă tehnică de testare, se numește, prescurtat, PCR (Polymerase chain reaction). Practic, se ia acid nucleic – că este ADN, că este ARN – de la microbul pe care vrem să îl identificăm și se polimerizează. Asta înseamnă că metoda este foarte precisă și permite inclusiv exprimarea de ordin cantitativ, adică nu îmi spune doar dacă un microb este sau nu este, îmi spune și cât este.” Testul acesta are, însă, dezavantajul că este migălos și durează mult: 4 ore pentru o singură probă.

Ce spun specialiștii români despre testele rapide? Medicul specialist Cătălin Apostolescu a declarat pentru hotnews.ro că testele rapide sunt o mare păcăleală: „ce a apărut acum pe piață, știrea că ar exista niște teste rapide, care dau rezultatul în 5 minute, este o mare gogoașă. Testele acestea există, dar precizia lor este foarte mică, pot da rezultate false. În plus, ele nu reușesc să depisteze boala decât în stadiile avansate, tardive, abia atunci când apar anticorpii.”

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked