Școala se va desfășura în sistemul semafor: roșu, galben, verde! Ce se va întâmpla din 14 septembrie:

Noul an școlar preuniversitar va începe pe 14 septembrie, când majoritatea elevilor vor merge la școală, a anunțat miercuri, 5 august, președintele Klaus Iohannis, după o ședință pe tema educației de la Palatul Cotroceni la care au mai participat prim-ministrul și mai mulți miniștri. Președintele a precizat că au fost stabilite trei scenarii în funcție de care școlile ar putea fi închise total sau parțial. Scenariile, denumite după culorile semaforului, roșu, galben și verde, vor ține cont de numărul de cazuri noi de COVID-19 la mia de locuitori din fiecare localitate.
Care sunt cele trei scenarii decise de autorități:
- Scenariul verde. Înseamnă că toți elevii dintr-o localitate vor merge la școală. Acesta se aplică atunci când, în localitatea respectivă, s-a înregistrat sub un caz de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie pe zi, în ultimele 14 zile.
- Scenariul galben. Înseamnă că o parte dintre elevii dintr-o localitate vor merge la școală, o altă parte vor învăța online. De exemplu, elevii din clasele primare ar putea merge la școală, la fel cei din clasele a VIII-a și a XII-a, iar restul s-ar putea roti, în funcție de decizia care se va lua la nivel local. Acest scenariu se aplică atunci când, în localitatea respectivă, s-au înregistrat între unul și trei cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, în medie pe zi, în ultimele 14 zile.
- Scenariul roșu. Înseamnă că toți elevii dintr-o localitate vor învăța online. Acesta se aplică atunci când, în localitatea respectivă, s-au înregistrat peste trei cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, în medie pe zi, în ultimele 14 zile.
Klaus Iohannis a precizat că decizia se va descentraliza, se va ține cont de situația din fiecare localitate, chiar din fiecare școală. Scenariile nu vor fi valabile tot anul școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia ce scenariu aplică. „Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar”, a precizat preşedintele. Iohannis a spus că Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, la fel ca majoritatea localităților din România. Numai 50 de localități din țară s-ar încadra la scenariul roșu în prezent, iar în scenariul galben, câteva sute.
Întrebări importante la care a răspuns președintele:
Cât de des se va analiza situația epidemiologică? Klaus Iohannis: Actualizarea datelor se face zilnic, doar criteriul este media ultimelor 14 zile, dar analiza nu se face din 14 în 14 zile, ci zilnic. Fiecare comandament va evalua situația imediat ce se schimbă ceva. Acolo unde avem scenariul roșu, imediat ce condițiile sunt bune se va lua decizia și școala va putea reîncepe. Copiii se adaptează destul de repede și, în ultima vreme, și dascălii. Situația fiind una specială trebuie găsite soluții speciale. E extrem de important să avem decizia și implicarea la nivel local, acolo se găsesc cel mai bine soluțiile.
Ce vor face părinții care nu vor avea cu cine să-și lase copiii? Klaus Iohannis: E în discuție un scenariu similar cu starea de urgență, când părinții vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă. Am rugat să se lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică. Sunt convins că vom avea în scurt timp o soluție legislativă corectă.
Există un plan dacă numărul infectărilor va crește? Klaus Iohannis: Evident că ne preocupă chestiunea și e unul din motivele pentru care am reluat de atâtea ori apelul să ne ferim de boală. În Parlament PSD a tras de timp și s-a creat un vid legislativ, timp în care mii de oameni bolnavi s-au dus în comunitate. Nu știe nimeni cum va evolua pandemia. Noi calculăm un scenariu în care nu va fi considerabil mai rău ca acum. Dacă se agravează, evident că vom amâna începerea anului școlar, dar numai când specialiștii ne vor spune: acum nu se mai poate. Deocamdată scenariul pe care îl luăm în calcul este școala începe pe 14 septembrie
Este nevoie de personal didactic suplimentar? Klaus Iohannis: Multe din aceste probleme trebuie rezolvate în plan local, cei din școală vor trebui să ia măsuri. Atunci când va fi nevoie să se lucreze în ture suplimentare e clar că trebuie să se predea ore suplimentare și probabil dascălii vor fi retribuiți în condiții de ore suplimentare. E greu de crezut că se vor angaja pentru o lună sau două cadre în plus, deși poate fi o soluție, dar soluția nu poate fi dictată de la centru.
La ședința pe tema educației convocată de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni au participat prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educației, Monica Anisie, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.
Nu există comentarii