Se schimbă profilul pacienților cu COVID-19. Medicii spun că nici copiii nu sunt feriți de boală:

sursa foto: Adalhelma, pixabay

Ideea că tinerii și copiii sunt mai feriți de infectarea cu SARS-CoV-2 este un mit, au precizat într-o dezbatere organizată de hotnews.ro Beatrice Mahler și Florin Roșu, medici din prima linie în lupta cu virusul. Florin Roșu, medic ATI, șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, a spus că, în spitalul în care lucrează, au fost internați, de la începutul epidemiei, 66 de copii, inclusiv bebeluși. La rândul ei, medicul pneumolog Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București a declarat că, în ultimele zile a crescut numărul pacienților tineri internați și că vom asista la o schimbare a profilului pacienților în următoarea perioadă, având în vedere măsurile de relaxare care s-au luat.

Avertismentul specialiștilor: și copiii se infectează! La Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, unde lucrează medicul Florin Roșu, sunt tratați pentru COVID-19 toate categoriile de pacienți, inclusiv copii și tineri. „În spitalul nostru am îngrijit până acum 66 de copii dintr-un total de 1.150 de pacienți. 4 cazuri de copii sub un an, între un an și patru ani au fost 13 cazuri, iar între cinci și 17 ani au fost 49 de cazuri. Într-adevăr, au fost forme ușoare, nu au necesitat îngrijire în terapie intensivă, iar asta a fost o binecuvântare din partea marelui arhitect al universului. Dar SARS-CoV-2 nu ocolește copiii. Copiii dezvoltă COVID-19, fac forme ușoare, deocamdată, nu știm exact ce ne rezervă viitorul. Pentru că virusurile pot dezvolta, la un moment dat, alte tulpini”, a declarat medicul Florin Roșu la dezbaterea organizata de hotnews.ro.

În secția de terapie intensivă (ATI), pe care o conduce Florin Roșu, este internat chiar în aceste zile un tânăr de 18 ani infectat cu noul coronavirus. „Este cel mai tânăr pacient pe care l-am avut, până în momentul de față, în terapie intensivă. Până la acest caz, cel mai tânăr caz pe care l-am avut în terapie intensivă a fost o tânără de 27 de ani. Din nefericire, pacienții despre care vorbim au prezentat comorbidități, atât tânăra de 27 de ani, care din păcate s-a pierdut, cât și tânărul de 18 ani, diabet zaharat. (…) Ideea aceasta că populația tânără nu este afectată este într-adevăr un mit”, a subliniat medicul.

„Numărul de copii infectați cu coronavirus, din datele statistice disponibile în acest moment, este mai mic decât al adulților, dar și ei se infectează. De la copii de câteva luni până la școlari. Cred că suntem încă într-o zonă în care nu putem trage concluzii foarte ferme și e bine că, oarecum, copiii nu sunt în număr atât de mare afectați și nu ajung să aibă forme severe ale bolii”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, cel mai mare spital de boli pulmonare din România.

Profilul pacienților pare să se schimbe. Medicul pneumolog Beatrice Mahler a precizat la dezbaterea organizată de hotnews.ro că este foarte posibil să asistăm la o schimbare a profilului pacienților în perioada următoare. „În perioada în care numărul de cazuri era în scădere, atunci am avut mai mulți pacienți din cămine. Acum, cazurile vin dintr-o altă zonă, o zonă de pacienți mult mai tineri. Nu înseamnă că cei mai în vârstă nu sunt internați, dar cred că vom asista la o schimbare a profilului pacienților în următoarea perioadă, oarecum de așteptat, pentru că măsurile de relaxare și ceea ce se întâmplă în stradă în acest moment se va regăsi peste două săptămâni în spitale. (…) Acest virus are nevoie de o perioadă de timp în care să se manifeste și să ducă la creșterea numărului de cazuri. Din păcate, la ce am văzut la televizor în ultimele zile, lucrurile probabil că vor merge în această direcție”, a avertiza medicul Beatrice Mahler.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked