Risc major de incendii în Grecia. Sute de turiști români blocați.

Mii de turiști, printre care și câteva sute de români, sunt blocați de vineri, 9 august, pe insula greacă Samothraki, după ce feriboturile care făceau legătura cu portul Alexandroupoli s-au defectat, iar riscul de incendii de vegetația în mai multe zone ale Greciei a crescut puternic în urma valului de caniculă care afectează Balcanii și sud-estul Europei.

 

Pentru turiștii români blocați în Samothraki problemele au început săptămâna trecută, când feribotul SAOS 2 s-a stricat, informează digi24.ro. Astfel, singura legătură cu restul continentului a rămas un vapor care însă nu putea transporta și mașini. Vineri, autorităţile elene au anunţat că au găsit o altă navă, Azores Express, care ar fi putut transporta şi vehicule şi care ar fi trebuit să efectueze prima cursă sâmbătă, dar vremea a împiedicat vasul să acosteze în Samothraki, iar apoi s-a și defectat.

 

Cum se descurcă turiștii români blocați de cinci zile în Samothraki

 

„Oamenii se plâng că au rămas fără bani, fără mâncare şi că dorm pe unde apucă. Situaţia e dramatică, deoarece pe insulă au izbucnit şi incendii de vegetaţie, care iau amploare. O nouă navă ar urma să vină abia miercuri“, a declarat Alex Pantea, român aflat în Insula Samothraki, potrivit adevarul.ro.

 

Totuși, potrivit unei românce care locuiește în apropiere de Samothraki, în Grecia, astfel de situații nu sunt ieșite din comun. Se întâmplă adesea ca feriboturile să nu poată acosta în portul din Samothraki din cauza valurilor mari. În ce privește incendiul raportat pe insulă, flăcările ar fi fost stinse destul de rapid, înainte de a cuprinde o regiune extinsă și să pună probleme privind siguranța oamenilor.

 

.„S-a mai întâmplat să nu ajungă feribotul din cauza valurilor mării. Nu incendiile de vegetaţie sunt cea mai mare problemă, incendiul a fost stins de aseară. Absenţa feribotului e o situaţie neplăcută, am informaţii că autorităţile au grijă de turişti, le-au oferit locuri de cazare. Sunt cinci taverne în port care oferă mese gratuite turiştilor care au nevoie, fac tot posibilul să le ofere un confort. Mâine, miercuri, sunt trei curse pe zi pentru deblocarea situaţiei”, a explicat Ioana Tianu, potrivit adevarul.ro.

 

Pe de altă parte, o româncă blocată pe insula din nordul Greciei acuză oficialii locali că au dat informaţii contradictorii: „Problema ţine, de fapt, de mai multe zile şi am aflat puţin câte puţin în ultimele noastre zile de vacanţă. Ne-am chinuit să căutam cazări, bineînţeles că totul era complet full, oamenii s-au culcat pe jos, pe izoprene, în vânt, prin maşini, care cum a putut. Continuăm să fim ademeniţi cu câte un feribot imaginar care ba vine, ba nu vine, astfel încât nu putem nici să ne facem vreun plan. Nimeni nu pare să depună vreun efort activ să rezolve situaţia”, a spus turista, potrivit digi24.ro.

 

Hotelierii de pe insulă profită de pe urma blocajului

 

În aceste condiții, turiștii au fost nevoiți să găsească să doarmă în camere la suprapreț, în care nu este permis nici accesul a mai mult de două-trei persoane, ceea ce face ca oamenii să doarmă cu rândul, unii în hotel, alții în mașini.

 

„Foarte puţine hoteluri au oferit soluţii pro-bono pentru sutele de turişti rămase pe insulă. În acest moment ne taxează pe persoană, de frică să nu intre mai multe persoane în camere. Îmi imaginez că şi ei sunt în criză, neputând să primească seriile viitoare de turişti, încearcă acum să stoarcă ceva de la turiştii rămaşi fără voia lor. Au spus că şi ei au angajaţi de plătit şi că nu-şi permit pierderi în plin sezon. Acum, nu ştiu ce pierderi ar fi putut avea în două zile astea. Camerele sunt mici, abia pot dormi trei persoane în ele, nu e loc pentru un al doilea pat iar tariful pe persoană a ajuns la 25 de euro în aceste condiţii. Autorităţile au pus la dispoziţie gratis un camping aflat la 15 km de port, însă multă lume a preferat să rămână acolo, să doarmă fie în maşină sau sub cerul liber, de frică să nu-şi piardă rândul. Există câteva taverne în port care oferă o masă caldă pe zi, însă nu cred că este o situaţie foarte uşoară, mai ales pentru cei care la final de concediu nu au mai avut nişte bani de rezervă“, a declarat Liliana Minculescu, potrivit adevarul.ro.

 

Grecia se teme de repetarea dezastrului din iulie 2018

 

Problemele cu transportul spre și dinspre această insulă aflată la 60 de kilometri de continent au apărut în contextul în care Grecia se confruntă cu o situații de urgență din cauza riscului major de incendii de vegetație în regiunile Attica, Insula Evia, Korinthia, Argolida, Viotia, Insulele Sporade, Evros, Insula Limnos, Insula Skyros. Iar asta la doar un an de la incendiile devastatoare din Attica, din 2018, când peste 100 de oameni au murit arși de vii sau sufocați de fum – o tragedie națională pentru Grecia în care turismul este unul dintre principalele motoare ale economiei.

 

Intensificările vântului și temperaturile ridicate din ultima vreme au dus la apariția unor focare de incendii. Duminică, aproape 500 de pompieri și 23 de avioane au fost în alertă pentru a stinge 50 de incendii de vegetație. Cele mai importante focare au fost în Insula Elafonissos şi cele două izbucnite în apropierea localității Marathon, de lângă de capitala Atena. Marathon se află la mică distanţă de staţiunea Mati, unde în iulie 2018 au murit 102 oameni, în cel mai violent incendiu produs în Grecia.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked