Repetarea anului școlar. Cum sună declarația care a stârnit un scandal național:

sursa foto: facebook.com/Raluca Turcan

O țară întreagă s-a indignat luni, 23 martie, în urma unui mini-interviu pe care vicepremierul României, Raluca Turcan (PNL), l-a acordat redacției românești a Radio France International (RFI). Nu interviul în sine, pe care foarte puțini l-au ascultat cu atenție cap-coadă, a supărat milioane de români, ci ideea pe care presa a desprins-o de acolo, că guvernul se gândește să înghețe anul școlar din cauza epidemiei de COVID-19. Au reacționat vehement, atât ministrul educației cât și partidele de opoziție și sindicatele, atât organizațiile părinților cât și ale elevilor.

De unde a plecat tot scandalul și cât de serios se pune problema repetării actualului an școlar? Cum spuneam, a plecat de la un interviu. Redăm mai jos răspunsurile integrale ale vicepremierului Turcan, dar și întrebările jurnalistului de la RFI, ca să înțelegeți exact tot contextul și cât de iminentă este decizia repetării anului. Este transcrierea înregistrării audio de pe rfi.ro.

Raluca Turcan: ”Am solicitat o analiză din partea Ministerului Educației, tocmai pentru a vedea cum se desfășoară educația online și în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educația copiilor. Plecăm de la principiul că nici o evaluare nu poate să fie în afara materiei predate. Dacă efectele predării online vom vedea că ating toate segmentele sociale, pentru că evident, România are și segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea în funcție de aceste evaluări cum vom proceda cu anul școlar. Ne vom uita, evident, și în jur, în țările din jurul nostru, pentru că România nu e singulară în acest proces al închiderii școlilor. Nu aș putea să spun cu siguranță cum va evolua închiderea anului școlar, mă preocupă foarte mult acest aspect al predării și al acumulării de cunoștințe, astfel încât să vedem care e cea mai bună formulă de raportare la închiderea anului școlar.”

Jurnalist: „Care e cel mai fericit și cel mai pesimist scenariu în privința școlilor?”

Raluca Turcan: „Păi, sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția. Preferăm să urmărim în fiecare zi modul în care se predă copiilor prin tehnicile online”.

Jurnalist: „Dar există, din câte spuneați mai devreme, și acest scenariu al repetării anului școlar, ceea ce până acum nu s-a spus în spațiul public”…

Raluca Turcan: „Toate scenariile sunt posibile, nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”.

Jurnalist: „Care vi se pare cel mai probabil a fi pus în practică?”

Raluca Turcan: „Nu vreau să fac speculații, responsabilitatea mea e mult prea mare ca să încep să fac speculații”.

După aceste declarații, lumea a luat foc, iar reacțiile, luările de poziție s-au succedat cu repeziciune:

Ce a decarat ministrul educației Monica Anisie? Contactată de edupedu.ro, Monica Anisie a spus că Ministerul Educației și Cercetării lucrează la mai multe scenarii, uitându-se cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene. Cât despre declarațiile Ralucăi Turcan, colega sa de guvern, Anisie a comentat: „Doamna vicepremier a făcut referire la astfel de scenarii care și în statele UE se iau în calcul. Așa cum am declarat și pana acum, scenariul acesta al înghețării anului școlar nu este luat în calcul”. În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină examenele de Evaluare Națională, Bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină licența, ministrul a spus că MEC va prezenta săptămâna aceasta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență.

Ce au declarat sindicatele din educație? Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a spus că vicepremierul Raluca Turcan a generat haos în educație! „Este inuman să se comporte așa, ca oficial al statului! Orice propunere sau modificare în calendarul anului școlar trebuie făcută doar după ce a fost bine analizată și în urma consultărilor cu specialiștii, sindicatele din educație, asociațiile de părinți și de elevi. Prin astfel de declarații există riscul major să fie paralizat sistemul de învățământ”, a declarat Hăncescu.

Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ‘SPIRU HARET’ le-a cerut membrilor guvernului să evite a mai da declarații alarmiste referitoare la sistemul de învățământ. „În condițiile în care cadrele didactice, părinții și elevii depun eforturi prin activități de predare on-line pentru a depăși această criză, astfel de declarații, precum cea de astăzi, nu fac decât rău’, a declarat Nistor.

Ce a spus reprezentantul părinților? Președintelui Federaiei Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a scris într-un mesaj pe facebook: „Doamna Turcan vine si aruncă-n spațiul public un scenariu care nu a fost luat în calcul de nimeni. MEC, împreună cu toți partenerii sociali, sunt în contact permanent. Măcar să ne fi intrebat si pe noi… când lansează această idee. Dacă are de gând să repete anul școlar, de ce naiba ne mai chinuim cu on-line-ul? Doar întreb.”

Care a fost replica elevilor? Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, a spus că anul școlar nu trebuie înghețat iar examenele naționale nu trebuie amânate. „Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii (elevii care din solidaritate și responsabilitate trec acum prin momente de panică, anxietate, pentru că nu e ușor să fii adolescent în plin criză epidemiologică), un mesaj scenaristic și total neprofesionist, inducând panică în rândul populației în mod gratuit!, a declarat Pup.

Ce au declarat rivalii politici? PSD și USR, principalii rivali politici ai PNL, conform sondajelor, nu au lăsat netaxate declarațiile Ralucăi Turcan. Deputatului PSD Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaților a afirmat că vicepremierul Raluca Turcan lansează teme și ipoteze care decredibilizează actuala guvernare și inflamează starea de spirit a românilor. „Confruntați cu o epidemie gravă, cu boala, suferința, izolarea, cu vulnerabilitatea celor vârstnici sau tineri și riscul pierderii locurilor de muncă, doamna Turcan deschide cu nonșalanță o nouă temă gravă, anunțând un scenariu îngrozitor, și anume repetarea anului școlar. Fără a fi un specialist în domeniu, fără a fi existat consultări cu manageri și experți, vicepremierul comentează o posibilitate de neimaginat”, a spus Gavrilă.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloș, a vorbit și el despre haosul creat de vorbele Ralucăi Turcan de la RFI. Alexandrescu crede că declarațiile au fost făcute intenționat: „Propunerea deliberată a vicepremierului României vine în spate cu toată puterea de decizie și execuție a Guvernului României, nu cu relaxarea unei păreri personale private lipsite de consecințe. Drept urmare, chiar dacă Ministerul Educației a declarat ulterior că scenariul înghețării anului școlar nu este luat acum în calcul, nu putem ignora faptul că pe masa guvernului această propunere există și va rămâne”.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked