Soarta Guvernului Orban e la mâna lui Ponta și a lui Tăriceanu. Ceea ce nu este o veste bună pentru PSD:

sursa foto: gov.ro

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri, 12 august, la dezbaterea din Parlament la care a participat și prim-ministrul Ludovic Orban, că PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului luni, 17 august. Este a patra amenințare serioasă cu moțiunea venită din partea social-democraților și este clar că nu vor mai tărăgăna lucrurile. Miza este uriașă atât pentru PSD, cât și pentru PNL. Pe social-democrați, destituirea Guvernului i-ar ajuta mult să își mobilizeze electoratul pentru alegerile locale. Ar fi o victorie care le-ar arăta că partidul are forța să revină la Putere. La fel, în cazul liberalilor, supraviețuirea Guvernului Orban ar fi un semnal de forță pentru alegătorii proprii. Dar nici PSD și nici PNL nu pot câștiga singure bătălia.

În Parlament este nevoie de voturile Pro România, ALDE și UDMR pentru ca moțiunea să treacă. Soarta Guvernului Orban este la mâna lui Victor Ponta, a lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Kelemen Hunor. Până acum, partidul lui Ponta a anunțat că va vota moțiunea. Dar vestea nu este neapărat bună pentru social-democrați. Pro România este partidul cu care PSD împarte același electorat. Cu cât rolul partidului lui Ponta în dărâmarea Guvernului va fi mai evident, cu atât șansa ca alegători ai PSD să se orienteze spre Pro România este mai mare. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că va candida la Primăria Capitalei. Pentru a își crește procentele, Tăriceanu are nevoie să se afișeze în tabără învingătorilor. Dacă sunt șanse mari ca Guvernul Orban să pice, liderul ALDE își va clama rolul în dărâmarea actualului Executiv. De unde speră Tăriceanu să ia alegători? Tot de la PSD… PNL, așa cum era de așteptat, se poate baza pe susținerea Președintelui Klaus Iohannis.

Declarația de război a PSD. După ce amenințat că va depune moțiune de cenzură dacă Guvernul Orban nu mărește pensiile cu 40% de la 1 septembrie, dacă nu dublează alocațiile copiilor de la 1 august și dacă prelungește starea de alertă ocolind Parlamentul, PSD a decis să acționeze. De la tribuna Parlamentului, liderul interimar Marcel Ciolacu a anunțat că moțiunea va fi depusă luni, 17 august. „Grija Guvernului a fost sifonarea banului public. Pentru a vă menține la putere ați sabotat intersul românilor. Dar gata, vă ajunge! S-a umplut paharul. PSD nu va permite ca România să se scufunde în incompetența patronată de Guvernul pe care îl conduceți. Pe 17 august PSD va depune moțiunea de cenzură. Considerăm că este timpul să plecați acasă sau la pușcărie în funcție de faptele fiecăruia”, a spus Ciolacu, de la tribuna Parlamentului. Liderul PSD a criticat achizițiile făcute de Guvernul Orban în perioada stării de urgență. „Toate achizițiile făcute în perioada de urgență au respectat același tipar: de cea mai proastă calitate și la prețuri umflate. Problema e că unele nu au ajuns nici acum în România. Unde sunt cele 400 de ventilatoare din Coreea de Sud pentru care ați plătit un avans de 2,5 milioane de dolari? Dar cele 100 de ventilatoare din Elveția? Cu sprijinul lui Iohannis ați distrus pas cu pas România. Sute de mii de întreprinzători au afacerile închise, milioane de români au fost lăsați fără acces la sistemul sanitar.”, a spus președintele interimar al PSD. Surse politice au declarat pentru digi24.ro că moțiunea de cenzură care va fi depusă luni, 17 august, va fi citită joi, pe 20 august. Votul pentru demiterea Guvernului urmează să fie dat în perioada 24-28 august.

Replică dură de la Președintele Klaus Iohannis. Replica la amenințarea cu moțiunea a PSD a venit din partea lui Klaus Iohannis. Într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni după declarația din Parlament a lui Marcel Ciolacu, Președintele a spus că depunerea unei moțiuni este o acțiune pur electorală. „Atunci când a fost înlăturat guvernul PSD, toată lumea a știut că avem un guvern minoritar, care trebuie să gestioneze afacerile publice până se fac alegeri parlamentare. Dacă la început toată lumea a înțeles că cineva trebuie să guverneze, după scurt timp PSD a făcut o pasiune în a depune moțiuni. E o măsură pur electoralistă, fără rost, mai e puțin până la alegeri, pentru ce să depui moțiune de cenzură? Vom urmări cu mare atenție dacă trece sau nu trece. Eu nu-mi doresc să treacă moțiunea”, a declarat Președintele Iohannis. Acesta a fost întrebat și ce scenarii are în vedere dacă moțiunea trece. „Haideți să vedem mai întâi moțiunea, care este neavenită politic. Eu nu sunt dispus să intru într-un joc populist ordinar făcut de PSD, doar ca să arate că are foarte mulți parlamentari, asta știm și noi. Ei nu au nicio soluție dar sunt ahtiați după putere și suferă că nu mai sunt conectați la resursele bugetare”, a precizat Președintele.

Pro România a decis să voteze moțiunea. Încă de luni, 10 august, când PSD nu anunțase că va depune moțiunea de cenzură, membrii Delegaţiei Naţionale a Pro România deciseseră că vor susține căderea Guvernului Orban. „Nu a fost niciodată un haos mai mare ca acum. Situaţia a scăpat de sub control pentru că nu s-au luat la timp măsurile potrivite. În martie, Guvernul visa anticipate şi spunea că nu există riscuri epidemice. Mai apoi, când era deja prea târziu, a venit cu măsuri dure care au distrus economia şi aşa şubrezită şi care au îngenunchiat companiile autohtone. Nu au venit cu soluţii pentru şcoală, pentru sănătate, pentru economie, nu şi-au recunoscut incapacitatea de a gestiona o asemenea criză, au refuzat să asculte de specialişti şi continuă să trăiască într-o lume în care procentele electorale şi alegerile sunt prioritare, indiferent de riscuri. România este astăzi mai rău decât la începutul pandemiei, Guvernul Orban poartă această vină şi trebuie să plece”, a declarat liderul Pro România, Victor Ponta.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked