Relaxarea din 15 mai: vom circula liber, dar vom fi obligați să purtăm mască!

sursa foto: presidency.ro

După data de 15 mai, restricțiile de circulație vor fi ridicate, însă, în spațiile publice închise și în transportul în comun, toată lumea va fi nevoită să poarte mască. Așadar, nu vom mai avea nevoie de declarațiile pe propria răspundere sau de adeverințele de la locul de muncă pentru a ieși din case. Este principala măsură de relaxare anunțată miercuri, 22 aprilie, chiar de președintele Iohannis. Șeful statului a atras atenția că până pe 15 mai, când expiră prelungirea stării de urgență în România, restricțiile actuale rămân în vigoare. Măsurile au fost anunțate de Klaus Iohannis după o ședință de urgență care a avut loc la Palatul Cotroceni și la care au mai participat premierul, ministrul de interne, ministrul sănătății și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Masca va deveni obligatorie în transportul public și în spațiile închise. Președintele a enumerat locurile în care vom fi obligați să purtăm mască din 15 mai, iar strada nu este printre ele. Iohannis a dat de înțeles că a pomenit de măști încă de pe acum pentru a ne da timp să ni le procurăm. „Am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toți trebuie anunțate din timp. Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecție”, a spus șeful statului în declarația de presă de după ședința de urgență de miercuri. Președintele a precizat și că obligația de a purta mască în transportul public și în spațiile închise va fi pe termen lung: „Am decis că, după 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măștile în spațiile publice închise și în transportul în comun. Vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul”.

Scăpăm de declarația pe propria răspundere. Vestea cea mai importantă pe care ne-a dat-o președintele a fost cea referitoare la libertatea de deplasare. Klaus Iohannis a anunțat că, din 15 mai, nu se vor mai prelungi restricțiile privind deplasările individuale. Ceea ce înseamnă și că vom scăpa de declarațiile pe propria răspundere sau de adeverințele de la locul de muncă. „După data de 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să declarăm unde și de ce mergem”, a declarat șeful statului. Iohannis a subliniat, însă, și că alte restricții vor rămâne în vigoare. El a dat ca exemple interdicțiile pentru adunări publice și pentru alte manifestări care presupun participarea unui număr mare de persoane.

Până în 15 mai toate restricțiile rămân în vigoare. Președintele ne-a amintit că, până în 15 mai, trebuie să stăm în casă. „După 15 mai, vom putea să ne mișcăm mai liber. Însă, viața nu va reveni din păcate la normalitatea pe care am cunoscut-o. Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili care activitate poate să înceapă”, a spus Iohannis. Șeful statului a precizat și că, în perioada imediat următoare, Ministerul Educației va face un plan de revenire a elevilor la școală. În final, președintele a atras atenția că, pe măsură ce restricțiile vor fi relaxate, va crește răspunderea fiecărui om pentru sănătatea proprie, dar și pentru sănătatea celor din jur. „Pas cu pas, după un calendar care ține și de evoluția cazurilor, vom încerca să intrăm într-o nouă normalitate. Pe măsură ce interdicțiile vor fi retrase, răspunderea fiecăruia va deveni mai mare”, a conchis Iohannis.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked