Renate Weber acuzată de conflict grav de interese legat de pensiile speciale. PNL a demarat revocarea sa:

sursa foto: facebook.com/weber.renate

Liderii senatorilor și deputaților PNL, Daniel Fenechiu și Florin Roman, au depus cererea de revocare din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber. Parlamentarii liberali dau curs astfel solicitării lui Ludovic Orban, prim-ministru și președinte al PNL, care a declarat vineri, 19 iunie, că Weber trebuie schimbată pentru că „se comportă ca avocatul celor care au încălcat legea și au pus în pericol sănătatea celorlalți”. Revocarea din funcție a Avocatului Poporului nu se poate face, însă, decât printr-un vot în plenul Parlamentului, acolo unde PSD și aliații săi, ALDE și Pro România, au majoritatea. Pentru a reuși să o schimbe pe Renate Weber, PNL trebuie, așadar, să convingă PSD. De aceea, în cererea depusă la Parlament, liberalii o critică pe Weber pentru declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii în spitale, dar, mai ales, pentru că a contestat legea care impozitează pensiile speciale, lege inițiată de PSD. Liberalii o acuză pe Renate Weber de „grav conflict de interese”, deoarece chiar ea beneficiază de pensie specială.

„Vă solicităm să procedați la sesizarea Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru ca în ședință comună să audieze Avocatul Poporului, dna Renate Weber, în vederea revocării din funcție în care a fost numită. (…) Avocatul Poporului a acționat cu depășirea competențelor legale stabilite de Legea nr.35/1997, având drept consecință nerespectarea dispozițiilor art.13 din Legea de organizare și funcționare a Instituției Avocatul Poporului și pe cale de consecință a art.1 alin.(5) din Constituția României”, se arată în cererea liberalilor. Motivele pentru care liderii PNL cer să fie revocată din funcție Renate Weber sunt declanșarea mecanismului pentru prevenirea torturii în spitalele și contestarea impozitării pensiilor speciale.

Acuzația de „grav conflict de interese”. Acuzația cu care PNL speră să convingă PSD să o schimbe pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului este legată de contestarea de către aceasta a legii de impozitare a pensiilor speciale. Liberalii susțin în cererea de revocare trimisă Parlamentului că Weber se află în conflict de interese, deoarece chiar ea benficiază de o pensie de serviciu care urmează să fie impozitată conform noii legi. „Constatăm existența unui grav conflict de interese generat de acțiunea Avocatului Poporului în sprijinul blocării intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile „speciale” sunt impozitate drastic, eliminând astfel discrepanțele care au generat revolta poporului român în privința inechității sistemului public de pensii. Constatăm că, prin dispozițiile Legii nr.35/1997, Avocatul Poporului beneficiază de pensie de serviciu (…), iar prin dispozițiile (…) din Legea privind completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, atacată la Curtea Constituțională de același Avocat al Poporului, această pensie „specială” este impozitată cu 85%”, se precizează în cererea de revocare semnată de liderii parlamentarilor PNL.

Cum poate fi schimbat Avocatul Poporului. Legea 35 din 13 martie 1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului spune că revocarea din funcție a Avocatului Poporului nu poate fi făcută decât de plenul Parlamentului:

  • Art. 9. – (1) Mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
  • (2) Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

De ce a atacat Renate Weber legea impozitării pensiilor speciale. Renate Weber, Avocatul Poporului, a declarat pentru HotNews.ro că principalele două motive pentru care a sesizat CCR cu privire la impozitarea pensiilor speciale vizează încălcarea articolelor 16 (n.r. privind egalitatea în drepturi) și 56 (n.r. sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale) din Constituție. „Pe de o parte, modul în care este făcută reglementarea este discriminatoriu, iar, pe de altă parte, se încalcă articolul privind justa așezare a sarcinilor fiscale. Dacă ne uităm la modul în care este făcută legea care se referă la pensiile de serviciu, acolo se vorbește despre taxare, dar în realitate este vorba despre impozitare. Ne aflăm, de fapt, în fața unei duble impozitări. (…) Statul are dreptul să stabilească o impozitare progresivă, dar ea trebuie făcută într-un mod nediscriminatoriu. Ori în această lege este aleasă categoria pensionarilor, iar din această categorie este aleasă o altă categorie, a celor care au pensii de serviciu, cărora li se aplică acestă impozitare. În opinia noastră, așa ceva este neconstituțional”, a precizat Renate Weber pentru hotnews.ro.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked