Specialiștii se tem de zilele de Paște. Ce anume poate duce la explozia epidemiei de COVID-19:

sursa foto: pixabay

Epidemia de COVID-19 din România poate exploda după zilele de Paște. Toți specialiștii spun că de ceea ce se va întâmpla în aceste zile va depinde toată evoluția ulterioară a numărului de îmbolnăviri și de decese. Dacă nu vom ține cont că trebuie să stăm izolați și nu vom rezista tentației de a ne invita părinții sau prietenii la masa de Paște, ori de a ne duce noi la ei, ne putem trezi cu un număr de cazuri de infectare căruia sistemul medical îi va face față cu greu. De asemenea, dorința de a ieși din casă în noptea de Înviere sau în zilele de Paște ne va costa enorm. Riscăm amenzi uriașe, dosare penale, dar, mai ales, ne riscăm sănătatea și viața. Specialiștii spun că în 7-10 zile după Paște se va vedea dacă am înțeles gravitatea situației. Dacă numărul de îmbolnăviri va crește brusc, va crește numărul de cazuri grave, care necesită inernarea la ATI, sistemul medical va fi supus unei presiuni uriașe și, în consecință, va crește numărul de morți.

Este un scenariu pe care România trebuie să îl evite. Odată cu el vor veni restricții si mai dure, iar mult dorita revenire la normal se va amâna până la o dată pe care nimeni nu se încumetă să o prognozeze. Și nu va fi numai epidemia cea care ne va face viața extrem de complicată, ci și prăbușirea economiei. Conform datelor oficiale comunicate joi, 16 aprilie, la ora 13.00, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), numărul de oameni care s-au îmbolnăvit de COVID-19 în România ajunsese la 7.707. Dintre aceștia, 1.357 s-au vindecat, iar 392 au murit. Foarte important, numărul celor internați la ATI era de 243. Ministrul sănătății a declarat pentru Digi24 că dacă nu vom respecta izolarea și distanțarea socială de Paște, riscăm să ajungem la 20.000 de oameni infectați.

Ce a declarat ministrului sănătății despre evoluția îmbolnăvirilor? Nelu Tătaru, ministrul sănătății, a declarat la Digi24 că evoluția epidemiei în România va avea un vârf la 7-10 zile după Paște. Tătaru a spus că, dacă respectăm izolarea și distanțarea socială, atunci vom avea parscursul de până acum, iar numărul de cazuri noi de îmbolnăvire este posibil să stagneze. Adică să nu existe salturi bruște de la o zi la alta. În ultima săptămână, numărul a variat între 300 și 400 de cazuri noi pe zi. Dacă după Paște nu va fi mult mai mare de atât și nu vor fi creșteri deosebite de la o zi la alta, este posibil ca după 15 mai să înceapă chiar să scadă, a explicat ministrul. Dar totul depinde de ce vom face în zilele de Paște.

Avertisment dur al lui Raed Arafat. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență DSU), Raed Arafat, ne-a avertizat să nu relaxăm măsurile de protecție și distanțare socială de sărbători și în următoarele trei-patru săptămâni, pentru a nu ne confrunta cu un nou val de îmbolnăviri și decese. O simplă vizită de Paște la rudele mai în vârstă poate însemna sfârșitul pentru acestea, a spus șeful DSU. „Dacă de sărbători oamenii nu respectă regulile de distanțare socială, dacă merg în vizită, riscăm ca la Paștele viitor să facem pomeni, nu sărbători”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24. „Dacă nu respectăm restricțiile, peste 14 zile vom culege roadele, care vor fi extrem de tragice. (…) Și câteva minute dacă durează vizita la o rudă mai în vârstă, poate însemna sfârșitul pentru acea rudă”, a precizat Arafat.

Semnal de alarmă pentru Estul Europei. Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a fost cât se poate de clar într-o declarație de presă susținută joi, 16 aprilie: nu vă faceți iluzii! Deși cifrele scad în vestul continenului, țările din est vor simți abia acum impactul total al epidemiei. Următoarele săpătămâni sunt critice pentru Europa. „Amenințarea acestei pandemii produce încă o presiune uriașă asupra Europei. Numărul de infectări din toată regiunea continuă să crească. (…) Au fost înregistrate evoluții optimiste în ceea ce privește scăderea infectărilor în Spania, Italia, Germania, Franța și Elveția în ultimele săptămâni. Însă, aceste mici semnale pozitive din anumite țări sunt contrabalansate de creșterea constantă sau bruscă a cazurilor în țări ca Marea Britanie, Turcia, Ucraina, Belarus și Rusia. Următoarele săptămâni vor fi critice pentru Europa”, a spus Kluge.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked