„Revoltele” din noaptea de Înviere. Cum și-au bătut unii joc de eforturile unei țări întregi!

Specialiștii repetă de câteva zile în șir, cât să priceapă fiecare cetățean în parte: evoluția epidemiei în România depinde de cât de mult respectăm regulile de distanțare socială în zilele de Paște. Dacă nu rezistăm ispitei și facem mese festive cu rudele și prietenii, dacă nu înțelegem că acest virus mortal se transmite extrem de ușor, după sărbători o să avem o explozie de îmbolnăviri și de înmormântări. Milioane de români au înțeles pericolul și au respectat regulile. Dar au fost și câteva mii care, în dispreț față de eforturile celorlalți, față de sănătatea și de viața celor din jur, au încălcat restricțiile. Autoritățile spun că 5.401 cetățeni nu au ținut cont de reguli și au fost sancționați. Probabil că au fost mai mulți, pentru că e greu de presupus că forțele de ordine au putut să supravegheze fiecare cătun din țară.

Au fost incidente în care unii și-au bătut joc de eforturile unei țări întregi. Și au vrut cu orice preț să arate că lor nu le pasă de carantină și de măsurile luate de autorități. Au transmis live pe facebook cum ei încalcă regulile, s-au lăudat cu asta. Cazurile s-au petrecut într-o comună din Galați și într-alta din Dâmbovița. A mai fost și o „revoltă”, cum a numit-o presa, într-un cartier din Hunedoara. Polițiștii au intervenit de fiecare dată, au reușit să calmeze spiritele, dar foarte mulți oameni au comentat eficiența intervențiilor. S-au dat amenzi, au fost întocmite și dosare penale, au fost și rețineri. Unii oameni s-au apucat să laude pe facebook „vitejia” celor care și-au bătut joc de noi toți. Au fost și alții, foarte mulți, care i-au criticat. Întrebarea care rămâne este: cât le trebuie unor concetățeni ca să perceapă pericolul la care se expun și ne expun, în final, pe toți?

A fost revoltă la Hunedoara? Revolta de la Hunedoara, așa a numit presa incidentul de sâmbătă seara din cartierul micro 6 al orașului. Pe alocuri așa a și părut: o mulțime de oameni, unii isterici, fie de la alcool, fie din alte motive, au luat la pietre forțele de poliție. Ce căutau afară când toată țara trebuia să stea în case? Văzând disperarea a două, trei personaje care au ieșit în prim plan, te puteai gândi la abuzuri îngrozitoare ale forțelor de ordine. Nu s-a văzut nimic de genul ăsta și nimeni nu a vorbit despre așa ceva. Comunicatul poliției a relatat că forțele de ordine au oprit un biciclist în stare de ebrietate pentru a verifica dacă respectă măsurile restricţionării circulaţiei. În acel moment, bărbatul a devenit recalcitrant iar în sprijinul său au sărit mai multe persoane care au lovit poliţiştii şi jandarmii prezenți. Pentru a-i linişti, poliţiştii au tras un foc de avertisment în plan vertical. Două maşini de poliţie au fost avariate de pietrele aruncate de cei ieșiți în stradă. Pentru restabilirea calmului, au fost chemați în sprijin polițiști din trupele speciale. În final, patru dintre bărbații implicați în incidente au fost reținuți și urmează să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă pentru ultraj, distrugere si tulburarea ordinii și liniștii publice. Pentru nerespecatrea prevederilor ordonanțelor militare, polițiștii au dat trei amenzi de 9.000 de lei.

A fost poliția prea moale? Marian Godină zice că nu. În multe dintre comentariile care au însoțit filmarea, oamenii au criticat atitudinea polițiștilor, care, după ce au fost atacați cu pietre, s-au retras din zonă. Polițistul Marian Godină, cunoscut pentru luările sale de poziție de pe rețelele sociale, a explicat pe facebook că polițiștii au acționat corect. „M-am uitat şi eu la imagini, au apărut mai multe, din mai multe unghiuri. Înţeleg pe deplin supărarea unora dezamăgiţi de poliţiştii în retragere. Natura umană ne face să ne fi dorit ca acei poliţişti să riposteze şi să încătuşeze toate persoanele recalcitrante de acolo (…) Raţiunea însă trebuie să preia controlul asupra emoţiilor şi adrenalinei. Nu am reuşit să număr câte persoane erau acolo, dar în mod cert numărul lor îl depăşea cu mult pe cel al poliţiştilor. Acele persoane aruncau cu pietre. Era acolo o adevărată ploaie cu pietre.   Poliţiştii aceia erau în pantaloni de stofă, pantofi şi cămăşi. Serios că n-am învăţat nicăieri cum te poți apăra de o ploaie de pietre astfel echipat. Se întrebau unii de ce nu au folosit armele. Deşi mult blamat, pistolul calibru 7.65 mm, poreclit Carpaţi, nu e nici pistol cu apă şi nici nu trage cu gaz. Să tragi cu o armă de foc asupra unei mulţimi înseamnă să fii inapt psihologic. Deşi urâtă la vedere, consider că retragerea poliţiştilor a fost cea mai înţeleaptă decizie a lor. (…) retragerea şi solicitarea echipei de la Serviciul Pentru Acţiuni Speciale au fost cele mai înţelepte decizii. Aaa…dacă vedeam în imagini o dubă SAS retrăgându-se de acolo, mi s-ar fi făcut jenă. Doar că asta nu veţi vedea”, a explicat Marian Godină pe facebook.

Chef cu cauciucuri arse transmis live pe facebook. Un incident s-a produs, în noaptea de sâmbătă spre duminică, și în comuna gălățeană Munteni, când mai mulți localnici au dat foc unor cauciucuri şi au făcut scandal, nerespectând prevederile ordonanţelor militare. Ca să se grozăvească, au început să strige să vină „peședintele Iohannes” și au transmis totul live pe facebook. Evident, polițiștii au văzut și ei postarea și au intervenit la o oră după ce începuse totul. La auzul sirenelor mașinilor de poliție, filmarea s-a oprit brusc. „Poliţiştii au constatat că, în mijlocul unei străzi, în jurul unor cauciucuri ce ardeau cu flacără deschisă, se afla un grup de persoane care se manifestau zgomotos şi care, la vederea echipajelor de poliţie, au fugit în curţile locuinţelor. În urma vizionării imaginilor şi a investigaţiilor efectuate, au fost identificate 20 dintre persoanele care au participat la această adunare, fiind sancţionate contravenţional (…) fiecare cu amendă în valoare de 20 000 de lei”, se spune în comunicatul IPJ Galați, citat de mediafax.ro.

Petrecere în cimitir, în noaptea de Înviere. Mai mulți cetățeni din satul Vizureşti, comuna Ciocănești (Dâmbovița) au organizat și ei o petrecere de zile mari în noaptea de Înviere. Totul a început la cimitir, iar distracţia a continuat pe străzi, cu muzica dată la maxim. Au transmis încălcarea ordonanțelor militare live pe Facebook. „Polițiștii din cadrul Poliției orașului Răcari, sprijiniți de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, s-au deplasat pe raza localității Vizurești, unde au identificat persoanele în cauză. Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 de lei pentru fiecare și o sancțiune în valoare de 10.000 de lei pentru nerespectarea restricțiilor de circulație”, se spune în comunicatul IJP Dâmboviţa, citat de adevărul.ro.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked