SARS-CoV-2 este din ce în ce mai agresiv! Avertisment pentru asimptomatici:

sursa foto: fernando zhiminaicela, pixabay

Virusul SARS-CoV-2 a devenit mai agresiv, iar formele de boală sunt din ce în ce mai severe, a declarat pentru Digi24 Nicoleta Bîrcă, șefa secției de Pneumologie a Spitalului Județean din Buzău, care tratează de cinci luni pacienții infectați cu noul coronavirus. Medicul Nicoleta Bîrcă a mai precizat că nimeni nu poate fi sigur că va face o formă ușoară a bolii și că acest lucru nu are legătură cu comorbiditățile. De asemenea, aceasta a spus că virusul nu afectează doar plămânii, ci toate organele, concluzie la care ajunseseră și alți medici. La sfârșitul lunii iunie, profesorul de anatomie patologică Sabrina Zurac, directorul medical al Spitalului Colentina din București, declara la Digi24 că, în urma mai multor autopsii făcute pacienților infectați cu SARS-CoV-2, s-a constatat că virusul le-a atacat inima, ficatul și rinichii. Mai mulți medici și experți în maladii infecțioase din străinătate, citați de agenția Reuters, au precizat același lucru: noul cronavirus afectează și alte organe.

Medicul pneumolog Nicoleta Bîrcă a explicat că, dacă la început a fost un val de pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii, în prezent cazurile au devenit mai severe. Ea a subliniat că nimeni nu are cum să știe ce formă a bolii va face. „Nu putem să ne culcăm pe o ureche, să spun așa, că vom face o formă ușoară, pentru că nu avem de unde să știm. Practic, virusul atacă toate organele și sunt din ce în ce mai puțini cu forme ușoare. Nu avem de unde să știm ce formă vom face. Din păcate nu are legătură cu comorbiditățile pacienților. Am avut pacienți tineri, fără niciun fel de altă problemă de sănătate și care la un moment dat, undeva între zilele 5 și 10 au avut o evoluție proastă, au necesitat oxigen sau chiar transfer în terapie intensivă”, a spus medicul Nicoleta Bîrcă.

Cum atacă virusul plămânii. Medicul pneumolog Nicoleta Bîrcă a explicat la Digi24 că la nivel pulmonar apar niște zone de inflație, ca urmare a luptei organismului cu virusul. „Aceste zone de inflamație, din ce în ce mai mari practic împiedică schimbul gazos, deci oxigenul nu mai pătrunde în alveolele pulmonare, dioxidul de carbon nu mai este eliminat așa cum trebuie și pacientul resimte acea nevoie de aer, lipsă de aer, dispnee, cum o numim noi în limbaj medical, care poate fi mai mult sau mai puțin gravă. Această lipsă de aer, de cele mai multe ori îi aduce pe bolnavi la camera de gardă, necesitând oxigeno-terapie, sau, mai grav, ajung la terapie intensivă intubați. Cam asta ar fi la nivel pulmonar. Pe lângă asta se pot produce diferite infecții bacteriene, dezvoltând pneumonii bacteriene și așa mai departe. Deci este o boală serioasă”, a subliniat medicul.

Avertisment pentru simptomatici! Nicoleta Bîrcă a spus că și în analizele sanguine ale pacienților asimptomatici s-au găsit modificări, ba chiar la nivel hepatic și renal. „Este de preferat, chiar dacă este asimptomatic, pacientul să se prezinte la medic, să accepte evaluarea, pentru că nu se știe cum va fi evoluția ulterioară. Nu ține de vârstă sau de alte afecțiuni. Tratamentul trebuie să fie complex, trebuie să fii cu ochii pe pacient în fiecare secundă. Este foarte greu. Un pacient poate vira foarte ușor de la un pacient cu formă ușoară a bolii, la un pacient cu o formă medie, severă”, a avertizat medicul Nicoleya Bîrcă.

Noul coronavirus atacă și alte organe. La sfârșitul lunii iunie, profesorul de anatomie patologică Sabrina Zurac, directorul medical al Spitalului Colentina din București, spunea că, în urma mai multor autopsii făcute pacienților infectați cu SARS-CoV-2, s-a constatat că virusul nu atacă numai plămânii. Sabrina Zurac a explicat atunci pentru Digi24 cum a afectat coronavirusul mai toate organele pacienților infectați care au decedat. „Infecția cu SARS-CoV-2 produce afecțiuni la nivelul tuturor organelor. (…) La nivel cardiac inflamația pe care o produce virusul și afectarea directă a fibrelor musculare cardiace produce tulburări de contracție a peretelui inimii și tulburări de funcționare. La nivelul ficatului se constată o acumulare de grăsime care duce la o tulburare a funcției celulei hepatice și la afectarea capacității de detoxifiere a organismului, la nivelului rinichiului apar zone de necroză, care fac ca deșeurile toxice din organism să nu se mai elimine așa cum trebuie, iar în restul organelor peste tot unde apar microtromboze apar și zone de necroză, de moarte celulară care duce la disfuncția fiecărui organ în parte. Este un efect demonstrat al infecției cu SARS-CoV-2”, a spus medicul Sabrina Zurac.

Ce au descoperit specialiștii străini. Pe lângă plămâni, coronavirusul care provoacă COVID-19 atacă multe alte organe, provocând în anumite cazuri distrugeri catastrofale, susțin mai mulți medici și experți în maladii infecțioase, citați de agenția Reuters. „Credeam că era doar un virus respirator. S-a dovedit că atacă însă şi pancreasul. Atacă şi inima. Atacă şi ficatul, creierul, rinichii şi alte organe. Nu am înţeles aceste lucruri la început”, a declarat pentru Reuters medicul Eric Topol, cardiolog şi directorul Scripps Research Translational Institute din La Jolla, din California. Pe lângă dificultăţile respiratorii, pacienţii cu COVID-19 pot experimenta tulburări de coagulare a sângelui, care pot să ducă la accidente vasculare cerebrale, dar şi la inflamaţii severe, care afectează apoi numeroase organe interne. În plus, recuperarea poate fi lentă, incompletă şi costisitoare, cu un impact uriaş asupra calităţii vieţii pacientului. Manifestările ample şi diverse ale COVID-19 sunt oarecum unice, a spus medicul Sadiya Khan, cardiolog la Northwestern Medicine din Chicago. Pacienţii care au fost plasaţi la terapie intensivă sau conectaţi la ventilatoare timp de mai multe săptămâni vor trebui să petreacă timp suplimentar în secţii de recuperare pentru a îşi recăpăta mobilitatea şi forţa fizică. Medicul Igor Koralnik, directorul departamentului de boli neuroinfecţioase de la spitalul Northwestern Medicine din Chicago, a analizat actuala literatură ştiinţifică din acest domeniu şi a descoperit că aproximativ jumătate dintre pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 prezintă complicaţii neurologice, precum ameţeală, vigilenţă scăzută, probleme de concentrare, tulburări ale mirosului şi gustului, convulsii, accidente vasculare cerebrale, stare de slăbiciune şi dureri musculare.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked